Nový ruský útok na Ukrajinu: Co se tím pro Německo mění

2. 3. 2022

čas čtení 2 minuty
  • Ruská invaze na Ukrajinu znamená bod obratu v německé politice. Řada dlouhodobých principů byla hozena přes palubu, upozorňuje Christoph Hasselbach.

V Evropě znova vypukla válka - a mnoho lidí v Německu naprosto překvapila. Zejména vládní strany se rozhodly kvůli ruskému útoku změnit některé klíčové politické zásady.

Vývoz německých zbraní do oblastí konfliktu byl dlouho tabu, zejména pro Zelené, kteří jsou druhou největší koaliční stranou. Nyní, po značném tlaku veřejnosti a podobných slibech jiných zemí, budou nakonec Ukrajině dodány německé zbraně, včetně 1 000 pancéřovek a 500 protiletadlových kompletů.

Po dekády by každý, kdo by navrhl posilování Bundeswehru, byl okamžitě označen za válečného štváče. Ale nyní dojde na modernizaci armády, a v masivním měřítku. Ozbrojené síly dostanou peníze ze zvláštního fondu obsahujícího 100 miliard eur.

Stratégové diskutují o tom, kam přesně investovat. Uvažují o vývoji nových tanků a bojových letounů společně s evropskými partnery, zejména Francií.

Jedna věc se zdá jistá: Dojde k odklonu od mezinárodních misí.

Miliardy pro ozbrojené síly jsou jednorázovou záležitostí, avšak výdaje na zbrojení budou zvýšeny trvale. Zatímco v minulém roce činily 1,5 % HDP, napříště budou překračovat 2 %. A k financování použije spolková vláda dluhopisy.

Německo je výrazně závislé na ruských energetických dodávkách: Jedná se o více než polovinu importu zemního plynu a více než 40 % ropy.

Vláda hodlá výrazně rozšířit využití obnovitelných energií. Současně plánovala vyřazení uhelných a jaderných elektráren. Nové plynové elektrárny měly zastoupit větrné v době, kdy by nefoukal vítr.

Aby došlo ke snížení závislosti na ruském plynu, budou postaveny terminály pro příjem zkapalněného amerického plynu.

Vláda také uvažuje o tom, že některé uhelné a jaderné elektrárny ponechá v provozu o něco déle, než měla původně v plánu.

Zdroj v němčině: ZDE

1
Vytisknout
6176

Diskuse

Obsah vydání | 4. 3. 2022