Jak ruští lháři a zločinci "neútočí na civilní oblasti"

3. 3. 2022

čas čtení 4 minuty

33 mrtvých, 18 raněných. Čtvrtek 18.20 Černihiv, obytná oblast:



 

- Ukrajina a Rusko se dohodly na dočasném lokálním příměří, které umožní evakuaci civilistů i dodávky pomoci bezpečnými koridory. Někteří odborníci však varovali, že vytvoření zmíněných "humanitárních koridorů" a podporované příměří by mohlo být pro Rusko příležitostí ke strategickému doplnění zásob a přeskupení sil.

Více analýz o tom, jak může Rusko využít období příměří, poskytla Emma Bealsová, vedoucí poradkyně Evropského mírového institutu:


- Francouzský prezident Emmanuel Macron ve svém příspěvku na Twitteru uvedl, že během rozhovoru s ruským prezidentem Vladimirem Putinem dnes ráno Putin opět odmítl zastavit útoky proti Ukrajině.

"Dnes ráno jsem hovořil s prezidentem Putinem. V tuto chvíli odmítá zastavit své útoky na Ukrajinu," napsal Macron na Twitteru. "Je nezbytné udržovat dialog, abychom zabránili lidským tragédiím."

Macron uvedl, že bude s Putinem nadále komunikovat, a dodal, že "musíme zabránit nejhoršímu".

 -   Ruské síly mají pod kontrolou budovy místní i regionální vlády ve strategicky důležitém černomořském přístavu Cherson,
uvedly místní úřady. Zdálo se, že ruské síly postupují tak, aby odřízly Ukrajinu od moře přes její klíčové jižní přístavy, přičemž si nárokují obsazení Chersonu a zpřísňují obléhání Mariupolu.

- Znepokojení vyvolává pohyb obrovské kolony ruských vojenských vozidel před Kyjevem. Zatímco představitel americké obrany naznačil, že se zřejmě "zastavila", objevily se také spekulace, že odhadovaných 15 000 vojáků, kteří jsou k ní připojeni, se možná přeskupuje a čeká na logistické zásobování před útokem na Kyjev.

- Dalším klíčovým cílem ruských sil na jihovýchodě země se zdálo být Záporoží a jeho jaderná elektrárna, největší v Evropě,
kde se ruské jednotky snažily prorazit barikádu k elektrárně postavenou obyvateli a silami územní obrany.

- Při čtvrtečním ruském náletu na obytnou čtvrť ve městě Černihiv na severu Ukrajiny, viz výše,  zahynulo nejméně 33 civilistů, podle ukrajinských úřadů počet obětí stále roste.

- Vladimir Putin sdělil Emmanuelu Macronovi, že "odmítnutí Kyjeva přijmout ruské podmínky" znamená, že bude pokračovat ve své válce na Ukrajině, uvedl Elysejský palác a dodal: "Očekáváme, že to nejhorší teprve přijde."

- V televizním projevu krátce po devadesátiminutovém rozhovoru s Macronem Putin prohlásil, že ruské vojenské operace na Ukrajině probíhají podle plánu. Prezident dále obvinil ukrajinské síly, že používají civilisty jako "lidské štíty",  neposkytl žádné důkazy.

- Spojené státy vydají další sankce zaměřené na další ruské oligarchy, včetně miliardáře Ališera Burhanoviče Usmanova, uvedl dnes Bílý dům.

1
Vytisknout
6152

Diskuse

Obsah vydání | 8. 3. 2022