Ukrajinská armáda uvádí, že od začátku invaze zahynulo více než 11 000 ruských vojáků

6. 3. 2022

čas čtení 15 minut
- Ruské rakety zcela zničily civilní regionální letiště Vinnycja.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj uvedl, že ruské rakety v neděli zcela zničily civilní letiště v hlavním městě Vinnycké oblasti na středozápadě země.

Dříve úřady uvedly, že záchranné služby pracují na hašení požárů na letišti způsobených raketovými údery.


- Rusko a Ukrajina se vzájemně obviňují, evakuace z Mariupolu opět selhala

Proruští separatisté a ukrajinská Národní garda se v neděli vzájemně obvinili, že se jim nepodařilo zřídit humanitární koridor z ukrajinského města Mariupol, což je již druhý pokus obou stran o jeho zajištění.

Televize Ukrajina 24 ukázala bojovníka Azovského pluku Národní gardy, který uvedl, že ruské a proruské síly, které obklíčily přístavní město s přibližně 400 000 obyvateli, pokračovaly v ostřelování oblastí, které měly být bezpečné.

Agentura Interfax citovala představitele doněcké separatistické správy, který obvinil ukrajinské síly z nedodržování omezeného příměří.

Separatistický představitel uvedl, že město opustilo pouze asi 300 lidí. Ukrajinské úřady již dříve uvedly, že plánují evakuovat z Mariupolu přes 200 000 lidí.

- Jedno z posledních nezávislých médií v Rusku, Mediazona, uvedlo, že bylo úřady zablokováno kvůli svému zpravodajství o invazi Moskvy na Ukrajinu.

"Roskomnadzor začal blokovat Mediazonu," uvedl tento zdroj v prohlášení s odkazem na ruský regulační orgán pro komunikace.

"Protože poctivě informujeme o tom, co se děje na Ukrajině, a invazi nazýváme invazí a válku válkou," dodal.

V prohlášení se dále uvádí, že Rusko v posledních dnech zavedlo "vojenskou cenzuru a v zemi nezůstala téměř žádná nezávislá média".

Vydavatel listu Pjotr Verzilov uvedl, že budou "i tak pokračovat v práci a informovat o válce".


- Porážka Vladimira Putina při dobývání Ukrajiny může trvat roky, připustil britský vicepremiér,  labouristé obvinili vládu z příliš pomalého postupu v otázce sankcí.

Dominic Raab prohlásil, že lidé, kteří si myslí, že krizi lze vyřešit během několika dní, "si dělají iluze" a že NATO bude muset "prokázat určitou strategickou vytrvalost" ve snaze donutit ruskou armádu k ústupu.

Raab řekl, že Putin se uchyluje ke "stále brutálnější taktice, aby se pokusil získat zpět iniciativu", protože vojenská kampaň vedená z Moskvy se "zadrhla".


- Ukrajinský prezident varuje, že  se ruské jednotky chystají bombardovat Oděsu.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj informoval, že se ruské síly připravují na bombardování města Oděsa na ukrajinském pobřeží Černého moře.

"Rakety proti Oděse? To bude válečný zločin," řekl v televizním projevu.

- Ukrajinská armáda uvádí, že od začátku invaze zahynulo více než 11 000 ruských vojáků.


Podle zprávy generálního štábu ukrajinských ozbrojených sil zveřejněné na internetových stránkách ukrajinského ministerstva obrany bylo rovněž zničeno celkem 285 ruských tanků, 109 dělostřeleckých systémů, 44 letadel a 48 vrtulníků.

"Jen včera bylo do centrální městské nemocnice v obci Bryanka v Luhanské oblasti převezeno více než 650 zraněných příslušníků ruských okupačních sil," dodává zpráva.

"Všichni jsou většinou ve vážném stavu... po poskytnutí první pomoci byli doprovázeni ozbrojeným konvojem z pravidelných jednotek ruských ozbrojených sil na linii bojů. Je známo, že personál 6. samostatného motostřeleckého pluku je vystrašený a demoralizovaný a hledá cesty k dezerci."

- Ukrajinské záchranné služby hlásí oběti ruského raketového úderu, který zasáhl obytné domy v Žytomyrské oblasti, asi 140 km severozápadně od Kyjeva.

Při útoku ve městě Ovruč bylo zničeno asi 15 soukromých domů, uvedla dnes ráno ukrajinská státní služba pro mimořádné situace v aktuálním sdělení na svém oficiálním účtu na Telegramu.

Při samostatném útoku v Korostenu, městě jižně od Ovruče, byl podle agentury při nočním raketovém útoku údajně zabit jeden člověk a dva zraněni.

Zničeno prý bylo deset soukromých domů a jedna budova vyhořela. Ze sklepa bylo zachráněno pět dětí.



- Britské univerzity upozorňují, že ačkoli jejich prioritou musí být podpora ukrajinských studentů, obracejí se také na ruské studenty, kteří se mohou cítit osaměle, ale mohou mít pocit, že nemohou požádat o pomoc.

Paul Nightingale, profesor strategie na Sussexské univerzitě  uvedl, že všechny univerzity by "rozhodně měly vyloučit děti oligarchů a jejich rozvětvené rodiny".

Řekl však, že: "Je hloupé říkat, že bychom měli vyhostit všechny ruské studenty. Ti ve Spojeném království jsou většinou protiputinovsky naladění. Musíme podporovat lidi, kteří v budoucnu Rusko obrátí k lepšímu."

- Spojené státy zvažují vyslání letadel do Polska, pokud by se Varšava rozhodla vyslat stíhačky na Ukrajinu, řekl v neděli na návštěvě Moldavska americký ministr zahraničí Antony Blinken.


- Francouzský ministr vnitra Gerald Darmanin vyzval Velkou Británii, aby více pomáhala ukrajinským uprchlíkům, kteří uvízli ve francouzském přístavu Calais
, a uvedl, že britští úředníci mnohé z nich odmítají, protože nemají potřebná víza nebo doklady.

"Dvakrát jsem kontaktoval britskou ministryni vnitra. Řekl jsem jí, aby v Calais zřídila konzulát," sdělil Darmanin rozhlasové stanici Europe 1 s odkazem na britskou ministryni vnitra Priti Patelovou.

- Druhý pokus o příměří v Mariupolu kvůli evakuaci

Mariupolská městská rada oznámila, že v neděli mezi 10. a 21. hodinou místního času bude dodržováno příměří.

Evakuace civilistů však byla včera odložena, protože ruské síly obkličující město dohodnuté příměří nedodržovaly.

Městská rada ve svém prohlášení požádala obyvatele, aby se vrátili do krytů ve městě a vyčkali dalších informací o evakuaci.

Poradce ukrajinského prezidenta Oleksij Arestovyč v televizním vysílání uvedl, že Rusko v některých oblastech nedodržuje dohodnuté příměří, což brání společnému plánu umožňujícímu evakuaci civilistů.


- Na protiválečných protestech na ruském Dálném východě a východní Sibiři bylo zadrženo více než 64 osob, uvedl monitor protestů OVD-Info.

Monitorovací skupina uvedla, že lidé byli zadrženi na protestech v ruském tichomořském přístavním městě Vladivostok a sibiřském Irkutsku.


- Prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli ráno v projevu k Ukrajincům ocenil mnoho forem odporu, které lidé zvolili proti ruské invazi, a svou zemi označil za "velmoc ducha".

Země podle něj vystupuje na "maximum možností", bojují vojáci, ale i obyčejní lidé, kteří brání města, nemocnice a hasičské sbory. Vyzval obyvatele okupovaných oblastí, aby pokud možno protestovali.

Po deseti dnech války se podle něj Ukrajina spojila s "miliony lidí, kteří se stali jedním celkem".


- Rusko zasáhlo a vyřadilo z provozu ukrajinskou vojenskou leteckou základnu Starokostantyniv pomocí dalekonosných vysoce přesných zbraní, prohlásilo v neděli ruské ministerstvo obrany.

"Ruské ozbrojené síly pokračují v úderech na vojenskou infrastrukturu Ukrajiny," uvedl mluvčí ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov.
"Ráno 6. března byly provedeny údery vysoce přesnými zbraněmi dlouhého dosahu. Ukrajinská letecká základna u Starokostantyniva byla vyřazena z provozu."
Dodal, že ruské raketové síly zničily také ukrajinský řízený raketový systém S-300. Dodal, že Rusko za posledních 24 hodin sestřelilo 10 ukrajinských letadel a vrtulníků.

- Zelenslij přednesl americkým zákonodárcům v sobotu  "zoufalou" prosbu, aby Spojené státy pomohly získat více bojových letounů pro jeho armádu.

Zelenskij zahájil  ideohovor s americkými zákonodárci tím, že jim řekl, že ho možná vidí naposledy živého. "Prezident Zelenskij vyslovil zoufalou prosbu," řekl vůdce senátní většiny Chuck Schumer.

Podle něj Zelenskij chce, aby USA usnadnily přesun letadel od východoevropských spojenců. "Udělám vše, co bude v mých silách, abych administrativě pomohl usnadnit jejich přesun," řekl Schumer.

USA zvažují, že pošlou letouny F-16 americké výroby jako zálohu do zemí bývalého sovětského bloku ve východní Evropě, které jsou nyní členy NATO. Ty by na oplátku poslaly Ukrajině své vlastní MiGy ze sovětské éry, na které jsou ukrajinští piloti vycvičeni.


- Podle řady příspěvků na sociálních sítích se v neděli ráno v kazašském Almaty zřejmě koná protiválečné shromáždění.

- Světová zdravotnická organizace potvrdila "několik" útoků na zdravotnická střediska na Ukrajině, které si vyžádaly několik mrtvých a zraněných, uvedl šéf úřadu.

- Jižní Korea zavede vývozní kontroly proti Bělorusku za "účinnou podporu ruské invaze na Ukrajinu", uvedlo v neděli jihokorejské ministerstvo zahraničí.

- Síla ukrajinského odporu "nadále překvapuje" Rusko - zpráva britské rozvědky


Ruské síly se zaměřují na obydlené oblasti na Ukrajině, ale síla odporu zpomaluje ruský postup, odhaluje britská vojenská rozvědka.

Britské ministerstvo obrany ve své každodenní zpravodajské zprávě uvedlo, že síla ukrajinského odporu nadále překvapuje Rusko, které reaguje útoky na města včetně Charkova, Čirnihova a Mariupolu.

    "Rozsah a síla ukrajinského odporu Rusko nadále překvapuje.

    [Rusko] reagovalo útoky na obydlené oblasti na mnoha místech, včetně Charkova, Černihova a Mariupolu.

    To pravděpodobně představuje snahu o zlomení ukrajinské morálky.

    Rusko již dříve použilo podobnou taktiku v Čečensku v roce 1999 a v Sýrii v roce 2016, přičemž použilo leteckou i pozemní munici.

    Rusko se údajně nadále zaměřuje na zásobovací linie, čímž zpomaluje tempo postupu svých pozemních sil."

Rusko opakovaně popřelo, že by útočilo na civilní oblasti.

Ve zprávě zpravodajských služeb se rovněž uvádí, že existuje "reálná možnost", že se Rusko nyní "pokouší skrývat nákladní automobily s palivem jako běžné podpůrné automobily ve snaze zakrýt ztráty".

 
- Ukrajinská armáda právě zveřejnila svou operační zprávu k 6. hodině ranní místního času, v níž uvádí, že její síly "svádějí urputné boje o udržení některých hranic".


Probíhá obranná operace ve východní části Doněckého operačního okruhu, zatímco úsilí se soustředí na obranu města Mariupol, uvedla armáda.

Podle zprávy byl ruským silám zastaven postup směrem k Dněpropetrovsku od Balaklie a probíhá operace na obranu města Černihiv.

Zpráva se odvolává na "těžké ztráty na zbraních, vybavení a personálu" spolu se ztrátami 88 ruských letadel a vrtulníků.

"Někteří nepřátelští piloti, kteří se katapultovali a přežili, byli nalezeni ukrajinskými vojáky. Dostalo se jim lékařského ošetření a již podávají svědectví o zločinech Putinova režimu proti lidskosti," uvádí se ve zprávě.

Vzhledem k odporu celého ukrajinského lidu jsou ruské jednotky "demoralizovány" s "mimořádně nízkým morálním a psychickým stavem ... kvůli uvědomění si skutečného stavu věcí", uvedl ukrajinský generální štáb ozbrojených sil.


- Biden a Zelenskij jednali o další podpoře Ukrajiny

Americký prezident Joe Biden v sobotu jednal s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským o pokračujícím úsilí o uvalení sankcí na Rusko a urychlení americké vojenské, humanitární a ekonomické pomoci.

V prohlášení Bílého domu o přečtení záznamu z rozhovoru se uvádí:

"Prezident Biden vyzdvihl probíhající akce, které Spojené státy, jejich spojenci a partneři a soukromý průmysl podnikají s cílem zvýšit náklady na Rusko za jeho agresi na Ukrajině.

    Zejména uvítal [Biden] dnešní večerní rozhodnutí společností Visa a Mastercard pozastavit poskytování služeb v Rusku.

    Prezident Biden poznamenal, že jeho administrativa prudce zvyšuje bezpečnostní, humanitární a ekonomickou pomoc Ukrajině a úzce spolupracuje s Kongresem na zajištění dalších finančních prostředků."

Zelenskij tuto výzvu potvrdil, když v neděli brzy ráno napsal na Twitteru:
ter:

V rámci neustálého dialogu jsem měl další rozhovor s americkým prezidentem. Na programu byly otázky bezpečnosti, finanční podpory Ukrajiny a pokračování sankcí proti Rusku."


- Tisíce ukrajinských uprchlíků nadále opouštějí svou vlast a hledají bezpečí v sousedních zemích.


Od 24. února, kdy začala ruská invaze, překročilo hranice více než 1,3 milionu Ukrajinců, což OSN nyní označuje za nejrychleji se rozvíjející uprchlickou krizi v Evropě od konce druhé světové války. Očekává se, že tento počet ještě dnes dosáhne 1,5 milionu.

"Jedná se o nejrychleji se pohybující uprchlickou krizi, kterou jsme v Evropě zaznamenali od konce druhé světové války," uvedl šéf UNHCR Filippo Grandi.


- Zástupce ukrajinského velvyslanectví ve Washingtonu uvedl, že na výzvu Ukrajiny, aby se cizinci připojili k "mezinárodní legii" a pomohli v boji proti válce, reagovalo 3 000 amerických dobrovolníků.


V rozhovoru pro Hlas Ameriky představitel uvedl, že na výzvu odpovědělo 3 000 dobrovolníků.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj oznámil, že vytvoří oficiální legii zahraničních dobrovolníků, a před několika dny dodal, že se přihlásilo odhadem 16 000 cizinců, většinou z jiných postsovětských států, jako je Gruzie a Bělorusko.


- V sobotu přijeli do Venezuely vysocí američtí představitelé, aby se setkali s vládou prezidenta Nicoláse Madura a snažili se zjistit, zda je Caracas připraven ustoupit od svých úzkých vazeb na Rusko v souvislosti s jeho invazí na Ukrajinu, uvedla agentura Reuters.

Jedná se o nejvyšší návštěvu USA ve Venezuele za poslední roky poté, co obě země přerušily diplomatické vztahy v rámci kampaně amerických sankcí a diplomatického nátlaku zaměřeného na sesazení Madura, dlouholetého spojence ruského prezidenta Vladimira Putina.

- Čína se staví proti jakémukoli kroku, který "přilévá olej do ohně"

Americký ministr zahraničí Antony Blinken předtím telefonicky hovořil s čínským ministrem zahraničí Wangem I, který podle čínského ministerstva zahraničí a podle agentury Associated Press uvedl, že Peking je proti jakýmkoli krokům, které "přilévají olej do ohně" na Ukrajině.

Yi uvedl, že "vývoj" situace na Ukrajině je "něco, co Čína nechce vidět", a dodal, že ukrajinská krize by měla být vyřešena prostřednictvím "dialogu a jednání", a vyzval Spojené státy, NATO a Evropskou unii, aby s Ruskem vedly "rovnocenný dialog". Uvedl, že by měly "věnovat pozornost negativnímu dopadu neustálého rozšiřování NATO na východ na bezpečnost Ruska".

0
Vytisknout
6460

Diskuse

Obsah vydání | 8. 3. 2022