Začíná třetí týden Putinova brutálního, nesmyslného útoku proti Ukrajině

10. 3. 2022

čas čtení 3 minuty
Ruská válka na Ukrajině vstoupila ve čtvrtek do třetího týdne. Podle odhadů OSN jsou hlášeny stovky mrtvých nebo zraněných a více než dva miliony ukrajinských uprchlíků dosud opustily svou vlast.

Zde je aktuální stav krize:

- Ve středu odpoledne ruským náletem zničena dětská nemocnice a porodnice v Mariupolu.

- Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj označil útok za "konečný důkaz genocidy" a dodal, že pod troskami jsou pohřbeny děti, zatímco regionální gubernátor uvedl, že 17 lidí bylo zraněno. "Dětská nemocnice, porodnice. Jak mohli ohrozit Ruskou federaci?" ptal se. Zelenskij dodal.

- Západní představitelé varovali před "vážnými obavami", že by Vladimir Putin mohl na Kyjev použít chemické zbraně. Ve svém hodnocení uvedli, že by mohlo dojít k "naprosto strašlivému" útoku na ukrajinské hlavní město, když se ruské síly snaží překonat logistické problémy, které zřejmě trápí jednotky směřující ke Kyjevu.

- Google zrušil veškerou monetizaci zveřejňování videí na YouTube v Rusku:


 


- Americká Sněmovna reprezentantů schválila pomoc USA Ukrajině a jejím evropským spojencům ve výši 13,6 miliardy dolarů.

- Británie plánuje dodat Ukrajině protiletadlové zbraně Starstreak a "malou zásilku" protitankových střel Javelin, protože ruské síly se blíží ke Kyjevu, uvedl britský ministr obrany.

- Kanada rovněž poskytne Ukrajině další smrtící a nesmrtící vojenskou pomoc ve výši 50 milionů dolarů.

-Spojené státy zaznamenaly náznaky, že Rusko shazuje na Ukrajinu "hloupé bomby" - neřízenou munici bez přesného cíle, uvedl vysoký představitel americké obrany.

- Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov přistál v Turecku,. Má tam ve čtvrtek jednat se svým ukrajinským protějškem Dmytrem Kulebo.  Kuleba ve videu na Facebooku upozornil, že jeho očekávání jsou "omezená".

    Ukrajina obvinila ruské jednotky, že v Mariupolu "drží 400 000 lidí jako rukojmí".  Většina obyvatel Mariupolu je ruskojazyčná, Putin tam terorizuje ruské obyvatelstvo. Ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba uvedl, že město, kde jsou podmínky popisovány jako "apokalyptické", je stále ostřelováno ruskými jednotkami navzdory dohodě o vytvoření bezpečného evakuačního koridoru pro civilisty.

- Při nočních úderech ve městě Ochtyrka na severovýchodě Sumské oblasti byl podle regionálních představitelů údajně zabit 13letý chlapec a dvě ženy.

- Ukrajinské úřady uvedly, že byly přerušeny dodávky elektřiny do nefunkční černobylské elektrárny. Atomový dozor OSN uvedl, že vyhořelé jaderné palivo, které je tam uloženo, se ochladilo natolik, že nepředstavuje bezprostřední nebezpečí. Přesto tato zpráva vyvolává obavy, že nedostatek vnějšího napájení lokality by mohl ohrozit jadernou bezpečnost.
   
- Ve středu bylo z celé Ukrajiny evakuováno více než 40 000 civilistů, ale úřady se snažily dostat lidi z konfliktních zón v okolí měst Kyjev, Charkov a Mariupol, uvedl ukrajinský vyjednavač. Ukrajinské úřady již dříve uvedly, že koridory by měly umožnit odchod obyvatelům těžce ostřelovaných měst Mariupol, Enerhodar, Sumy, Izyum a Volnovacha, jakož i měst v okolí Kyjeva včetně Buče, Irpinu a Hostoměle, a vyzvaly ruské síly, aby respektovaly "oficiální veřejný závazek" k zastavení palby.

- Mezinárodní měnový fond schválil Ukrajině nouzové financování ve výši 1,4 miliardy dolarů, které má pomoci pokrýt naléhavé výdajové potřeby a zmírnit hospodářský dopad ruské vojenské invaze.

- Těžební gigant Rio Tinto se stal poslední korporací, která přerušila styky s Moskvou a uvedla, že ukončuje veškeré obchodní vztahy s ruskými podniky.

1
Vytisknout
6168

Diskuse

Obsah vydání | 15. 3. 2022