Evropské platby za ropu posilují Putinovu válečnou kasu o 285 milionů dolarů denně

9. 3. 2022

čas čtení 1 minuta

 Podle nové analýzy thinktanku Transport & Environment (T&E) je válka Vladimira Putina na Ukrajině podporována platbami za ropu ve výši 285 milionů dolarů, které evropské země denně platí.

Podle odhadu studie získalo Rusko v loňském roce z vývozu ropy, benzinu a nafty do Evropy 104 miliard dolarů, což je více než dvojnásobek 43 miliard dolarů, které získalo z dodávek plynu.

Analýza evropské nevládní organizace zabývající se čistou dopravou byla zveřejněna krátce předtím, než USA a Velká Británie přistoupily k zákazu dovozu ruské ropy, a v době, kdy společnost Shell oznámila plány na uzavření svých ruských čerpacích stanic a spotových nákupů ropy.

"Plyn je pochopitelně důvodem k obavám, ale je to ropa, která financuje Putinovu válku," řekl William Todts, ředitel T&E. "Spoléhání se na ropunechává Evropany nebezpečně vystavené rostoucím cenám ve stále nejistějším světě."

Závislost Evropy na Rusku, které dováží asi čtvrtinu ropy, pomohla podnítit tlak USA na zákaz dovozu, a to i v době, kdy ceny ropy Brent vzrostly až na 139 dolarů za barel.

0
Vytisknout
6573

Diskuse

Obsah vydání | 11. 3. 2022