BBC varuje před virálně šířenými lžemi, že "žádná válka na Ukrajině neprobíhá"

9. 3. 2022

čas čtení 5 minut
Foto: Na snímku je zachycena situace, kdy se na Ukrajině váleční veteráni a vojáci z Ruska dostali do konfliktu se sovětskými vojsky, Tyto záběry z natáčení televizního seriálu z roku 2020 jsou sdíleny s tvrzením, že ukazují herce, kteří jsou líčeni jako oběti ukrajinské války

Téměř dva týdny po ruské invazi na Ukrajinu nepolevuje proud falešných nebo zavádějících informací o válce na Ukrajině.

Šíří se tvrzení,  že válka je podvod, mediální výmysl nebo že Západ její rozsah zveličuje.




Video, na kterém si mladá žena a mladý muž nechávají na obličej aplikovat falešnou krev, má na různých platformách miliony zhlédnutí.

Je sdíleno jako údajný důkaz, že válka na Ukrajině je podvod a civilní oběti jsou ve skutečnosti "krizoví herci" - lidé najatí k sehrání scén z útoku.

Tento snímek pochází z ukrajinského televizního seriálu z roku 2020 a nesouvisí s ruskou invazí.

Video bylo natočeno v roce 2020 na natáčení ukrajinského televizního seriálu Kontaminace. Herce lze vidět na snímcích ze zákulisí natáčení, které byly zveřejněny na Twitteru v prosinci 2020.




Pohybující se mrtvola

Video, na němž reportér stojí před  pytli s mrtvolami, se virálně rozšířilo na několika hlavních sociálních sítích a bylo hojně šířeno prokremelskými účty.

Po několika vteřinách klipu se jeden z pytlů na mrtvoly začne hýbat.

Příspěvky na sociálních sítích tvrdí, že video bylo natočeno na Ukrajině a dokazuje, že válka je buď podvod, nebo je vyrobena "západní propagandou".

Video je  z protestu proti globálnímu oteplování ve Vídni a  je prezentováno jako falešné ukrajinské oběti z války.



Falešné tvrzení o dřevěných zbraních

Virálně se rozšířil snímek obrazovky z vysílání televize Fox News, na němž jsou zachyceni dva ukrajinští muži držící něco, co vypadá jako dřevěné zbraně.

Často je doprovázen nepravdivými tvrzeními, že válka na Ukrajině je podvod a skutečnost, že se nejedná o skutečné zbraně, je toho důkazem.

Falešné zbraně byly před válkou rozdány civilním dobrovolníkům, kteří byli ochotni se vycvičit k obraně svých obcí.

Záběry  pocházejí z poloviny února, tedy z doby před začátkem války.

Byly  pořízeny během výcvikového kurzu, který krajně pravicový prapor Azov poskytoval civilním dobrovolníkům v ukrajinském Charkově ochotným bránit sebe a své obce v případě ruské invaze.



Steven Seagal na Ukrajině nebojuje

Falešný tweet - zřejmě rozšířený ověřeným účtem CNN na Twitteru - tvrdí, že americký herec Steven Seagal, který má dvojí americké a ruské občanství, byl spatřen "mezi ruskými speciálními jednotkami" poblíž ukrajinského hlavního města Kyjeva.

Vedle běžných uživatelů tweet převzaly i vlivné účty s obrovským počtem sledujících, včetně amerického moderátora podcastů Joea Rogana, který jej sdílel se svými 14 miliony sledujících na Instagramu.

Seagal však po boku ruských sil na Ukrajině nebojuje a tweet byl pravděpodobně vytvořen jedním z mnoha  online nástrojů, které uživatelům umožňují vytvářet falešné - ale autenticky vypadající - tweety z ověřených účtů.

Devětašedesátiletý herec minulý týden řekl televizi Fox News, že na Rusko i na Ukrajinu pohlíží jako na "jednu rodinu" a doufá v "pozitivní, mírové řešení".

CNN uvedla, že obrázek je fake news a že "nikdy nic takového nevydala".

Rogan později svůj příspěvek na Instagramu smazal.



Ruský diplomat sdílel falešný tweet

Ruský diplomat sdílel snímky obrazovky s vymyšlenou zprávou, že během ruské invaze byl na Ukrajině zabit novinář.

"Jak se dělá fake... kolegové, pozor, hlavní bitva není na Ukrajině, ale se lží a podvrhy západních médií," napsal na Twitteru Dmitrij Poljanskij, zástupce ruského velvyslance při OSN.

Snímky obrazovky prezentované jako důkaz lží západních médií  však pocházejí z falešných účtů CNN - oba účty byly mezitím Twitterem pozastaveny. A muž, který je na snímcích prezentován jako Bernie Gores, je ve skutečnosti youtuber, který je zcela naživu a jmenuje se Jordie Jordan.


Falešné záběry

Různé verze videozáznamu, na němž režisér žádá velký dav, aby utíkal a křičel strachy, nasbíraly na různých platformách statisíce zhlédnutí.

Jsou to záběry z natáčení  filmu Invaze na planetu Zemi v Birminghamu v roce 2013.

Režisér filmu Simon Cox na Twitteru uvedl, že je "šokován, když vidí, že jsou mé záběry takto zneužívány".

Manželka ukrajinského viceprezidenta nevstoupila do armády

Uživatelé sociálních sítí sdílejí snímek, na němž je údajně zachycena manželka "ukrajinského viceprezidenta", která vstoupila do ozbrojených sil země, aby bojovala proti ruské invazi.

Ukrajina však úřad viceprezidenta nemá.

Jiná verze tvrzení, která koluje po Twitteru, mylně uvádí, že žena na obrázku je první dáma Ukrajiny Olena Zelenská.

Odborníci na ověřování faktů zjistili, že na fotografii je snímek ukrajinské vojákyně ze srpna 2021.

Fotografie byla pořízena během nácviku vojenské přehlídky v Kyjevě.

Zdroj v angličtině ZDE
 

0
Vytisknout
6812

Diskuse

Obsah vydání | 14. 3. 2022