EU chce zbavit Rusko postavení nejpreferovanější země ve WTO

4. 3. 2022

čas čtení 2 minuty
  • Rusko ročně exportuje do EU zboží v hodnotě zhruba 95 miliard eur. Pokud ve Světové obchodní organizaci (WTO) přijde o postavení nejpreferovanější země, na zbylý export do EU budou uvalena cla, informují Alberto Nardelli a Bryce Baschuk.

Evropská unie ve WTO usiluje o odebrání statutu nejpreferovanější země Rusku. To by zatížilo ruský export v rozsahu 95 miliard eur ročně cly.

Sankce již uvalené na EU vedly ke zrušení značné části finančních a obchodních vazeb s většinou evropských společností. Odebrání statutu nejpreferovanější země by zavedením cel vedlo ke zvýšení nákladů pro jakékoliv společnosti v EU, které ještě obchodují s Ruskem.

"V reakci na ruskou agresi proti Ukrajině EU přijala vůči Rusku tvrdé sankce, které nepochybně budou mít na obchod významný dopad," prohlásila mluvčí Evropské komise Miriam García Ferrerová. "Diskutujeme o možnostech v kontextu WTO. To zahrnuje možnost odebrání statutu MFN Rusku na základě národně bezpečnostní výjimky WTO."

EU už přijala vůči Rusku rozsáhlé sankce, včetně zákazu transakcí s Ruskou centrální bankou a odříznutí některých ruských bank od systému SWIFT. Krok v rámci WTO by Moskvu od EU ještě více izoloval.

Komise jedná s členskými státy a spojenci o tomto kroku a o návrhu. Tento krok by byl technicky komplikovaný a dosud se pracuje na detailech.

EU je největším obchodním partnerem Ruska s 37 % celkového obchodu se zbožím v roce 2020. Celkový obchod mezi oběma regiony ve zmíněném roce dosáhl 174,3 miliard eur a hlavním importem z Ruska do EU je ropa - v ceně zhruba 67 miliard eur ročně.

Rusko také do EU vyváží ročně za 4,3 miliardy eur zemědělských produktů a surovin, za 4,1 miliardy chemikálií a za 4 miliardy eur železa a oceli.

Kanada separátně odňala status nejpreferovanější země Rusku a Bělorusku ve čtvrtek. Ukrajina tento týden oznámila "úplné ekonomické embargo" vůči Moskvě a prohlásila, že už nebude v rámci WTO usilovat s Ruskem o žádné dohody.

Celý text v angličtině: ZDE

1
Vytisknout
6778

Diskuse

Obsah vydání | 8. 3. 2022