Rozdíl mezi západním a ruským pojetím nacismu

7. 3. 2022 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Západní mocnosti už od konce druhé světové války uvažují nad nacismem takto: jak se mohla ta hrůza stát a jak jí předejít?

Hitler se sice dostal k moci podobně jako naši komunisté pomocí voleb, ale stejně jako naši komunisté svobodné volby hned znemožnil. Znemožnil svobodné působení médií a také nezávislé instituce. Takže to všechno bylo nutné budovat jako obranu proti nacismu. A nic z toho současné Rusko nemá.


Kromě toho bylo třeba vybudovat skutečně efektivní sociální stát, tedy stát, který, jak pochopil už Adenauer, obrátí ekonomickou sílu kapitalismu v neutralizaci možnosti sociální frustrace společnosti. Samozřejmě základem sociálního pokroku je právní stát, nezávislé odbory, fungující levicové strany, důvěra v instituce. Nic z toho současné Rusko nemá.


Když si na Západě připomínáme porážku nacismu, uvažujeme hlavně o holokaustu a právech lidí, kteří v něm byli vyvražďováni: děsíme se rasismu, homofobie, vytváříme instituce, jako je manželství homosexuálů nebo ochrana menšin před diskriminací. Zabýváme se tím, jak společnost může pomoci postiženým lidem, jak reformovat psychiatrickou péči, jak zajistit skutečnou a nejen propagovanou rovnoprávnost žen.


Naopak v současnosti Rusko prakticky nic z toho nemá a ve všech těch ohledech, od svobodných voleb a médií až po přístup k homosexuálům, se podobá nacistickému režimu. Pro Putinův režim není připomínka nacismu spojena s nutnosti budovat otevřenou, emancipovanou společnost, ale naopak s oslavou vojenského vítězství a opíjení se představou vlastní moci a slávy, což podezřele připomíná právě nacistickou mentalitu.


Odtud pak, v prostředí nesvobody, pěstované posedlosti vlastní vojenskou minulostí a těmi samými předsudky, na nichž stál nacismus, už není daleko k další typické vlastnosti Hitlerova režimu: brutální a cynické lži. Takové lži, která Západ třeba kvůli jeho přístupu k právům gayů prohlásí za nacistický systém (připomínám, že vedle židů a levičáků byli homosexuálové prvními oběťmi nacistického vyhlazování).

0
Vytisknout
6583

Diskuse

Obsah vydání | 10. 3. 2022