Xenofobie a nacionalismus v Rusku

16. 3. 2022

čas čtení 1 minuta
  • Mezi Rusy jsou to především věková kohorta a preferovaná média, co nejlépe předpovídá, kolik nacionalismu a xenofobie dotazovaný vykazuje, zjistil průzkum Levada Center.  

Mladší Rusové a ti, kdo si vyhledávají zprávy a informace na internetu, jsou méně xenofobní a nacionalističtí než starší věkové skupiny a ti, kdo se spoléhají na státní rozhlas a televizi. Tyto faktory jsou provázány, protože věk a vzorec využití médií se vzájemně posilují.

Z hlediska celé populace došlo jen k malé změně v odpovědích Rusů na to, zda "ne-Rusové nemohou být skutečnými ruskými vlastenci". Ve sledovaném období 25 let zhruba 27 % vzorku uvádělo, že ano, zatímco 69 % že ne.

Mezi dospělými lidé ve věkových kategoriích 18-24 a 40-54 let mají o něco větší pravděpodobnost záporné odpovědi na tuto otázku. Ti, kdo spoléhají na kanál Telegram, mají mnohem větší pravděpodobnosti odmítnutí uvedeného tvrzení než ti, kdo sledují státní rozhlas a televizi.

Agentura se také ptala na to, zda Rusové věří, že etničtí Rusové by měli mít výhody, pokud jde o práci pro vládu. V současnosti 36 % uvádí, že ano, zatímco 56 % že ne. Ve srovnání se srpnem 2018 podíl těch, kdo odpověděli kladně, klesl o 10 procentních bodů, zatímco podíl záporných odpovědí vzrostl o 12.

Ale opět, mladší lidé a ti, kdo spoléhají na internet, mají k této myšlence větší výhrady než příslušníci starších věkových skupin a ti, kdo spoléhají na státní média.

Celý text v ruštině: ZDE

1
Vytisknout
7021

Diskuse

Obsah vydání | 18. 3. 2022