Někteří klimatičtí vědci už toho mají dost a jsou připraveni stávkovat

10. 3. 2022

čas čtení 1 minuta

Důkazů o globálním ohřívání přibývá. Národy nejednají. Někteří vědci se ptají, co mohou změnit další zprávy, informuje New York Times.

Někdy je Bruce Glavovic tak hrdý na to, že je vědcem zabývajícím se životním prostředím. Studuje pobřežní plánování a učí budoucí výzkumníky, že ho to dojme až k slzám.

Jindy si klade otázku, zda to vůbec stačí. Vědci nade vši pochybnost prokázali, že změna klimatu mění planetu k horšímu. Jejich práce však většinou nedokázala přimět vlády, aby se tímto problémem zabývaly. Když všechny signály vědcům napovídají, že jejich výzkum není vyslyšen, je to tragické, říká doktor Glavovic. A prostě jen produkují další a další studie.

"Proboha, vždyť jsme měli 26 zasedání konference smluvních stran," řekl s odkazem na summity OSN o globálním oteplování. Další vědecké zprávy, další sada grafů. "Myslím to vážně, jaký to bude mít vliv?" říká.

Dr. Glavovic se domnívá, že přerušení výzkumu by dalo jeho kolegům šanci přemýšlet, opravdu přemýšlet, jak nejlépe využít své schopnosti v krátkém období, které lidstvu zbývá na změnu trajektorie planety. "Hodiny tikají," zdůrazňuje.

 

Celý text v angličtině ZDE

0
Vytisknout
5664

Diskuse

Obsah vydání | 14. 3. 2022