Nepřijatelná a idiotská rusofobie

2. 3. 2022 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

 

Setkávám se na Facebooku s různými prohlášeními typu: já lékař už neošetřím žádného ruského pacienta – nebo: tato ruská majitelka obchodu přišla o všechny zákazníky. Myslím, že sklízíme ohavnou úrodu postoje běžného po roce 1945, který připisoval kolektivní vinu za válku všem Němcům. Všichni Němci ale rozhodně nebyli nacisté, mnoho Němců skončilo za své antinacistické postoje v koncentrácích, třeba evangelický teolog Dietrich Bonhoeffer byl popraven jako účastník protinacistického odboje v koncentračním táboru Flossenbürg. Ale protinacistických Němců byly tisíce, desítky tisíc, možná ještě mnohem více.

 

Stejně tak mnoho Rusů Putina odmítá nebo dokonce proti němu bojuje. Stanislav Markelov, ruský právník a lidskoprávní aktivista, byl Rus a tvrdý kritik Putinova režimu: byl zavražděn spolu s novinářkou Anastasií Baburovou v roce 2009 ruskými nacionalisty. Alexej Navalnyj, málem zavražděný a nyní vězněný vůdce ruské opozice, je rusko-ukrajinského původu. Představte si, že jste naštvaní na Putina a kvůli tomu odepřete pomoci Rusovi, který před Putinem utíká, ale ošetříte Čecha, který Putinovi přeje. Ty hranice přece nejsou vůbec dány národnostně. Národnost nevypovídá vůbec nic o tom, jaký je kdo člověk a na jaké straně ukrajinské války stojí.

Bývalý ukrajinský prezident Janukovyč je polského a běloruského původu – a je zcela jasně na straně Putina, utekl pod Putinovu ochranu a nyní ho Moskva údajně chce na prezidentský post vrátit. Jistě existují Ukrajinci, Poláci nebo Češi, kteří nejen jsou připraveni s Putinem kolaborovat, ale dělají to už dlouho a veřejně. Naopak existuje mnoho Rusů, kteří proti němu bojují a riskují své životy. Rozlišujme lidi podle toho, co dělají, nikoli podle toho, kde a komu se narodili a jakým jazykem mluví.

Co je asi ještě mnohem stupidnější a děsivější, jsou paušální odsudky ruské kultury, s čímž jsem se už také setkal. Nic jako homogenní ruská (nebo německá nebo česká) kultura ovšem neexistuje. Puškin za Putinovu invazi na Ukrajinu nemůže. Nota bene Puškin byl výrazně ovlivněný západním myšlením a na adresu ruského samoděržaví napsal verše: ať na střívku posledního popa / poslední panovník se houpá!

Ačkoli osobně považuji slavjanofilské a protizápadní, typicky pravoslavným fanatismem podložené (jako u Dostojevského), tendence v ruském myšlení za patologické, jakýkoli paušální odsudek ruské kultury mám za fanatický a velmi hloupý. Kořeny západní tradice, které bych hledal v Dekameronu nebo Gargantuovi, jsou opakem takového paušalizování a naopak zaměřují se na konkrétní případy a rozklad stranictví a předsudků. Odsuzování ruské kultury jako takové prostě proto, že je ruská, je úplně stejná lež jako Putinova nenávistná propaganda proti Západu a Ukrajině.



2
Vytisknout
9123

Diskuse

Obsah vydání | 4. 3. 2022