"Poznal jsem je podle zavazadel"

10. 3. 2022

čas čtení 2 minuty


Ukrajinec popsal okamžik, kdy se dozvěděl, že jeho ženu a dvě děti zabil ruský granát, poté, co na Twitteru uviděl příspěvek s jejich mrtvými těly.

"Poznal jsem ta zavazadla a tak jsem se to dozvěděl," řekl Serhij Perebyinis listu New York Times.

Tetiana Perebyinisová a jejich dvě děti - osmnáctiletý Mykyta a devítiletá Alisa - zahynuli ve městě Irpin při pokusu o útěk. Fotografie mrtvé rodiny ležící vedle pomníku obětem druhé světové války se dostala na titulní stránky několika novin.

V příspěvku na Facebooku ve čtvrtek brzy ráno Perebyinis uvedl, že utrpení bylo "jako z hororu".

"Je těžké se na to všechno dívat, když vaše milovaná žena leží v černém pytli na podlaze," napsal.

Zároveň přislíbil spravedlnost pro svou rodinu: "Budu za ně bojovat až do konce. Postarám se o to, aby padl soudní verdikt."






Ukrajinská armáda ve čtvrtek  ráno zveřejnila svou denní operační zprávu, podle níž se ruský postup do některých částí Ukrajiny zpomalil.

Podle aktualizace poskytnuté generálním štábem ozbrojených sil Ukrajiny byly ruské jednotky zadrženy v postupu na Kyjev a oblasti východní Ukrajiny včetně Doněcka, Slobožanska a části tavrijských operačních okresů.

Ukrajinská města Charkov, Ochtirku a Černihiv zůstávají chráněna, zatímco obrana jižního města Mariupol pokračuje, dodává zpráva.

Armáda uvedla, že její hlavní úsilí je zaměřeno na zabránění postupu Ruska z jihovýchodu.

Ruské síly "snížily tempo" a personál je "demoralizován", zatímco "počet případů opuštění a rabování výrazně vzrostl", dodává zpráva.

0
Vytisknout
6197

Diskuse

Obsah vydání | 15. 3. 2022