Lze věřit průzkumům, podle nichž většina Rusů podporuje válku?

9. 3. 2022

čas čtení 1 minuta
  • Agentury VCIOM a POM kontrolované Kremlem nefalšují údaje ohledně veřejné podpory Putinovy války. Používají však jiných prostředků, aby zajistily, že čísla budou vyšší než skutečná, tvrdí sociolog Alexej Besunov.

Obě agentury používají jiné faktory, aby dodaly Kremlu čísla, která si přeje. Jde o to, jak jsou formulovány otázky, zpoždění mezi sběrem dat a publikací výsledků a také o fakt, že mnoho Rusů se zdráhá vyjádřit názor, který by se neshodoval s názorem nadřízených.

Všechny tři faktory zejména ve své kombinaci znamenají, že k výsledkům průzkumů je třeba přistupovat skepticky. A to i když předpokládáte, že VCIOM ani POM nefalšují samotné výsledky.

Podle těchto průzkumů u Rusů starších 70 let více jak 90 % podporuje Putinovu "speciální vojenskou operaci", zatímco u mladších 30 let je zhruba polovina proti. Vzhledem k tomu, že je to druhá skupina, která musí ve válce bojovat, čísla jsou výmluvná.

Podle těchto průzkumů jsou proti válce častěji ženy, zejména v kategorii 30-50 let. Jde o kohortu matek, jejichž synové jsou na Ukrajině nasazeni.

Rozdíl mezi těmi, kdo sledují státní televizi a těmi, kdo spoléhají na internet, je velký ze dvou důvodů. Na jedné straně ti první dostávají jen oficiální propagandu, zatímco druzí širší spektrum informací. A za druhé ti, kdo mají sklon podporovat vládu, sledují televizi, kdežto ti ostatní internet.

Mezi lidmi staršími 45 let a zejména mezi penzisty většina sleduje televizi denně. Mezi mladšími prakticky nikdo.

A konečně existuje i propast mezi metropolitními centry a venkovem. Ve velkých městech je válka nepopulární, kdežto na venkově naopak. Rozdíly v podpoře války na základě dosaženého vzdělání jsou zřejmé v prvním případě, ale ve druhém nikoliv.

Celý text v ruštině: ZDE

1
Vytisknout
5537

Diskuse

Obsah vydání | 11. 3. 2022