Rozhovor Britských listů 474. Putinova agrese. Co bude dál?

7. 3. 2022

čas čtení < 1 minuta



Putinova útočná válka na Ukrajině pokračuje neuvěřitelnými zvěrstvy proti civilnímu obyvatelstvu, matkám s dětmi, novinářům a Putinova ekipa stále ještě hrozí jaderným úderem. Co se stane teď a v nejbližší budoucnosti, jak na to reagovat a dokáže to Česká republika. Jan Čulík o tom hovoří s Bohumilem Kartousem. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od úterý 8. března 2022.

 18497

Polsko je připraveno dát USA pro Ukrajinu k dispozici všechny své stíhačky MiG-29

8. 3. 2022

čas čtení 4 minuty



- Polsko je připraveno okamžitě bezplatně převést všechny své letouny MiG-29 vládě USA v rámci kroku, který má letouny poskytnout k využití ukrajinskému letectvu k odražení ruské invaze, oznámila polská vláda. Jenže Spojené státy na poslední chvíli vyjádřily neochotu se na tomto vyslání stihaček do Ukrajiny podílet.


Polsko rovněž uvedlo, že žádá USA, aby mu poskytly použité letouny s podobnými operačními schopnostmi. Polsko je připraveno se okamžitě dohodnout na podmínkách nákupu těchto strojů.

Polská vláda rovněž žádá ostatní vlastníky letounů MiG-29 v rámci NATO, aby postupovali obdobným způsobem.

 18506

Druhý ruský generál zabit

8. 3. 2022

čas čtení 18 minut

Foto: Vasilij Gerasimov, ruský generál, který bojoval v Čečensku, v Sýrii a účastnil se anexe Krymu. Nyní ho zabila ukrajinská armáda

- CIA tvrdí, že bylo na Ukrajině zabito 2 000-4 000 ruských vojáků

Podle šéfa CIA Williama Burnse bylo při invazi na Ukrajinu zabito 2 000 až 4 000 ruských vojáků.

Tento zkušený diplomat, bývalý americký velvyslanec v Moskvě, rovněž uvedl, že USA s Ukrajinou "intenzivně sdílely zpravodajské informace", včetně podrobností o ruském vojenském plánování, a nadále v tom denně pokračují.

Podle Burnse je nepravděpodobné, že by Vladimir Putin ustoupil, ale ani CIA nevidí způsob, jak by ruský prezident mohl dosáhnout svého cíle - obsadit Kyjev a nahradit vládu prezidenta Volodymyra Zelenského promoskevským nebo loutkovým vedením.

Odhad CIA o počtu ruských obětí daleko přesahuje údaj téměř 500 mrtvých v akci, který před šesti dny uvedlo ruské ministerstvo obrany.

Burns uvedl: "Myslím, že Putin je nyní rozzlobený a frustrovaný. Pravděpodobně zdvojnásobí své úsilí a pokusí se rozdrtit ukrajinskou armádu bez ohledu na civilní oběti. Nechápu, jak může vytvořit takovou koncovku hry, a kam to podle mého názoru povede,   několik příštích týdnů bude ošklivých, on  zdvojnásobí vojenské síly ... s malým ohledem na civilní oběti."

- Šedesát jedna nemocnic na Ukrajině je mimo provoz v důsledku útoků ruských sil, uvedl ukrajinský ministr zdravotnictví.

Agentura Reuters cituje ministra zdravotnictví Viktora Ljaška, který uvedl, že "teroristé ze země agresora" vyřadili z provozu 61 nemocnic. Úřady podle něj nemohou dodávat kriticky důležité zdravotnické zásoby do obcí na frontě kvůli nedostatku humanitárních koridorů.

Dříve během dne ukrajinský ministr obrany Oleksij Reznikov uvedl, že ruské údery zničily více než 200 ukrajinských škol, 34 nemocnic a 1 500 obytných budov.


- OSN popřela, že by její zaměstnanci dostali příkaz nepoužívat o konfliktu na Ukrajině slova "válka nebo invaze".


Mluvčí OSN Stephane Dujarric v e-mailu pro  deník Guardian uvedl, že "jednoduše není pravda, že by zaměstnanci dostali pokyn nepoužívat slova jako "válka" a "invaze" k popisu situace".

Poukázal na nedávný tweet náměstkyně generálního tajemníka OSN Rosemary DiCarlové, který obsahoval komentář: "tato válka je nesmyslná".

"Stejně tak generální tajemník ve svých prohlášeních a výrocích pro tisk použil širokou škálu slov k popisu toho, co se děje," řekl Dujarric.

Dujarric rovněž uvedl, že zaměstnanci jsou "žádáni, aby veškerá sdělení týkající se Ukrajiny i dalších politických záležitostí formulovali způsobem, který je v souladu s postojem organizace a prohlášeními generálního tajemníka".

Řekl, že nemůže vyloučit, že nějaký manažer některé části OSN mohl takový e-mail poslat, ale že na to zatím nebyl upozorněn.

Jiní zaměstnanci OSN, které Guardian oslovil, e-mail se zákazem těchto slov neobdrželi.

- Brusel vyzývá k ukončení závislosti EU na ruském plynu

Evropská komise uvedla, že EU může letos snížit svou závislost na ruském plynu o dvě třetiny a ukončit závislost na dodávkách tohoto paliva z Ruska "mnohem dříve než v roce 2030".

- Videozáznam údajně ukazuje následky výbuchu v Kalynivce na Ukrajině.


- OSN údajně zakázala svým zaměstnancům charakterizovat situaci na Ukrajině jako "válku" nebo "invazi", napsal list Irish Times. OSN to popírá.

Organizace spojených národů zakázala svým zaměstnancům používat slova "válka" nebo "invaze" při popisu situace na Ukrajině, píše list Irish Times.

Cílem tohoto kroku, o němž byli zaměstnanci OSN informováni v pondělí e-mailem, je údajně "být politicky nestranný",  poté, co tato slova zakázalo i Rusko.

Zaměstnancům se místo toho doporučuje označovat válku jako "konflikt" nebo "vojenskou ofenzívu" - navzdory skutečnosti, že stovky civilistů byly zabity a dva miliony obyvatel byly nuceny uprchnout.

Bylo jim také zakázáno používat ukrajinskou vlajku na osobních nebo oficiálních účtech na sociálních sítích nebo webových stránkách.


- Ukrajina obvinila Rusko z porušení příměří ostřelováním humanitárního koridoru z obléhaného Mariupolu v době, kdy autobusy začaly opouštět další dvě ukrajinská města a počet lidí, kteří uprchli ze země, překročil 2 miliony.

Lidé v Mariupolu, v jižním přístavním městě, které by v případě dobytí mohlo Moskvě umožnit zřízení pozemního koridoru na Krym, trpí nejen bombardováním, ale od pátku nemají k dispozici teplo, vodu, hygienické zařízení ani telefony.

Autobusy měly dopravit humanitární zásoby včetně potravin a léků a poté vyzvednout civilisty a odvézt je na bezpečné místo, ale krátce poté, co činitelé oznámili, že vozidla jsou na cestě, kancelář ukrajinského prezidenta uvedla, že byla informována o ostřelování koridoru. Praxe systematického ostřelování humanitárních koridorů pro civilisty ruskými vojáky je dobře známá ze Sýrie, kde si Rusko s civilisty pohrávalo jako kočka s myší, konstatoval v úterý v poledne v britském rozhlase jeden vojenský odborník.

Autobusy z Mariupolu jsou označeny velkým nápisem LIDÉ:



- V Petrohradu stále odvážně demonstrují lidé proti útoku na Ukrajinu a jsou okamžitě brutálně zatýkáni:


- Ruský gubernátor na Sibiři se dostal do střetu s rozzlobenými občany, kteří mu vyčítají, že na Ukrajinu vyslal jednotku místní pořádkové policie, aby se stala "potravou pro děla", ukázal videoklip, který v pondělí koloval po internetu. 

Záběry, které jako první zveřejnilo Rádio Svobodná Evropa (RFE), ukazují ohnivou výměnu názorů mezi Sergejem Civiljovem, gubernátorem Kemerovské oblasti, a lidmi ve městě Novokuzněck.

"Všem lhali, všechny podvedli... Proč jste je tam poslali?" ptá se jedna žena Civiljova s tím, že vojáci si mysleli, že jedou na vojenské cvičení do Běloruska.

"Neznali svůj cíl... Poslali je jako potravu pro děla," dodává žena.
 

"Ruský mír": Hrůzy z invaze...

8. 3. 2022

čas čtení 3 minuty

 Děsivé...

Švýcarský novinář Guillaume Briquet zraněný a hospitalizovaný v regionu Mykolaiv, na jihovýchodní Ukrajině. Ruští vojáci stříleli na jeho automobil označený nápisem PRESS sebrali mu pas, ukradli mu 3000 euro v hotovosti, počítač a další materiál




"Ruský mír" nebo "ruský svět"?

8. 3. 2022

čas čtení 2 minuty

Napsal nám Lubomír Šušlík z Kroměříže:

Jak jistě víte, nelze něco dobře přeložit bez znalosti kontextu.

Už vícekrát jsem si všiml, např. v České televizi, ale i na BL, špatného překladu výrazu " русский мир".

Správný překlad zní "ruský svět", nikoli "ruský mír".

Na Ukrajině se hlavně po Euromajdanu toto slovní spojení stalo memem, proto je jisté, že takový překladatel tímto špatným překladem demonstruje svou neznalost dění v zemi, o které píše.

Takto definoval "ruský svět" Putinův ideolog Surkov:

 "... Co je pro mě ruský svět? To je všude tam, kde lidé mluví a myslí rusky, nebo kde je ruská kultura vysoce respektována, kde vidí ruský model národního rozvoje jako alternativu k tomu, co mají doma, kde je respektován náš Putin , kde se lidé bojí ruských zbraní - to je náš vliv. Je to také každá země, která doufá v Rusko, v jeho ochranu a patronát, že se o něj může opřít v případě konfliktu – takových zemí je spousta, jak v Africe, tak po celém světě. ... Touto myšlenkou ruského světa je být nad bariérami, dívat se za své hranice a vzít si z tohoto světa co nejvíce, vlastnit svět v čistém smyslu toho slova, protože ruská expanze není sobecká..."

Putinští fašisté své zločiny vždy hájí tím, že vlastně jen brání "ruský svět".

Viděl jsem třeba záběry, na kterých ukrajinský voják ukazuje na trosky po ruském bombardování a komentuje to slovy: Tak vypadá ten "ruský svět".

Titulek článku:  "Ruský mír: Hrůzy z invaze" je tedy špatný.
Jde o špatnou interpretaci.

Pozn. JČ:

Dobrý den,

já to samozřejmě vím, že to znamená "svět", ovšem jak víte, slovo "mir" znamená "svět" i "mír". V britských televizích to neustále - správně - citují - jako "ruský svět", dovolil jsem si to však záměrně tentokrát  přeložit tím druhým synonymem - mír. Víte asi proč. - Ten kontext  - obojí význam slova "mir" - je trvale přítomen v mysli každého ruského mluvčího. Tedy jsou si vědomi ironického paradoxu, že "ruský svět" o sobě tvrdí, že je "mírový", skutečnost je však naprosto opačná...

 18503

Na Ukrajině hrozí jaderná katastrofa i v případě, že žádný z reaktorů nebude během bojů vážně poškozen

8. 3. 2022 / Ivan Větvička

čas čtení 5 minut


Na Ukrajině bylo před ruskou invazí v provozu (nebo v plánované odstávce) 15 jaderných reaktorů, velmi podobných těm, které známe z Dukovan a Temelína. V případě akutního ohrožení v nich lze rychle a bezpečně zastavit řetězovou štěpnou reakci a tím je odstavit. Nelze ale zastavit samovolný rozpad štěpných produktů, při kterém se uvolňuje velké množství tepla. Proto je třeba reaktory poměrně dlouho chladit i po odstavení. Pokud chlazení selže, reaktor se přehřeje, palivové články se začnou tavit a na jejich žhavém povrchu se voda rozloží na vodík a kyslík. Hrozí exploze, jaké jsme mohli před lety vidět ve Fukušimě.

Zelenskij v pondělí večer znovu ujišťuje Ukrajince, že je s nimi a na svém místě

8. 3. 2022

čas čtení 7 minut

Pondělí večer. Dvanáctý večer našeho boje. Jsme tady, pracujeme.


Překlad jeho projevu:


Pondělí. Večer. Víte, říkávali jsme: Pondělí je těžký den. V zemi je válka. Takže každý den je pondělí.

A teď jsme si zvykli, že každý den a každý večer je takový.

Dnes je dvanáctého. Dvanáctý večer našeho boje. Naší obrany.

 18504

Klimatická krize: Z údajů vyplývá, že se blíží bod zlomu v amazonském deštném pralese

8. 3. 2022

čas čtení 5 minut

 
Analýza satelitních pozorování ukazuje, že prales ztrácí stabilitu, což má "hluboké" globální důsledky


Podle údajů se Amazonie blíží bodu zvratu, po jehož dosažení by deštný prales zanikl, což by mělo hluboké důsledky pro globální klima a biologickou rozmanitost.

Počítačové modely již dříve naznačovaly, že masové odumírání Amazonie je možné, ale nová analýza vychází z reálných satelitních pozorování za poslední tři desetiletí.

Nová statistická analýza ukazuje, že více než 75 % nedotčeného pralesa ztratilo od počátku roku 2000 stabilitu, což znamená, že jeho obnova po suchu a požárech trvá déle.

 18491

Ukrajina hlásí 13 mrtvých v pekárně na chleba zasažené ruským náletem

7. 3. 2022

čas čtení 9 minut

Humanitární krize se prohlubuje, Ukrajina obviňuje Moskvu ze "středověké" taktiky

- Humanitární krize na Ukrajině se prohlubuje s tím, jak ruské síly zesilují ostřelování a jak se zvyšuje nedostatek potravin, vody, tepla a léků, což země odsoudila jako středověké obléhání ze strany Moskvy, která ji chce donutit k podřízenosti.

Civilisté, kteří se připravují na útok, a ti, kteří se snaží odejít, se nyní musí připravit na předpovídaný příval arktického mrazivého vzduchu, který se podle meteorologů a předpovědí počasí od poloviny týdne přežene na jih nad Ruskem a Ukrajinou.

- V nizozemském Haagu Ukrajina požádala Mezinárodní soudní dvůr, aby nařídil zastavení ruské invaze, a uvedla, že Moskva se dopouští rozsáhlých válečných zločinů.

Rusko "se uchyluje k taktice připomínající středověkou obléhací válku, obkličuje města, odřezává únikové cesty a buší do civilního obyvatelstva těžkou municí," uvedl Jonathan Gimblett, člen ukrajinského právního týmu.

Rusko se soudního jednání neúčastnilo a jeho místa ve Velké soudní síni zůstala prázdná.

Snahy o zřízení bezpečného průchodu pro civilisty o víkendu ztroskotaly na pokračujícím ruském ostřelování.

- V jednom z nejzoufalejších měst, obklíčeném jižním přístavu Mariupol, doufalo v útěk odhadem 200 000 lidí, téměř polovina ze 430 000 obyvatel, a představitelé Červeného kříže čekali, kdy bude zřízen koridor.

Ve městě chybí voda, potraviny a elektřina a nefungují mobilní sítě. Obchody byly vyrabovány, protože obyvatelé hledají základní zboží.

Nemocnice se potýkají s velkým nedostatkem antibiotik a léků proti bolesti a lékaři prováděli některé akutní zákroky bez nich.

- Ruští okupanti provedli letecký útok na pekárnu v Makarivu v Kyjevské oblasti. 13 lidí zemřelo, přičemž pět lidí bylo zachráněno z trosek. V pekárně bylo 30 lidí.

- Rusko obvinilo Irskou republiku, že nedokázala ochránit svého velvyslance a zaměstnance, jak to vyžaduje mezinárodní právo, poté, co do sídla velvyslanectví nacouval nákladní automobil a zlikvidoval při tom bránu velvyslanectví. Podnikatel Desmond Wisley, který kamion řídil, byl po incidentu zatčen.

Poté, co nechal svůj kamion stát v bráně, rozdával letáky s fotografií ženy a jejích dětí zastřelených v Irpinu nedaleko Kyjeva, které vyvolaly šok po celém světě.

Wisley uvedl: "Děkuji, že jste přišli: Udělal jsem to proto, abych vytvořil bezpečný koridor pro ruského velvyslance, aby mohl opustit Irsko, projet Polskem [a] cestou domů se projít Evropou.

Udělal jsem to pro tuto paní a její děti, které byly zabity v Irpinu. Včera večer mě to opravdu zasáhlo a dělám to pro ně. Chci, aby ruský velvyslanec a jeho kolegové opustili tuto zemi, opustili tuto svobodnou zemi.

 18505

Magická přitažlivost

8. 3. 2022 / Soňa Svobodová

čas čtení 11 minut

Vždy, když procházím Pražským hradem, nedá mi to, abych nevstoupila do největšího a nejvýznamnějšího pražského chrámu – chrámu sv. Víta, jehož základní kámen v souvislosti s povýšením pražského biskupství na arcibiskupství, položil král Jan Lucemburský 21. listopadu 1344 za přítomnosti nejen dvou ze svých synů Karla IV. a Jana Jindřicha, ale i pražského arcibiskupa Arnošta z Pardubic, mnoha prelátů a urozených pánů, přičemž všichni zúčastnění zpívali Te Deum laudamus (Tebe Bože chválíme).

Jako hlavního architekta si vybral Matyáše z Arrasu, který stavbu zahájil východním kněžištěm, aby se co nejdříve mohly sloužit mše. V chóru ve tvaru podkovy vybudoval celkem osm kaplí se shodným půdorysem, jimž odpovídají lichoběžná pole ochozu. Na postupném budování této jedinečné stavby pracoval až do svých dvaašedesáti let, kdy zemřel. Na jeho práci excelentním způsobem v roce 1356 navázal Petr Parléř, pocházející ze Švábského Gmündu z významného stavitelského rodu. A právě tomuto rodu je zasvěcena nejnovější kniha, která vyšla v Nakladatelství Lidové noviny pod názvem Parléřovský mýtus: Rod Parléřů – dílo a jeho ohlas, jejímž autorem je Prof. PhDr. Jiří Kuthan, DrSc.

Pane profesore, byla to právě ona příslovečná „magická přitažlivost“ parléřovských děl, která vás přiměla k vytvoření této vaší nejnovější knihy?

 18452

Česká republika a Ukrajina - zkreslení optiky

7. 3. 2022

čas čtení 9 minut

„Rusové nejsou blázni, aby se pustili do operace, která by jim způsobila víc škody než užitku. Zpráva o blížící se ruské invazi je jen jednou z řady trapasů ze strany amerických tajných služeb."

To řekl týden před Putinovou agresí prezident České republiky Miloš Zeman. Když ruské síly napadly Ukrajinu, vypadalo to, jako by se dlouholetému Putinovu fanouškovi zhroutil svět. Zeman se narodil v roce 1944, velmi dobře si pamatuje sovětskou okupaci v roce 1968 a ruské tanky v ulicích Prahy. Ve zvláštním projevu k občanům uvedl, že se ve svém hodnocení zmýlil, že Rusko spáchalo zločin proti míru a agresi, který je třeba důsledně odsuzovat nejen slovně, ale i skutky, píše Sofia Kordić, chorvatská novinářka žijící v Praze.

"Miluji ruskou kulturu, oceňuji oběti ruského lidu ve druhé světové válce, ale to neznamená, že budu souhlasit s tím, že cizí armáda vstoupí na území suverénního státu bez vyhlášení války."

Ukrajinští uprchlíci: Respektujme práva žen a pomáhejme jim!

7. 3. 2022

čas čtení 7 minut

V Praze 7. března 2022

Prohlášení České ženské lobby k aktuální situaci žen z Ukrajiny

U příležitosti Mezinárodního dne žen upozorňujeme na situaci žen ve válečném konfliktu na Ukrajině a v aktuální migrační krizi. Vážíme si podpory a pomoci české společnosti i české vlády, kterou příchozím z Ukrajiny poskytuje. Nabízíme expertizu i různorodé podpůrné služby svých členských organizací při zvládání této krize. Apelujeme na zohlednění genderového rozměru, tj. odlišné situace žen a mužů, při nastavování konkrétních opatření pro přijímání migrujících z Ukrajiny.

Válka je humanitární, lidskou i lidskoprávní tragédií, která zasahuje všechny bez rozdílu. V této chvíli však myslíme na to, jak dopadá na skupiny, které jsou zranitelné, znevýhodněné a často přehlížené. V souvislosti se současnou krizí upozorňujeme na situaci žen, dětí, lidí se zdravotním postižením, seniorů/ek, migrantů/tek žijících na Ukrajině, národnostních a sexuálních menšin, protože na ně migrační politiky často nemyslí. Tito lidé, především ženy s dětmi, k nám nyní přicházejí a potřebují naši pomoc.

 18490

Zelenskij: O budoucnosti Evropy rozhoduje ukrajinský odpor

7. 3. 2022

čas čtení 8 minut



- Volodmyr Zelenskij prohlásil, že o budoucnosti Evropy rozhoduje ukrajinský odpor, a vyzval západní představitele, aby mu poskytli vojenská letadla. Ukrajinský prezident rovněž vyzval k bojkotu ruské ropy a jejího vývozu.

- Ruští vojáci stříleli na švýcarského novináře Guillaumea Briqueta. Stříleli na jeho automobil označený slovem PRESS, vytáhli ho z něho a okradli ho:




- Rusko se neobtěžovalo zúčastnit dnešního jednání mezinárodního soudního dvora v Haagu.


Rusko se vyhnulo slyšení u nejvyššího soudu OSN, které se týká právní snahy Kyjeva zastavit ničivou invazi Moskvy na Ukrajinu.

Řada míst vyhrazených pro ruské právníky u mezinárodního soudního dvora byla v pondělí ráno při zahájení slyšení prázdná.

Předsedkyně soudu, americká soudkyně Joan E. Donoghueová, uvedla, že ruský velvyslanec v Nizozemsku informoval soudce, že "jeho vláda nemá v úmyslu účastnit se ústního jednání". Slyšení pokračovalo bez ruské delegace.


- Téměř 5000 lidí v neděli 6. března zatčeno v Rusku



Nikolaj Kuleba, ombudsman pro děti při úřadu ukrajinského prezidenta, napsal pro deník Guardian naprosto srdcervoucí článek o tom, co musí děti a jejich rodiče v zemi snášet.

"Denně mi volají rodiče a prosí o pomoc při evakuaci svých dětí, kteří jsou ochotni podstoupit jakékoli riziko, aby našli bezpečí. Nemohu jim teď všem pomoci. .

Rodiny se rozdělují, matky a otcové připínají jména na kabáty svých dětí a čichají vůni jejich vlasů, než se musí zavřít dveře autobusu.

Odpovědět na jejich prosbu pomoci  znamená také zlomit jim srdce. Těm, kteří mají ukrajinské děti ve své péči - vězte, že jsou milovány. Říkejte jim to prosím a ukládejte je každý večer do postele s polibkem na čelo, jak by to udělali jejich matky a otcové.

Pro děti, které jsou stále zde, neexistuje žádné bezpečí, jen hrůza.

Po celé zemi jsou záměrně ničeny školy, po nichž zůstávají trosky poseté malými židličkami a pestrobarevnými papíry. Malé boty, které zůstaly úhledně seřazené na další den, jsou rozházené a ohořelé. Útoky na základní školy nemají žádný vojenský účel, jen divošství."

 

 18500

Mezitím v Absurdistánu 211:

Dobrá zpráva: Polský Absurdistán se mění v Solidaristán

7. 3. 2022 / Tomasz Oryński

čas čtení 10 minut


Po celém Polsku, od moře až po hory, lidé spojují své síly, aby pomohli Ukrajincům. Doslova každý z mých přátel se snaží nějakým způsobem pomoci - od sdílení zpráv o dopravě nebo požadavcích na ubytování přes darování peněz až po organizování nebo koordinaci sbírek.

Spolumoderátorka mého podcastu koordinuje pomoc na ukrajinských hranicích poblíž svého rodného města Sanok. Moje rodina přijala 3 uprchlice a dvě děti k nám domů (ZDE  si můžete poslechnout speciální díl mého podcastu v angličtině, ve kterém moje spolumoderátorka a moje maminka vyprávějí o snaze pomoci ukrajinským sousedům).

V neděli bylo hackersky přerušeno vysílání ruské televize tímto titulkem

7. 3. 2022

čas čtení 1 minuta



Jsme obyčejní ruští občané.

Vystupujeme proti válce na území Ukrajiny.

Rusko a Rusové proti válce!

Tu válku rozpoutal zločinecký, autoritativní Putinův režim

jménem obyčejných občanů Ruské federace.

Rusové, protestujte proti genocidě na Ukrajině!

Upozornil na to Tomasz Oryński:

Televizní okruhy v Moskvě jsou v této chvíli terčem hackerského útoku. Vysílání bylo nahrazeno protiválečným, protiputinovským titulkem a pak záběry bombardování Ukrajiny. Zdroj: Přítel, který tam žije.


K tomu též:


Další údaje o tomto hackerském útoku na celou řadu ruských TV okruhů jsou zde:




Rozhovor Britských listů 473. Ukrajina. Zahyneme všichni?

3. 3. 2022

čas čtení 1 minuta


Změnilo se všechno a více než týden nyní všichni žijeme v nesmírně nebezpečné, dosud nevídané éře. Šílená, iracionální, šokující a nyní nesmírně brutálně Ruskem vedená Putinova válka proti Ukrajině a jejímu civilnímu obyvatelstvu ohrožuje válečnými zločiny Vladimíra Putina nás všechny. Jan Čulík o tom hovoří s vojenským odborníkem Britských listů Karlem Dolejším. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 4. března 2022.

 18501

Sociální média se obracejí proti Putinovi, mistru minulosti

7. 3. 2022

čas čtení 8 minut


Dezinformace a falešné účty byly léta používány proti Západu - nyní je pod palbou Kreml
 

Rusko nenapadlo Ukrajinu minulý týden. Vpadlo na Ukrajinu v roce 2014. A není ve válce jen s Ukrajinou. Je ve válce i s námi. V únoru 2014 zahájilo společný vojenský útok na Ukrajinu a Západ.

Tehdy jsme o tom nevěděli. Ale teď už to víme. Protože první fází Putinovy invaze na Ukrajinu byl informační útok. Překroutil realitu a vpravil do ní jed falešných zpráv - vojenskou strategii, kterou proti nám nasadil ve stejnou chvíli na stejných platformách.

Jedním z nejpozoruhodnějších aspektů první velké informační války není jen to, že můžete sledovat ruskou invazi na Ukrajinu v reálném čase, minutu po minutě a krok za krokem, ale můžete se do ní také zapojit, píše Carole Cadwalladr.

Rozhovor Britských listů 471. Jak jsme se díky Putinovi probudili v katastrofální nové éře

25. 2. 2022

čas čtení < 1 minuta

O invazi Vladimíra Putina a o jejích dopadech na Evropu a svět hovoří Jan Čulík s běloruským politologem vyučujícím na bratislavské univerzitě Aliaksejem Kažarským. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 25. února 2022.




Podpořte veřejnou výzvu proti paušálnímu odsuzování všech Rusů a Bělorusů

7. 3. 2022

čas čtení < 1 minuta

Zde je možno podpořit veřejnou výzvu/prohlášení k odmítnutí paušálního odsuzování všech Rusů a Bělorusů v návaznosti na apel od organizací, co pracují s uprchlíky a komunitami cizinců.


Tendence v tomto směru začaly sílit (např. výzvy, aby v hotelech neubytovávali ruské občany), tak je to pokus to trochu vyvážit.

Řešíme také konkrétní opatření s ministerstvy, která to mohou podpořit (zrušení statusu Ukrajiny jako bezpečné země, humanitární víza apod.)

 18490

Zelenskij: "Potrestáme každého, kdo se dopustil zvěrstev"

7. 3. 2022

čas čtení 5 minut

 
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskij v neděli večer ve svém projevu prohlásil: "Neodpustíme. Nezapomeneme. Potrestáme každého, kdo se v této válce dopustil zvěrstev. Drzost agresora je pro Západ jasným signálem, že uvalené sankce nestačí. Před touto skutečností se nelze skrývat. Před novým vražděním na Ukrajině se nelze skrýt."


- Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskij ve svém večerním videoposelství rovněž kritizoval západní představitele za to, že nereagovali na oznámení ruského ministerstva obrany, že Rusko bude bombardovat ukrajinský vojensko-průmyslový komplex a že zaměstnanci závodů by se neměli dostavit do práce.
 
Zelenskij prohlásil:

    :Neslyšel jsem na to reagovat ani jednoho světového lídra. Drzost agresora je jasným signálem pro Západ, že sankce uvalené na Rusko nejsou dostatečné ...

    Zamyslete se nad pocitem beztrestnosti okupantů, že mohou oznamovat taková plánovaná zvěrstva."

 
-  Ruské ministerstvo obrany  v neděli uvedlo, že jeho síly plánují zasáhnout ukrajinský vojensko-průmyslový komplex "přesnými zbraněmi",
přičemž mluvčí ministerstva Igor Konašenkov (v prohlášení, které přinesla státní tisková agentura Tass) uvedl: "Vyzýváme veškerý personál ukrajinských závodů obranného průmyslu ... aby opustil území svých podniků," uvedla agentura AP.

Zelenskij řekl:

- Na zítřek Rusko oficiálně oznámilo ostřelování našeho území.
Naše podniky obranného komplexu. Většina z nich byla postavena před desítkami let sovětskou vládou, postavena ve městech. A nyní se nacházejí uprostřed běžného městského prostředí. Pracují v nich tisíce lidí. Statisíce lidí žijí v jejich blízkosti ... To je vražda. Úmyslná vražda."

- Zelenskijj vyzval k vytvoření "tribunálu", který by pohnal k odpovědnosti lidi, kteří se dopustili zvěrstev.


- Potřebujeme chléb.

Na Blízkém východě a v severní Africe rostou obavy, že válka na Ukrajině povede k prudkému nárůstu cen základních potravin, protože budou zasaženy dodávky pšenice, což může podnítit nepokoje. Rusko a Ukrajina dodávají čtvrtinu světového vývozu pšenice, zatímco Egypt je největším světovým dovozcem pšenice.

V Tunisku, stejně jako mnoho lidí, kteří stojí frontu na chléb v rozlehlé tuniské medíně neboli starém městě, řekl Khmaes Ammani, námezdní dělník, že ho rostoucí životní náklady tlačí do úzkých. "Na konci měsíce nikdy nejsou žádné peníze," řekl. "Dokonce si musím nějaké půjčovat. Všechno je čím dál dražší."

Téměř polovina tuniského dovozu pšenice pochází z Ukrajiny a ruská invaze způsobila, že ceny vystoupaly na 14leté maximum. Přestože tuniský stát kontroluje ceny chleba, lidé se obávají, že nevyhnutelně pocítí krizi.

"Pokud se cena chleba zvýší, bude to znamenat škrty jinde," řekl Ammani. "Chléb potřebujeme."

- Ruský rubl se v pondělí propadl na nová rekordní minima vůči dolaru a euru a letos zatím ztratil více než třetinu své hodnoty. Rubl se v pondělí ráno obchodoval za 131,25 za dolar a 143,3 za euro.


Tento propad přichází v době, kdy stále více mezinárodních podniků prohlašuje, že se stahují z Ruska kvůli invazi této země na Ukrajinu.

V pondělí finský potravinářský gigant Valio uvedl, že odchází z ruského trhu, zatímco účetní firmy PwC a KPMG o víkendu rovněž oznámily, že zastavují své aktivity v Rusku, což je součástí exodu západních společností ze země.

"Důrazně odsuzujeme ruskou invazi na nezávislou Ukrajinu," uvedla prezidentka a generální ředitelka společnosti Valio Annikka Hurmeová.

Již dříve řada mezinárodních firem, včetně společností Toyota, Honda, Nike, Apple, Exxon, Ford, Netflix a Ikea, uvedla, že zastavuje svou činnost v Rusku.

Analytici nabídli bezútěšnou prognózu vývoje ekonomiky země v souvislosti s bezprecedentními západními sankcemi.

Institut pro mezinárodní finance (IIF) minulý týden předpověděl 15% pokles ruského HDP v roce 2022, což je dvojnásobek propadu, který země zaznamenala během globální finanční krize.
 

 18301

Jak to dopadne s Ukrajinou (a se světem)?

7. 3. 2022 / Václav Hořejší

čas čtení 6 minut

To, co se ještě před několika týdny zdálo nemyslitelné, stalo se skutečností – Rusko brutálně přepadlo Ukrajinu. My, kteří jsme v uplynulých letech veřejně oponovali tomu, co se nám jevilo jako “protiruská hysterie”, jsme se fatálně mýlili. Teď nemá valný smysl spekulovat o tom, kde jsou kořeny nynější hrozivé situace, a jestli Západ neměl v posledních 30 letech dělat něco jinak. Nesrovnatelně naléhavější je samozřejmě otázka, jak a kdy nynější krize skončí tak, aby to nebyla naprostá katastrofa.

 18458

"Útok Ruska a nového světa"

7. 3. 2022

čas čtení 2 minuty

  • Před našima očima se rodí nový svět. Ruská vojenská operace na Ukrajině zahájila novou epochu - a to současně ve třech rozměrech. A také ve čtvrtém, vnitroruském, napsal na počátku konfliktu Pjotr Akopov.

 18447

Přestaňte s neustálým svalováním viny na Západ!

7. 3. 2022

čas čtení 11 minut

  • Počátkem minulého týdne polská parlamentní progresívně levicová strana Razem vydala prohlášení, v němž oznámila, že přerušuje kontakt se dvěma evropskými organizacemi: Progresivní internacionálou a DiEM25, napsala Zosia Bromová.

OSPOD Náchod se rozhodl v rozporu s posudky podpořit týrání dítěte, které má chránit

7. 3. 2022 / Milan Čech

čas čtení 54 minut

Bylo to pro metodiku ministerstva,co nepatří do civilizovaného světa? 


Aktuálně se v blízkém sousedství naší země dějí strašné věci, které zasáhly nás všechny. Ale problémy, kterým jsme museli čelit dříve, se nikam neztratily, tak jednoduché to bohužel není. Nevědomost, zlo, lež, podlost a prosazování sobeckých postranních důvodů nebo zájmů se nachází v nějaké míře v každém z nás, v každé instituci a každé zemi. I v této době má smysl se zasazovat o spravedlivou a ohleduplnou společnost právě zde kde žijeme. Naší povinností je přinášet pozitivní změny tam, kde můžeme svět ovlivnit. Osud jednoho dítěte, na kterém je pácháno bezpráví, se zdá být marginálním oproti osudu národa, co je právě masakrován po stovkách a tisících, ale zároveň platí, že kdo zachrání před utrpením jeden život, zachránil celý jeden svět.

 16578

Pomoc Ukrajině přes MPSV a ÚP, aneb kdo naposledy viděl generálního ředitele Úřadu práce pana Viktora Najmona?

7. 3. 2022 / Pavel Veleman

čas čtení 6 minut

Hlášeni o pomoci Ukrajině přes MPSV a ÚP ČR formou "dopisu" ministru MPSV a generálnímu řediteli Úřadu práce aneb kdo naposledy slyšel v médiích ministra Jurečku hovořit fundovaně o resortu MPSV (většinou pouze ukazuje v médiích nachystané letáky a telefonní čísla, které však nikdo nezvedá) a například generálního ředitele Úřadu práce ČR Viktora Najmona jsem týdny neviděl vůbec...

"S ohledem na vývoj situace a jednání s MPSV dochází ke změně výplat dávky přicházejícím osobám z Ukrajiny "pouze" z důvodu vážné újmy na zdraví ve výši existenčního minima. Prosím, aby od dnešního dne bylo toto dodržováno tzn., že nebudou poskytovány ani žádné opakující se dávky hmotné nouze či dávky státní sociální podpory."

Interní předpis, Úřad práce ČR, čtvrtek 3. 3. 2022

 

Vážený pane Jurečko a Najmone,

zde je několik poznatků z minulého týdne o činnosti Úřadu práce v režimu "války" na Ukrajině a finanční pomoci uprchlíkům", který je podle mých dlouholetých zkušeností - nejvíce zanedbanou a přetíženou instituci nejen v sociální oblasti České republiky:

 18029

Rozdíl mezi západním a ruským pojetím nacismu

7. 3. 2022 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty


Západní mocnosti už od konce druhé světové války uvažují nad nacismem takto: jak se mohla ta hrůza stát a jak jí předejít?

Hitler se sice dostal k moci podobně jako naši komunisté pomocí voleb, ale stejně jako naši komunisté svobodné volby hned znemožnil. Znemožnil svobodné působení médií a také nezávislé instituce. Takže to všechno bylo nutné budovat jako obranu proti nacismu. A nic z toho současné Rusko nemá.

Ukrajina: Ruští vojáci systematicky střílí na civilisty a na ženy s dětmi

6. 3. 2022

čas čtení < 1 minuta

Pozor, toto video zaznamenalo střelbu na prchající matku.




Čirá hrůza: Ruští vojácí záměrně zabíjejí ukrajinské civilisty, kteří se snaží prchat. Matka a dvě děti byly usmrceny a otec zraněn minometnou střelou, když se stovky civilistů snažily uniknout do bezpečí. Lynsey Addario, fotograf deniku New York Times, toho byl svědkem. 




 18498

V ukrajinském zajetí: Hovoří tři vysocí ruští důstojníci

6. 3. 2022

čas čtení 14 minut

 


Astachov:
Členové tisku.

Dobrý den všem. Rád bych se vám okamžitě omluvil. Za  to, co se děje.  Znáte okolnosti, které nás sem přivedly.  Toto setkání není zcela normální, opravdu je nenormální, abych tak řekl. A protože jsme poprvé před kamerami, dáváme náš první interview, jsme trošku zmatení, jestli se zarazíme, pomozte nám trochi svými otázkami, aby rozhovor zněl víceméně normálně.

Pro začátek se představíme, že jsem, všichni jsme policisté, policejní důstojníci z Ruské federace, zastupuji jednotku speciálního útvaru rychlého nasazení.

Ano, mám hodnost podplukovníka na pozici staršího vedoucího komisaře. Jmenuji se Astachov, Dmitrij Michajlovič.

Astachov Dmitrij Michajlovič, ano.

A narozený dne 30. 9. 1974.

Zelenskij: Bylo to všechno z Ruska pečlivě naplánováno

6. 3. 2022

čas čtení 3 minuty

Nedělní projev Volodymyra Zelenského:


Přeji ukrajinskému lidu vítězství. To slyšíme od našich přátel. Tato slova jsou důležitými slovy podpory. Ale také podpořená konkrétními činy. Každý večer hovořím s vedoucími představiteli mezinárodních organizací v různých zemích.

 18486

Čím více se Ukrajina brání, tím větší je nebezpečí pro NATO. Mělo by jednat hned, aby zastavilo masakr

6. 3. 2022

čas čtení 5 minut

 
Západní demokracie budou do tohoto konfliktu vtaženy. Je načase, aby pohrozily Vladimiru Putinovi bezletovou zónou


Může Ukrajina vojensky využívat času ? Dokud existuje vůle bojovat, mohou vojáci a občané země doufat, že se jim podaří ruské útočníky unavit, ba dokonce odrazit. Jejich dilema je však strašné. S tím, jak se bombardování Vladimira Putina stává barbarštějším a nevybíravějším, lidské oběti odporu denně rostou. Pokud se udrží, přijdou jim západní mocnosti opožděně na pomoc? ptá se Simon Tisdall.

Čas ruskému prezidentovi nepřeje. Obětí přibývá. Jeho vojenský bleskový útok ve stylu nacistické okupace nezabral. Jeho branci jsou údajně demoralizovaní, jeho válečná mašinérie může přestat fungovat. Putinova  pýcha ničí ruskou ekonomiku. Protesty doma odrážejí novou politickou zranitelnost. Putina vyšetřují  prokurátoři pro válečné zločiny v Haagu.

 18496

Není pan generál Pavel poněkud zmatený?

6. 3. 2022 / Jan Čulík

čas čtení < 1 minuta

Generál Pavel má na svém Facebooku přeškrtnutou komunistickou rudou hvězdu. Má to být kritika současného Ruska.

Pan Pavel opravdu neví, že Putinův režim je ultrapravicový a s někdejším komunismem nemá nic společného?

Na Ukrajinu protiprávně zaútočil ultrapravicový režim, o kterém mnozí (a nejenom západní) akademici dnes hovoří jako o fašistickém režimu. To rudá pěticípá hvězda na jeho Facebooku je jako něco mezi anachronismem a nepochopením

Kandidát na českého prezidenta se nezdá být zrovna informován o mezinárodní situaci... :(




 18495

O chování ruské policie - svědectví z Petrohradu

6. 3. 2022

čas čtení 1 minuta

Toto je svědectví Saši Skočilenko, nezávislé umělkyně a hudebnice z Petrohradu, po účasti na demonstraci proti vražedné Putinově agresi na Ukrajině:


Byl jsem propuštěna poté, co jsem strávila  noc v ÚVV (na policii) Puškinského obvodu. Máme vážné stížnosti v souvislosti se svým  zadržením. Muži byli drženi v celách po třech nebo čtyřech s jedinou lavicí. Nebyly tam žádné přikrývky, žádné oblečení, žádné jídlo. Na záchod je pustili až po 10-15 minutách klepání. Cely byly neuvěřitelně špinavé, stěny byly potřísněné výkaly a byl zde cítit silný zápach moči. Světla nebyla v noci zhasnutá. Dvakrát mě vzbudil službu konající důstojník Zacharov, který křičel "prověrka!". Včera zadržený 64letý chlapík požádal o návštěvu lékaře a službu konající Zacharov mu řekl: "Zlomte si dvě žebra a vykuřte si péro". Takhle na vězně křičel celou noc. Byla jsem v cele sama, ale nezamhouřila jsem oka. Nedali mi žádné jídlo, nenechali mi předat spoustu věcí. Ráno nám nedovolili telefonovat. Odvezli nás od soudu v kleci v policejním antonu.

Меня выпустили) провела ночь в Пушкинском ОВД У нас серьезные жалобы по содержанию. Ребята находились в камерах по трое-четверо с одной скамейкой. Не было одеял, белья, еды, в туалет выпускали после 10-15 минут стука. В камерах было невероятно грязно, стены были измазаны экскрементами, и очень пахло мочой. Свет на ночь не выключали. Меня два раза дежурный Захаров разбудил криками "проверка". 64-х летний чувак, которого задержали вчера просил вызвать ему врача и дежурный Захаров сказал ему: "выломай себе два ребра и пососи свой х**". Орал в таком духе на заключённых всю ночь. Я была в камере одна, но не поспала ни секунды. Едой не кормили, много чего не разрешили передать. С утра не разрешали позвонили. Обратно из суда нас везли за решеткой.


Ema Čulík k tomu poznamenává: Saša Kočilenko dodává, že dva její přátelé byli nyní odsouzeni za druhou účast na demonstraci do vězení každý na jeden měsíc. Její kamarádka ji prosí, aby už demonstrovat nešla. Ráda bych věděla, jak bojovat proti tomuto porušování lidských práv.

Ukrajinská armáda uvádí, že od začátku invaze zahynulo více než 11 000 ruských vojáků

6. 3. 2022

čas čtení 15 minut

- Ruské rakety zcela zničily civilní regionální letiště Vinnycja.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj uvedl, že ruské rakety v neděli zcela zničily civilní letiště v hlavním městě Vinnycké oblasti na středozápadě země.

Dříve úřady uvedly, že záchranné služby pracují na hašení požárů na letišti způsobených raketovými údery.


- Rusko a Ukrajina se vzájemně obviňují, evakuace z Mariupolu opět selhala

Proruští separatisté a ukrajinská Národní garda se v neděli vzájemně obvinili, že se jim nepodařilo zřídit humanitární koridor z ukrajinského města Mariupol, což je již druhý pokus obou stran o jeho zajištění.

Televize Ukrajina 24 ukázala bojovníka Azovského pluku Národní gardy, který uvedl, že ruské a proruské síly, které obklíčily přístavní město s přibližně 400 000 obyvateli, pokračovaly v ostřelování oblastí, které měly být bezpečné.

Agentura Interfax citovala představitele doněcké separatistické správy, který obvinil ukrajinské síly z nedodržování omezeného příměří.

Separatistický představitel uvedl, že město opustilo pouze asi 300 lidí. Ukrajinské úřady již dříve uvedly, že plánují evakuovat z Mariupolu přes 200 000 lidí.

- Jedno z posledních nezávislých médií v Rusku, Mediazona, uvedlo, že bylo úřady zablokováno kvůli svému zpravodajství o invazi Moskvy na Ukrajinu.

"Roskomnadzor začal blokovat Mediazonu," uvedl tento zdroj v prohlášení s odkazem na ruský regulační orgán pro komunikace.

"Protože poctivě informujeme o tom, co se děje na Ukrajině, a invazi nazýváme invazí a válku válkou," dodal.

V prohlášení se dále uvádí, že Rusko v posledních dnech zavedlo "vojenskou cenzuru a v zemi nezůstala téměř žádná nezávislá média".

Vydavatel listu Pjotr Verzilov uvedl, že budou "i tak pokračovat v práci a informovat o válce".


- Porážka Vladimira Putina při dobývání Ukrajiny může trvat roky, připustil britský vicepremiér,  labouristé obvinili vládu z příliš pomalého postupu v otázce sankcí.

Dominic Raab prohlásil, že lidé, kteří si myslí, že krizi lze vyřešit během několika dní, "si dělají iluze" a že NATO bude muset "prokázat určitou strategickou vytrvalost" ve snaze donutit ruskou armádu k ústupu.

Raab řekl, že Putin se uchyluje ke "stále brutálnější taktice, aby se pokusil získat zpět iniciativu", protože vojenská kampaň vedená z Moskvy se "zadrhla".


- Ukrajinský prezident varuje, že  se ruské jednotky chystají bombardovat Oděsu.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj informoval, že se ruské síly připravují na bombardování města Oděsa na ukrajinském pobřeží Černého moře.

"Rakety proti Oděse? To bude válečný zločin," řekl v televizním projevu.

- Ukrajinská armáda uvádí, že od začátku invaze zahynulo více než 11 000 ruských vojáků.


Podle zprávy generálního štábu ukrajinských ozbrojených sil zveřejněné na internetových stránkách ukrajinského ministerstva obrany bylo rovněž zničeno celkem 285 ruských tanků, 109 dělostřeleckých systémů, 44 letadel a 48 vrtulníků.

"Jen včera bylo do centrální městské nemocnice v obci Bryanka v Luhanské oblasti převezeno více než 650 zraněných příslušníků ruských okupačních sil," dodává zpráva.

"Všichni jsou většinou ve vážném stavu... po poskytnutí první pomoci byli doprovázeni ozbrojeným konvojem z pravidelných jednotek ruských ozbrojených sil na linii bojů. Je známo, že personál 6. samostatného motostřeleckého pluku je vystrašený a demoralizovaný a hledá cesty k dezerci."

- Ukrajinské záchranné služby hlásí oběti ruského raketového úderu, který zasáhl obytné domy v Žytomyrské oblasti, asi 140 km severozápadně od Kyjeva.

Při útoku ve městě Ovruč bylo zničeno asi 15 soukromých domů, uvedla dnes ráno ukrajinská státní služba pro mimořádné situace v aktuálním sdělení na svém oficiálním účtu na Telegramu.

Při samostatném útoku v Korostenu, městě jižně od Ovruče, byl podle agentury při nočním raketovém útoku údajně zabit jeden člověk a dva zraněni.

Zničeno prý bylo deset soukromých domů a jedna budova vyhořela. Ze sklepa bylo zachráněno pět dětí.



 18262

Je ruské letectvo skutečně neschopné provádět komplexní letecké operace?

6. 3. 2022

čas čtení 13 minut

 Po více než týdnu od ruské invaze na Ukrajinu ruské letectvo dosud nezahájilo rozsáhlé operace. Nečinnost v prvních dnech lze přičítat různým faktorům, ale pokračující absence velkých leteckých operací nyní vyvolává vážné otázky ohledně schopností ruského letectva, píše  Justin Bronk z britského výzkumného institutu RUSI.

Jedním z největších překvapení počáteční fáze ruské invaze na Ukrajinu byla neschopnost flotil stíhacích a stíhacích bombardovacích letounů ruských vzdušných a kosmických sil (VKS) získat vzdušnou převahu nebo nasadit významnou bojovou sílu na podporu nedostatečně výkonných ruských pozemních sil. První den invaze se očekávaná série rozsáhlých ruských leteckých operací v návaznosti na počáteční údery balistickými raketami a raketami s plochou dráhou letu neuskutečnila.

 18494

Zelenského poradce říká, že Rusko si začíná uvědomovat skutečnou cenu své války na Ukrajině

5. 3. 2022

čas čtení 4 minuty


Jeden z ukrajinských vyjednavačů v rozhovorech o příměří s Ruskem říká, že po deseti dnech války, kdy Ukrajina kladla nečekaně tvrdý odpor, došlo na ruské straně ke znatelnému posunu

.
Mychajlo Podoljak, hlavní poradce prezidenta Volodymyra Zelenskéhk uvedl, že ačkoli ruská strana zatím nezměnila své požadavky na ukrajinskou kapitulaci, vycítil, že se její postoj mění, protože válka a bezprecedentní západní sankce si vybírají svou daň.

"Na samém začátku války trvali na úplné dominanci. Nečekali, že Ukrajina bude klást tak tvrdý odpor," řekl v sobotním rozhovoru pro kanadský list Globe and Mail. "Skutečnou cenu války si začínají uvědomovat až nyní. A nyní začínáme vést konstruktivní jednání."

 18493

Putina obdivovala jak krajní pravice, tak krajní levice. Teď jsme se všichni obrátili proti silovikům

5. 3. 2022

čas čtení 5 minut

Nejhorší lidé na Západě byli pro Putina. Omlouvali jeho imperialistickou ideologii a zločiny proti lidskosti a nikdy nezaplatili za to, že olizovali boty diktátorovi, píše Nick Cohen. Naopak, vyvedli Británii z Evropské unie a ovládli Labouristickou stranu. Získali prezidentské posty ve Spojených státech a v České republice a ovládli politiku a média v Maďarsku.

Divoký útok Vladimira Putina na ukrajinskou demokracii je nyní poslal na bezhlavý ústup. Nic neilustruje jejich paniku lépe než to, že Marine Le Penová musela popřít, že nařídila zničit 1,2 milionu předvolebních letáků, na nichž byly její fotografie, jak Putinovi pevně tiskne ruku, jako by mu děkovala za všechny peníze, které jí půjčil.

 18492

FSB neumí hodnotit kontext průzkumů veřejného mínění

5. 3. 2022

čas čtení 11 minut

Jak je možné, že Putin a Kremlin tak fatálně a trestuhodně selhali při čtení situace na Ukrajině? Právě tuto otázku si patrně mnozí z vás kladou. Velmi přesnou odpověď přináší text napsaný mimo jiné díky přístupu k utajovaným dokumentům ukrajinské kontrarozvědky zveřejněný v 2. den invaze, čemuž odpovídá i časová perspektiva autorů. Stručně řečeno: ruská (kontra)rozvědka FSB neumí správně číst sociologická data a nechápe, že pro interpretaci dat je zcela zásadní kontext dotazování. Stejně jako kontext použití dat. Nikoliv BIS, ale Nejedlého FSB jsou čučkaři, píše František Marčík:

 18489

Překvapení: Dezinformace o covidu výrazně poklesly, trollové se zaměřují na lži o Ukrajině

5. 3. 2022

čas čtení 4 minuty

Obvyklá záplava invektiv vyvolaná koronavirem a problémy s vakcínami zmizela

Kdykoliv David Fisman tweetuje, několika okamžiků po zveřejnění tweetu se na něho  snese záplava nenávisti. Fisman, epidemiolog a lékař, se otevřeně vyjadřuje ke Covidu a veřejnému zdraví.

V posledních dnech si však Fisman všiml "ohromujícího" trendu. Nenávistné reakce přestaly přicházet. 

Stejný jev zaznamenali i jiní.

Zdá se, že informační válka Ruska se západními zeměmi směřuje nyní na nové fronty.

 18491

Putin z Ukrajiny dělá poušť a říká tomu mír

5. 3. 2022

čas čtení 6 minut

V minulých konfliktech dokázalo Rusko skrývat ztráty malého rozsahu, ale teď už ne

Když ve dnech před ruskou invazí na Ukrajinu navštívili Moskvu vysocí britští důstojníci, náčelník ruského generálního štábu Valerij Gerasimov se chlubil, že velí druhé nejsilnější armádě na světě. Týden po začátku konfliktu však ruská armáda podává velmi špatné výkony. Rozdíl mezi očekáváním ruské armády a její skutečnou výkonností ukazuje, co se za posledních 14 let vojenské modernizace naučila a co ne, a jak bude pravděpodobně pokračovat její válka na Ukrajině.

 18491

Evropská unie právem zrušila vražedné propagandistické vysílání Putinovy relevize RT, umělec Milan Kohout se pošetile domáhá jeho obnovení

5. 3. 2022 / Jan Čulík

čas čtení 2 minuty

Performer Milan Kohout nám napsal z Bostonu:

Milí přátelé,

právě nám náši osvícení kapitalisté vypnuli vysílání RT televizního kanálu na internetu.

Neb všichni musíme pochopit, že nejsme dostatečně zodpovědí a samostatní v myšlení a nepřátelské zprávy by nás mohly pomýlit a zmást a proto je třeba zásobování našich mozků zprávami nechat na zvážení velkému bratru vlastnícímu jedinou  “PRAVDU”.

Od této chvíle vítejte v totalitním systému, pod kterým jsem žil polovinu svého života v Československu.

Z americké říše jediné pravdy zdraví 

Milan 

S tímto pošetilým a nebezpečným prohlášením hluboce nesouhlasím, upozorňuje Jan Čulík. Svoboda projevu měla a má v demokracii vždycky své limity. Nesmíte například vykřiknout v přeplněném kině lživě "Hoří" a způsobit tak panickou tlačenici, v níž mohou zahynout lidé. Nesmítě vyzvat dav, aby někoho zabil.

Fungování demokracie vyžaduje tři základní bezpodmínečné podmínky: vzdělaného, kriticky a nezávislé smýšlejícího občana, dobré školství a kvalitní a odpovědné, kritické sdělovací prostředky.

Především ve Spojených státech nejsou tyto podmínky dnes vůbec plněny: školství je špatné, občané jsou  hromadně obětí lživých manipulací, osoby vystupující v podvodných televizích jako Tucker Carlson ve Fox News veřejnosti systematicky a beztrestně lžou, zemi destabilizují putinovskou propagandou promořené sociální sítě a země se nezadržitelně propadá do diktatury.

Jen blbec si myslí, že je v demokracii přípustné dát slovo lidem, kteří říkají věci, které způsobují smrt. Ne, demokracie, schopná své vlastní obrany, takové lidi trestně stíhá. Televize RT má na rukou krev tisíců lidí, stejně tak, jako ji mají čeští antivaxeři, a české sdělovací prostředky, kteří svou lživou  propagandou zavinili smrt mnoha lidí. 

Tyto lidi je v zájmu záchrany společnosti nutno trestně stíhat. V demokracii má mít právo každý na vyjádření názoru, ale ten musí být založen na faktech, ne na lžích.

Usiloval by Milan Kohout o zprovoznění televize, která by naléhala na občany, že židé jsou podřadná rasa a musejí být zplynováni? Tak Putinova televize RT argumentuje, že Ukrajinci jsou podřadná rasa, není to žádný národ a musejí být absorbováni do Ruska. A blokuje informace o plošné likvidaci ukrajinských měst a o vraždění nevinných ukrajinských civilistů, včetně dětí.

 18491

Svět v noci ze čtvrtka na pátek těsně unikl jaderné katastrofě

5. 3. 2022

čas čtení 4 minuty

- Petrohrad pátek večer. Demonstrace na podporu Ukrajiny:




- Novináři z televize Sky News byli v pondělí na Ukrajině násilně přepadeni, když se pokoušeli vrátit do Kyjeva. Děsivé záběry zveřejněné v pátek ukazují výbuch a následnou palbu kulek, které zasáhnly vozidlo týmu, než uprchli do nedalekého skladu.

"Kulky kaskádovitě prolétly celým vozem, stopy, záblesky kulek, sklo čelního okna, plastová sedadla, volant a palubní deska se rozpadly.  Později nám Ukrajinci řekli, že nás přepadl diverzní ruský průzkumný oddíl. Bylo to profesionální, střely neustále narážely do auta. Věděli jsme, že se musíme dostat ven, abychom přežili, ale přicházející palba byla intenzivní."

Jeden novinář dostal dvě rány do  neprůstřelné vety a další byl zraněn. Tým se mezitím vrátil do Spojeného království.

"Vzpomínám si, že jsem přemýšlel, jestli bude moje smrt bolestivá," řekl reportér Sky News Stuart Ramsay a vzpomínal na okamžiky předtím, než se stal terčem střelby. Byl postřelen do zad.  "Ale překvapilo mě, že postřelení tak moc nebolelo. Bylo to spíš jako rána pěstí, opravdu."

- Průzkumy veřejného mínění v Rusku prý dokazují, že ruská veřejnost válku proti Ukrajině silně podporuje. Může to znamenat, že Kreml bude ještě brutálnější. ZDE 

 18488

Jak Rusové střílí na novináře

5. 3. 2022

čas čtení 17 minut



- Humanitární situace v jihoukrajinském přístavu Mariupol je "katastrofální" a je nezbytné evakuovat civilisty, varoval vysoký představitel nevládní organizace Lékaři bez hranic (MSF).

. Vynikající a děsivé fotografie Emilia Morenattiho:
 
- Takto stříleli ruští vojáci na televizní tým ze Sky News, přestože se jeho členové opakovaně a jasně identifikovali jako novináři. Reportéra postřelili do zad a kameramanova ochranná vesta byla kulkami zasažena dvakrát:

Delší verze této reportáže je ZDE

- Podle vysokého komisaře OSN pro lidská práva zaznamenala OSN jen v pátek na Ukrajině 351 mrtvých a 707 zraněných civilistů.

V Srbsku se konala proruská demonstrace

4. 3. 2022

čas čtení 4 minuty


Srbský autoritář Vučić a Serbia Telekom (strategický partner české firmy PPF v regionu) umožní vysílání  Putinovy propagandistické televize Russia Today v Srbsku,v  Černé hoře a v BiH. Evropská unie tuto televizi vyřadila z provozu. A mezitím Home Credit Bank Russia opět na webu hlásí, že все хорошо, банк работает без ограничено (všechno v pořádku, banka funguje bez omezení).


V Lodži v Polsku mají ukrajinskou vlajku, která je skoro tak dlouhá jako Putinův stůl:



Útoky na Rusy žijící v ČR jsou naprosto nepřijatelné

4. 3. 2022

čas čtení < 1 minuta

Učitelé v českých školách, prosíme, vysvětlujte to žákům. Tento rasismus je nepřijatelný a kriminální.



Paraziti

4. 3. 2022 / Beno Trávníček Brodský

čas čtení 2 minuty


Když klesá cena ropy, neudivuje mne (na rozdíl od leckoho jiného), že cena paliv (třeba benzínu) u čerpacích stanic klesá velmi zvolna. Levnější ropa k nám musí přitéct a musí se z ní vyrobit palivo nebo musí doputovat jinam, kde se benzín vyrobí a pak je v nějakém tempu dopravován k nám.

Spekulace

4. 3. 2022

čas čtení 1 minuta

Napsal nám jeden z našich spolupracovníků, nemůžeme uvést ani jeho jméno, ani jméno člověka, který mu toto sdělil:

Pro zajímavost - včera v noci jsem mluvil s ...  - pracoval pro Gazprom na vícero postech včetně Švýcarska, jeho otec měl přístup k lidem jako nedávný ruský ministr sportu Tretjak (sám mi ho kdysi před nějakými 15ti lety představil).

Říkal mi, že si mysli, že Putin má rakovinu (to jsem slyšel ještě taky od jednoho jiného pozorovatele) a že mu začalo být jedno, co bude, a zároveň poslouchá fašistoidní blázny, jako je Patrušev, který chce válku s NATO a generálové na to tupě kývají.

Ptal jsem se ho, co si myslí o tom zbytečnému veřejném ponížení Naryškina, mysli si, že ho Putin ponížil už jenom z plezíru, který mu dělá, když z něj lidi mají strach…

Jo a ještě řekl, “Všichni čekáme na našeho von Staufenberga”

Ten člověk samozřejmě neví, zda je Putin skutečně nemocný - jenom říkám, co se povídá mezi Rusy, co pracují pro jejich státní firmy - je to mimochodem kasta sama o sobě - bohužel v Česku se to tolik nevnímá.

K tomu dodává další spekulaci Muriel Blaive: Můj otec, lékař, si taky myslí, že má Putin rakovinu. Vyvozuje to z toho, že má Putin napuchlý obličej. Myslí si, že je to rakovina prostaty, ale může to být samozřejmě jakákoliv jiná rakovina.

Je možné, že výše uvedené je záměrná dezinformace, cílená na zvýšení strachu z Putinova jednání.

Zelenskij obvinil Rusko z jaderného terorismu

4. 3. 2022

čas čtení 22 minut

- Ukrajinské město Mariupol je bez vody, tepla a elektřiny a po pěti dnech útoků ruských sil mu docházejí potraviny, uvedl starosta města v televizní výzvě.

Vadym Bojčenko, starosta Mariupolu, řekl, že vyzval k vytvoření humanitárního koridoru pro evakuaci civilistů z tohoto přístavního města. "Jsme prostě ničeni."

Vysoký americký představitel novinářům řekl, že Mariupol zůstává pod ukrajinskou kontrolou, ačkoli ruské jednotky nadále postupují a bombardují město, což způsobuje výpadky v dodávkách veřejných služeb.

- Útok na jadernou elektrárnu je válečný zločin, konstatovalo velvyslanectví USA na Ukrajině.

Velvyslanectví USA na Ukrajině uvedlo, že útok na jadernou elektrárnu je válečným zločinem poté, co Rusko obsadilo ukrajinské jaderné zařízení, největší v Evropě. "Útok na jadernou elektrárnu je válečným zločinem. Putinovo ostřelování největší jaderné elektrárny v Evropě posouvá jeho hrůzovládu o krok dál," uvedlo velvyslanectví USA v Kyjevě. Ruské síly se v pátek v těžkých bojích na jihovýchodě Ukrajiny zmocnily největší evropské jaderné elektrárny, což vyvolalo celosvětový poplach, ale obrovský požár ve cvičné budově byl uhašen a úředníci uvedli, že zařízení je nyní bezpečné. Ruské ministerstvo obrany nepravdivě obvinilo z požáru v elektrárně "monstrózní útok" ukrajinských sabotérů a uvedlo, že jeho síly mají situaci pod kontrolou, informovala agentura Reuters.

- Pentagon zřídil novou horkou linku s ruským ministerstvem obrany, aby zabránil "chybné kalkulaci, vojenským incidentům a eskalaci" v regionu v souvislosti s postupující ruskou invazí na Ukrajinu.
Spojené státy na Ukrajině nemají žádné vojáky, ale spolu se spojenci NATO v Evropě se obávají možného rozšíření, včetně nehod. USA a jejich spojenci posílají zbraně v hodnotě milionů dolarů ukrajinským ozbrojeným silám, které je používají proti ruským jednotkám, a to navzdory varování Moskvy před zahraničním vměšováním.

- Společnost Microsoft v pátek oznámila, že pozastavuje prodej nových produktů a služeb v Rusku.


- Evropská unie si přeje, aby se Ukrajina stala členským státem "co nejdříve", řekl v pátek novinářům po zasedání ministrů komisař Maroš Šefčovič.
"Je čas dát najevo, že ukrajinský národ je jedním z evropských národů a my ho chceme co nejdříve," řekl, ale dodal, že v tuto chvíli se blok musí soustředit na krátkodobá opatření spojená s válkou.

- Úřad OSN pro lidská práva uvedl, že od 24. února, kdy začala ruská invaze, bylo na Ukrajině zabito 331 civilistů a 675 jich bylo zraněno, ale dodal, že skutečný počet obětí je pravděpodobně mnohem vyšší.
Mezi 331 mrtvými bylo 19 dětí, uvedla OSN. 

 16524

Putinova válka je pro EU přelomovým okamžikem - dny "Nikdy více!" jsou zpět

4. 3. 2022

čas čtení 6 minut

 
Invaze na Ukrajinu náhle a brutálně vrátila členské státy zpět k základnímu principu evropského projektu
 

Tlumočníci v Evropském parlamentu obvykle znějí tak monotónně a mechanicky, že i dobře odpočatí posluchači mají problém zůstat vzhůru. Když však ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v úterý promluvil na parlamentním zasedání prostřednictvím videospojení, stalo se něco mimořádného: člověk, který jeho slova přenášel do angličtiny, byl tak dojatý, že slyšitelně bojoval s tím, aby zadržel slzy. "Bojujeme ... jen za naši zemi ... a za naši svobodu," řekl, pak popotáhl a hlas se mu téměř zlomil, když Zelenskij v khaki tričku někde, co vypadalo jako bunkr, prohlásil: "Přestože ... všechna města naší země jsou nyní zablokována ... nikdo do nich nevstoupí a nezasáhne  do svobody a naší země."

 18474

Putin má za sebou řadu zvěrstev. Jak daleko zajdou ruské jednotky na Ukrajině?

4. 3. 2022

čas čtení 7 minut


Již jsme svědky nevybíravého používání kazetové munice a odpalování balistických raket a raketového dělostřelectva v civilních oblastech

 
Vzhledem k tomu, že ruské jednotky, které vtrhly na Ukrajinu, čelí silnějšímu a účinnějšímu odporu, než Kreml pravděpodobně předpokládal, je velkou otázkou, co bude následovat. Ruská armáda se v minulosti reagovala na odpor závažným porušováním válečného práva, záměrně se zaměřnovala na civilisty a vystavovala je nerozlišujícím a nepřiměřeným útokům.

V letech 2015 až 2016 ruské a syrské bombardování do značné míry zdevastovalo opozicí ovládané části východního Aleppa, největšího města v zemi podle počtu obyvatel. Vzhledem k tomu, že obyvatelé trpěli děsivým obléháním i nevybíravými útoky kazetovou municí a barelovými bombami, zápalnými zbraněmi a vysoce explozivními bombami, opoziční síly se nakonec vzdaly, píše Kenneth Roth,

 18477

Opomíjené Podněstří – Putinův žolík ve válce?

4. 3. 2022 / Ivan Větvička

čas čtení 1 minuta


K Oděse se přiblížily čtyři ruské výsadkové lodě. Převážejí málo vojáků na dobytí tohoto velkého přístavu, ale mohly by je vysadit v ústí Dněstru. Po přisunutí dalších posil se Rusové mohou pokusit o vytvoření pozemního koridoru mezi břehem Černého moře a Podněstřím.

 18477

Kdo se dokáže pohnout, vyhraje

4. 3. 2022 / Ivan Větvička

čas čtení 2 minuty


Třicet kilometrů od Kyjeva již tři dny roste kolona ruské vojenské techniky. Nyní (3. 3.) je dlouhá téměř 70 kilometrů a uvízlo v ní 15 000 vojáků. Ukrajinci dokázali jejich postup zastavit, ale zjevně není v jejich silách kolonu zničit. Je pochopitelné, že zdecimované ukrajinské letectvo nechce riskovat ztrátu zbývajících tureckých dronů při útoku na několik nákladních aut či zastaralých tanků, navíc šetří přesnou municí. Je ale krajně znepokojivé, že nevidíme masivní útoky pozemních jednotek na konvoj. Až se kolona rozhýbe a technika zaujme postavení kolem Kyjeva, bude mnohem obtížnější ji zlikvidovat. Proč si Ukrajinci nechávají tuto jedinečnou příležitost ujít?

 17027

Proč se v Rusku nekonají masové protesty? Sociolog Greg Judin demonstroval proti invazi a skončil v nemocnici. Říká, že žijeme v nové éře.

4. 3. 2022

čas čtení 17 minut

Tento článek vyšel původně v ruštině na serveru Meduza dne 3. 1. 2022.

Dne 24. února zahájilo Rusko válku s Ukrajinou. Téhož dne vypukly po celém Rusku protesty. Těžko je nazvat masovými demonstracemi v pravém slova smyslu, i když nakonec bylo zatčeno téměř 6 500 lidí (v Rusku jsou pouliční shromáždění tohoto typu prakticky zakázána, úřady pronásledují i jednotlivce, kteří protestují sami). Také sociolog Greg Judin byl po protiválečném protestu v Moskvě zatčen a skončil v nemocnici. Zvláštní zpravodajka Meduzy Světlana Reiterová s Judinem hovořila o tom, proč nemá smysl označovat protesty v Rusku za "malé" - a proč si myslí, že vědci musí zaujmout zásadový postoj.

 17545

Válka, již Putin nemůže vyhrát

4. 3. 2022

čas čtení 12 minut

  • Zatímco se rusko-ukrajinská válka stává stále temnější, je důležité zdůraznit tento zásadní bod: Je to válka, kterou Vladimir Putin nemůže vyhrát, ať už trvá jak dlouho chce a ať už budou Putinovy metody sebekrutější, napsal Lawrence Freedman.

Jak ruští lháři a zločinci "neútočí na civilní oblasti"

3. 3. 2022

čas čtení 4 minuty

33 mrtvých, 18 raněných. Čtvrtek 18.20 Černihiv, obytná oblast:



 18484

Jak Polsko a Česko a Slovensko budou žádat o přerozdělování uprchlíků

3. 3. 2022 / Boris Cvek

čas čtení < 1 minuta


Představuji si, že jakmile z Ukrajiny do Polska, Česka a na Slovensko přijde několik milionů lidí, převážně žen s malými dětmi, začnou tyto tři země žádat západ Unie o způsob, jak by bylo možné tyto uprchlíky přerozdělit.

Dalším krokem by pak mohlo být žehrání na to, jak to měli Němci dobré, když k nim chodili mladí muži s mobily, protože ti mohli být hned zapojeni do rekvalifikačního a pracovního procesu, což u žen na mateřské není tak snadné – navíc je nutno se starat o mnoho malých dětí, které dlouho nebudou ekonomicky výkonné.

Bezdomovectví | Rakousko | Automobilismus | Drogy | Zakázaný film ČT o Andreji Babišovi Selský rozum | Přímá demokracie | Norsko | Komunistická idea a její reflexe v politice i teorii | Katolická církev | Brexit | Islamofobie | Slovensko | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Očkování a racionalita | Srbsko | Japonsko | Státní správa v České republice | Budoucnost médií | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | Film | Donald Trump | Popkultura a společnost | Vědecký výzkum, Akademie věd a společnost | Povodně a změna klimatu | Demokratický proces se zasekl | Mučení | Český film | Kavkaz, Náhorní Karabach, Čečensko | Český památník z velkého roku | Írán | Genderová nerovnost ve společnosti | Řádění exekutorů v České republice | Druhá světová válka | Školství | Venezuela | Kuba | Václav Havel - dramatik a politik | Prezident Miloš Zeman ve funkci | Konec Obamovy agendy, selhání reforem v USA | Wikileaks | Korupce | 21. srpen 1968 | Čína | Německo dnes | Chudoba | Jemen | Nobelova cena míru | Turecko | Technologie | Globalizace | Životní prostředí | Občanská společnost | Ekonomika | Lidská práva | Kulturník | Extremismus | Sýrie | Spam a šíření dezinformací na internetu | Sociální poměry | Joe Biden | PPF | ISIS, Islámský stát | Česká literatura | Babiš | Léková politika, zdravotnictví | Rozhovory Britských listů | Doprava | Energetické úspory | Imigrace do Evropy | Česká republika | Velká Británie - politika a společnost | Polsko | Francie | Ekologie | Lidské zdraví | Zdravotnictví a reformy | Ukrajina, Rusko a dodávky plynu do Evropy | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Evropská unie | USA | Gruzie, Rusko a Jižní Osetie | Linefall | Petr Fiala | Sdělovací prostředky | Koronavirus | Česká politická scéna | Identita | Budoucnost NATO a OSN | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Globální oteplování | Rusko za Vladimíra Putina | Ukrajina
25294