Schůzka mezi ukrajinským a ruským ministrem zahraničí v Turecku nepřinesla žádné výsledky

10. 3. 2022

čas čtení 9 minut
- Lavrov na tiskové konferenci v Turecku vyděsil svět tvrzením, že Rusko neplánuje invazi do žádných zemí. Řekl, že ani na Ukrajinu Rusko neprovedlo invazi.


Ve čtvrtek ráno se objevily dramatické záběry z dronu, které zachycují ukrajinský přepad kolony ruských tanků nedaleko Brovar, v místě vzdáleném asi 35 km přímo od centra Kyjeva.

Specializovaná organizace Bellingcat, která se zabývá vyšetřováním otevřených zdrojů, uvedla, že video geolokalizovala do málo obydlené oblasti na silnici E95 směřující ke Kyjevu - což je přímá trasa na východ hlavního města, kde se ruské síly pokoušejí o masové nasazení.

Dobře zpracované 45sekundové video  je montáží bojů na silnici se zvukem, který zřejmě zachycuje ruského velitele, jenž podává zprávu o útoku svým nadřízeným a o smrti velitele pluku. To by také mohlo naznačovat, že k natočené bitvě  nedošlo dnes.

Jeden z ruských vojenských expertů, který si video prohlédl, Rob Lee, bývalý americký voják a doktorand na King's College London, uvedl, že podle jeho názoru se jedná o ukázku "velmi špatné taktiky" ze strany Rusů, protože jejich jednotky  byly jasně rozmístěny "na otevřené cestě".


- Od začátku ruského ostřelování bylo v ulicích obléhaného ukrajinského přístavu Mariupol shromážděno více než 1 200 mrtvol, uvedl zástupce starosty města.

V rozhovoru pro BBC Serhij Orlov uvedl, že neví, kolik lidí bylo ve městě celkem zabito, ale nejnovější údaj je 1 207 osob.

Jsou to "jen těla, která jsme posbírali na ulici", řekl Orlov.

Čtyřicet sedm lidí bylo pohřbeno v hromadném hrobě, protože nebylo možné dostat se na hřbitovmimo město, řekl. "Ne všichni byli identifikováni," dodal.

- Statisíce lidí v Mariupolu nemají jídlo, vodu, teplo, elektřinu ani lékařskou péči

Statisíce lidí v obléhaném ukrajinském přístavním městě Mariupol nemají žádné potraviny, vodu, teplo, elektřinu ani lékařskou péči v "čím dál zoufalejší" humanitární situaci, uvádí Mezinárodní červený kříž.

"Mnoho lidí hlásí, že nemají žádné jídlo pro děti," řekl Volkov.pracovník Červeního kříže.

Lidé se začali vzájemně napadat kvůli jídlu. Lidé začali ničit něčí auto, aby z něj vybrali benzín.

- Od ruské invaze uprchla polovina obyvatel Kyjeva, říká starosta

Kyjevský starosta Vitalij Kličko ve svém projevu v ukrajinské televizi uvedl, že polovina všech obyvatel hlavního města opustila město v souvislosti s postupem ruských sil na město, informuje agentura AFP.  Kyjev se však proměnil v pevnost. Každá ulice, každá budova, každé kontrolní stanoviště bylo opevněno.


- Twitter stáhl příspěvek ruského velvyslanectví v Londýně, který tvrdil, že středeční útok na porodnici v Mariupolu byl zinscenovaný.

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov dříve prohlásil, že nemocnici "již dávno" obsadil prapor Azov - dobrovolnická skupina bojující po boku ukrajinské armády - a že z budovy byly dávno odvedeny všechny těhotné ženy.




Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj dnes uvedl, že při středečním leteckém útoku na nemocnici zahynuli tři lidé včetně jednoho dítěte.

Od zahájení ruské invaze bylo ruskými silami poškozeno více než 60 nemocnic na Ukrajině a zabito pět zdravotníků, uvedl ukrajinský ministr zdravotnictví Viktor Ljaško.

- Rusko plánuje změnit pravidla pro odvody tak, aby bylo možné zasílat povolávací rozkaz poštou.
Pokud odvedenec dopis  přijme a nedostaví se na odvodní místo, bude to považováno za trestný čin.


 - Vladimir Putin prohlásil, že se Západ snaží obviňovat Rusko z jeho vlastních chyb v souvislosti s americkým zákazem dovozu ruské  ropy  a kritizoval země, že lžou svému obyvatelstvu.

Ruský prezident prohlásil, že sankce proti Rusku nejsou legitimní.

Řekl, že Rusko dodržuje své závazky v oblasti energetiky, a poukázal na rostoucí inflaci v USA s odkazem na jejich zákaz ruské ropy.

Ruské ministerstvo financí  uvedlo, že přijalo opatření k omezení odlivu kapitálu a že bude spolupracovat s ruskou centrální bankou na zajištění stability finančního systému.

- Ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba po schůzce s ruským protějškem Sergejem Lavrovem prohlásil, že se zdá, že Rusko bude pokračovat v ofenzivě a chce od Kyjeva kapitulaci, které se mu nedostane.


V projevu na tiskové konferenci v jižním Turecku Kuleba uvedl, že jeho dojem z jednání je, že Rusko není v tuto chvíli schopno   uzavřít příměří.


-  Sergej Lavrov tvrdí, že Rusko již nikdy nebude závislé na Západu.

Dále prohlásil, že Západ ohrozil na vlastnická práva Ruska, že Rusko krizi vydrží a že Ukrajina jako by chtěla mít jen schůzky pro schůzky.

Kuleba uvedl, že Ukrajina je připravena hledat vyvážená diplomatická řešení, ale že se země nevzdá.

Řekl, že Ukrajina je připravena na diplomacii, ale že je také připravena se bránit.

Ukrajina nemůže zastavit válku, pokud si to země, která agresi zahájila, nepřeje, uvedl Kuleba s tím, že nebylo snadné Lavrova během jednání poslouchat.

Vyjádřil naději, že Rusko umožní fungování mariupolského humanitárního koridoru, který je podle něj prioritou. Doufá také, že se podaří dosáhnout 24hodinového příměří.

Dodal, že je připraven pokračovat v angažmá s cílem zastavit válku.

Lavrov na tiskové konferenci připomněl Ukrajině, že Rusko předložilo své návrhy. Řekl také, že Rusko je připraveno jednat o bezpečnostních zárukách pro Ukrajinu a že Rusko vyjde z krize s osvěženými názory na svět a bez iluzí o Západu.

Lavrov se nezavázal k vytvoření humanitárního koridoru v Mariupolu, kde je   situace nejsložitější.

Řekl, že uspořádat schůzku nebylo snadné, ale že je připraven se sejít znovu ve stejném formátu.


- Středeční útok na mariupolskou nemocnici si vyžádal tři mrtvé, uvádí  městská rad
a.

Při středečním leteckém útoku na nemocnici v Mariupolu zahynuli tři lidé, včetně jednoho dítěte, uvedla dnes městská rada, informuje agentura Associated Press.

Při útoku bylo v obleženém přístavním městě zraněno 17 lidí, včetně žen čekajících na porod, lékařů a dětí.

Bomby včera dopadly také na další dvě nemocnice.

Světová zdravotnická organizace uvedla, že od začátku invaze před dvěma týdny potvrdila 18 útoků na zdravotnická zařízení.


Z Ukrajiny dosud uprchlo více než 2,3 milionu lidí, informuje OSN.


Od začátku ruské invaze před dvěma týdny uprchlo z Ukrajiny dosud více než 2,3 milionu lidí.

Agentura OSN pro migraci uvedla, že z těch, kteří byli nuceni uchýlit se do sousedních zemí, je 112 000 lidí státními příslušníky třetích zemí.


- Běloruský prezident Alexandr Lukašenko údajně pověřil běloruské specialisty, aby zajistili dodávky elektřiny do černobylské jaderné elektrárny na Ukrajině.

Lukašenko rovněž sdělil ministerstvu obrany, že běloruská armáda musí zabránit jakémukoli pokusu o přerušení ruských zásobovacích linek a jakémukoli "úderu na Rusy z týlu".

Ukrajina včera uvedla, že po odpojení elektřiny hrozí v Černobylu nebezpečí úniku radiace, ale jaderný dozor OSN uvedl, že nevidí "žádný kritický dopad na bezpečnost".


- Vedoucí ukrajinského velvyslanectví v Austrálii řekl, že nemůže zůstat "diplomaticky zdvořilý", když jeho rodiče tráví noci v protiatomovém krytu v Kyjevě, a vyzval k vyhoštění ruského velvyslanc
e.

Volodymyr Šalkivskij se s touto výzvou obrátil na australskou vládu, když hovořil o tom, jak jeho rodiče ve věku 70 let odmítli návrhy na útěk z ukrajinského hlavního města a nyní žádají o recepty na molotovovy koktejly..

"Dělají sendviče [pro] naši armádu a noci tráví v protiatomových krytech," řekl ve čtvrtek Šalkivskij, chargé d'affaires na ukrajinském velvyslanectví v Austrálii.

- Bezletová zóna nad Ukrajinou by pomohla rychleji ukončit konflikt a zachránit stovky životů, řekl dnes polský velvyslanec v Kyjevě.

Bartosz Cichocki v projevu dva týdny po ruské invazi do země, která je od té doby svědkem neúnavného bombardování, podle agentury Reuters řekl televizi TVN24, že "každý den prodlení stojí stovky lidských životů".

"Jedná se o prodloužení konfliktu, který mohl být ukončen mnohem rychleji právě díky uzavření vzdušného prostoru."

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj se přimlouvá za to, aby NATO zavedlo bezletovou zónu, ale aliance se obává, aby nebyla zatažena do přímého konfliktu s Ruskem.

0
Vytisknout
6082

Diskuse

Obsah vydání | 15. 3. 2022