O chování ruské policie - svědectví z Petrohradu

6. 3. 2022

čas čtení 1 minuta

Toto je svědectví Saši Skočilenko, nezávislé umělkyně a hudebnice z Petrohradu, po účasti na demonstraci proti vražedné Putinově agresi na Ukrajině:


Byl jsem propuštěna poté, co jsem strávila  noc v ÚVV (na policii) Puškinského obvodu. Máme vážné stížnosti v souvislosti se svým  zadržením. Muži byli drženi v celách po třech nebo čtyřech s jedinou lavicí. Nebyly tam žádné přikrývky, žádné oblečení, žádné jídlo. Na záchod je pustili až po 10-15 minutách klepání. Cely byly neuvěřitelně špinavé, stěny byly potřísněné výkaly a byl zde cítit silný zápach moči. Světla nebyla v noci zhasnutá. Dvakrát mě vzbudil službu konající důstojník Zacharov, který křičel "prověrka!". Včera zadržený 64letý chlapík požádal o návštěvu lékaře a službu konající Zacharov mu řekl: "Zlomte si dvě žebra a vykuřte si péro". Takhle na vězně křičel celou noc. Byla jsem v cele sama, ale nezamhouřila jsem oka. Nedali mi žádné jídlo, nenechali mi předat spoustu věcí. Ráno nám nedovolili telefonovat. Odvezli nás od soudu v kleci v policejním antonu.

Меня выпустили) провела ночь в Пушкинском ОВД У нас серьезные жалобы по содержанию. Ребята находились в камерах по трое-четверо с одной скамейкой. Не было одеял, белья, еды, в туалет выпускали после 10-15 минут стука. В камерах было невероятно грязно, стены были измазаны экскрементами, и очень пахло мочой. Свет на ночь не выключали. Меня два раза дежурный Захаров разбудил криками "проверка". 64-х летний чувак, которого задержали вчера просил вызвать ему врача и дежурный Захаров сказал ему: "выломай себе два ребра и пососи свой х**". Орал в таком духе на заключённых всю ночь. Я была в камере одна, но не поспала ни секунды. Едой не кормили, много чего не разрешили передать. С утра не разрешали позвонили. Обратно из суда нас везли за решеткой.


Ema Čulík k tomu poznamenává: Saša Kočilenko dodává, že dva její přátelé byli nyní odsouzeni za druhou účast na demonstraci do vězení každý na jeden měsíc. Její kamarádka ji prosí, aby už demonstrovat nešla. Ráda bych věděla, jak bojovat proti tomuto porušování lidských práv.

0
Vytisknout
7679

Diskuse

Obsah vydání | 8. 3. 2022