Zelenskij tvrdí, že obranné linie proti ruskému útoku drží

3. 3. 2022

čas čtení 12 minut
- Zelenskij vyzývá k přímému jednání s Putinem - "je to jediná cesta k zastavení války".

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskij vyzval k přímým rozhovorům s ruským vůdcem Vladimirem Putinem a prohlásil, že je to "jediný způsob, jak zastavit tuto válku".

V projevu na tiskové konferenci se ukrajinský prezident obrátil na Putina:

    "Neútočíme na Rusko a nemáme v plánu na něj útočit. Co od nás chcete? Opusťte naši zemi."

S odkazem na to, že ruský vůdce přijímá světové lídry u dnes již proslulého obrovsky dlouhého stolu, Zelenskij řekl:

    "Sedněte si ke mně. Jen ne ve  vzdálenosti 30 metrů od sebe jako s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem."

Vyzval také Západ, aby zvýšil vojenskou pomoc Ukrajině , a varoval, že celá  Evropa bude ohrožen, pokud bude Rusku umožněn postup.

"Pokud nemáte sílu uzavřít oblohu, tak mi dejte letadla!

Pokud už nebudeme, pak, nedej bože, Lotyšsko, Litva, Estonsko budou další na řadě. Věřte mi."

- Rusko vypracovalo plány na veřejné popravy na Ukrajině, jakmile budou města obsazena ruskými vojsky, píše agentura Bloomberg. 



- Macron varoval Putina, že na Ukrajině dělá "velkou chybu"

Francouzský prezident Emmanuel Macron řekl ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi, že na Ukrajině dělá "velkou chybu", že si dělá iluze o vládě v Kyjevě a že válka bude Rusko dlouhodobě mnoho  stát, uvedl francouzský představitel.

V telefonátu, který Putin inicioval ve čtvrtek, Putin zopakoval své odhodlání dosáhnout neutralizace a odzbrojení Ukrajiny, ať už diplomatickou cestou, nebo zbraněmi.

"V tom, co prezident Putin řekl, nebylo nic, co by nás mohlo uklidnit," uvedl francouzský prezidentský poradce a dodal, že Putin zopakoval svůj "narativ", že usiluje o "denacifikaci Ukrajiny".

"'Lžete sám sobě'," řekl Macron Putinovi. "Vaši zemi to bude mnoho stát, vaše země skončí izolovaná, oslabená a pod sankcemi na velmi dlouhou dobu."

Francie očekává to nejhorší.

- Aktualizace: Počet zabitých lidí je v Černihivské oblasti je ve skutečnosti 22. Nejméně devět lidí bylo zabito a čtyři zraněni poté, co ruský letecký útok ve čtvrtek zasáhl dvě školy a soukromé domy v ukrajinské Černihivské oblasti, uvedl gubernátor Vjačeslav Čaus.

- Šest lidí bylo zachráněno poté, co se u pobřeží Oděsy v důsledku výbuchu potopila nákladní loď  Helt, která patří Estonsku.

- Druhé kolo rozhovorů mezi Ukrajinou a Ruskem bylo zahájeno, potvrdil poradce ukrajinského prezidenta.

Mychajlo Podoljak uvedl, že on a další představitelé zahájili rozhovory s ruskými delegáty v Bělorusku.

Na programu ukrajinské delegace je dohoda o okamžitém příměří a humanitárních koridorech, které by umožnily civilistům opustit obce na frontě.

- Ukrajinský parlament schválil návrh zákona, který umožňuje zabavit majetek nebo nemovitosti na Ukrajině ve vlastnictví Ruska nebo ruských občanů.


Podle zákona může vláda navrhnout majetek ke konfiskaci bezpečnostní radě, která pak musí schválit jeho převod do vlastnictví státu, uvedla agentura Reuters.

- Ukrajinská delegace cestuje vrtulníkem na druhé kolo jednání s ruskými protějšky, cituje agentura Reuters ukrajinského prezidentského poradce.

Rozhovory mezi Ukrajinou a Ruskem začnou za několik hodin, uvedl poradce ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoljak v internetovém příspěvku.

Již dříve běloruská státní tisková agentura Belta citovala hlavního ruského vyjednavače Vladimira Medinského, který uvedl, že druhé kolo rozhovorů začne v Bělorusku ve 12:00 h GMT.

Ruský vyjednavač již dříve uvedl, že příměří je na pořadu dne, ale Ukrajina prohlásila, že požadavky Moskvy jsou nepřijatelné a že Rusko musí přestat bombardovat ukrajinská města, než bude možné očekávat jakýkoli pokrok.

- Ukrajinské obranné linie se drží proti ruskému útoku, uvedl ve svém posledním videu ve čtvrtek prezident země Volodymyr Zelenskyj a dodal, že od půlnoci nedošlo k žádnému oddechu v ostřelování Ukrajiny ze strany Moskvy.

"Nemáme co ztratit, jen vlastní svobodu," řekl Zelenskyj a dodal, že Ukrajina denně dostává dodávky zbraní od svých mezinárodních spojenců.

Uvedl, že od doby, kdy Ukrajina zaznamenala první případ covidu, uplynuly dva roky: "Už je to týden, co zaútočil další virus," řekl o ruské invazi.

Zelenskij řekl, že měnící se ruská taktika a ostřelování civilistů ve městech dokazují, že Ukrajina úspěšně odolává původnímu plánu Moskvy, která chtěla dosáhnout rychlého vítězství prostřednictvím pozemního útoku.

- Ukrajinské ozbrojené síly oznámily, že zabily genmjr. Andreje Suchoveckého, velitele Specnaz a zástupce náčelníka 41. armády v Novosibirsku. Potvrdil to zřejmě mluvčí ruského Svazu výsadkářů. Pokud se to potvrdí, bude to pro RU velká demotivace.

- Některé slovenské nevládky odmítají pomáhat romským uprchlíkům z Ukrajiny


- Rusko absolutně zanedbalo údržbu svých obrněných vozidel, znamená to, že jim hnijí pneumatiky a rozpadávají se jejich části. Absolutně se v době tání nemohou odvážit v severnějších částech Ukrajiny mimo silnici, kde uvíznou. Ukrajinské armádě stačí zablokovat silnice vyhořelými zbytky ruských tanků...


- Evropská unie podnikne další kroky proti Rusku, pokud se situace na Ukrajině zhorší, uvedla ve čtvrtek předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová.


Blok se rovněž připravuje pro případ ruské odvety, včetně diverzifikace dodávek energie do bloku, uvedla agentura Reuters.

"Naším cílem je omezit schopnost Kremlu vést válku proti svým sousedům," uvedla von der Leyenová po setkání s rumunským prezidentem Klausem Iohannisem.

"Musíme se stát nezávislými na ruském plynu, ropě a uhlí. Naše odhodlání postupovat v tomto případě je silnější než kdy jindy," dodala.


- Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov prohlásil, že se někteří zahraniční představitelé podle něj připravují na válku proti Rusku a že Moskva bude ve vojenské operaci na Ukrajině pokračovat až "do konce".

Podle zprávy agentury Reuters Lavrov rovněž uvedl, že Rusko na jadernou válku nepomýšlí.

V rozhovoru pro státní televizi, týden po ruské invazi na Ukrajinu, nenabídl žádné důkazy na podporu svých výroků a obvinil ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, etnického žida, že vede "společnost, kde kvete nacismus".

Řekl, že nepochybuje o tom, že řešení krize na Ukrajině bude nalezeno, a že se chystá nové kolo rozhovorů mezi ukrajinskými a ruskými představiteli.

Dodal však, že dialog Ruska se Západem musí být založen na vzájemném respektu, obvinil NATO ze snahy udržet si nadvládu a uvedl, že Rusko má sice hodně dobré vůle, ale nemůže dopustit, aby někdo podkopával jeho zájmy.

Moskva podle něj nedovolí, aby si Ukrajina ponechala infrastrukturu, která ohrožuje Rusko. Moskva rovněž nemůže tolerovat to, co označil za vojenskou hrozbu ze strany Ukrajiny, řekl a dodal, že je přesvědčen, že Rusko má vůči Ukrajině pravdu.

Rusko se necítí být politicky izolováno a otázku, jak bude Ukrajina žít, by měl definovat její lid, dodal.


- Výzva ukrajinského velvyslanectví v Thajsku, aby zahraniční dobrovolníci pomohli v boji proti ruské invazi, údajně vyvolala desítky dotazů.

Jeden z pracovníků ukrajinského velvyslanectví sdělil agentuře BenarNews, že se na něj osobně obrátilo 40 lidí s dotazem na cestu do země, zatímco ve středu telefonovalo až 100 lidí, kteří projevili zájem.

Velvyslanectví zveřejnilo výzvu Volodymyra Zelenského, aby "přátelé míru a demokracie" pomohli Ukrajině v boji proti Rusku. V prohlášení, které zveřejnilo na své stránce na Facebooku, se uvádí: "Neexistuje větší příspěvek, který byste mohli poskytnout v zájmu míru."

Toto oznámení údajně zasáhlo Thajce, kteří se účastnili prodemokratických protestů, jež vyvrcholily v roce 2020. .

- Ukrajinští vědci podepsali otevřený dopis, v němž vyzývají své kolegy po celém světě, aby přerušili spolupráci s Ruskem.


Vyzývají k mezinárodnímu bojkotu vědeckých akcí uvnitř Ruska a tvrdí, že by ruským vědcům měl být zakázán přístup do databází. Petici podepsalo více než 3 000 vědců.

Dmytro Čumačenko, docent na národní letecké a kosmické univerzitě ve městě Charkov, které je nyní pod ruským útokem, sdílel petici a požádal své západní kolegy, aby ji podepsali.


- Obyvatelé klíčového černomořského přístavu Oděsa zintenzivnili přípravy na jeho obranu před možným ruským obojživelným výsadkem, a to v souvislosti s pozorováním konvoje ruských válečných lodí a varováním USA, že k výsadku, jehož cílem bude Oděsa, by mohlo dojít již ve čtvrtek.

Obyvatelé města ve čtvrtek informovali o výrazném nárůstu ruských náletů ve středu, kdy se objevily záběry pláží v blízkosti města, které byly pokryty minami, a o přípravě dalších obranných opatření.

Obavy z okolí možného obojživelného výsadku zaměřeného na Oděsu se ve čtvrtek vystupňovaly po záběrech ruského námořního konvoje, na nichž bylo vidět nejméně osm lodí u pobřeží.

Zdá se, že konvoj zahrnuje několik velkých vyloďovacích lodí třídy Ropucha o výtlaku 4 080 tun a podpůrná plavidla.

- Rozhlasovou stanici Echo Moskvy, jedno z posledních liberálních ruských médií, její rada rozpustila poté, co se dostala pod tlak kvůli svému zpravodajství o válce na Ukrajině, uvedl ve čtvrtek její redaktor.

Stanice, která byla jedním z předních zpravodajských a publicistických kanálů v Rusku, byla zablokována  dva dny dříve, uvedla agentura Reuters.

"Správní rada Echa Moskvy většinou hlasů rozhodla o likvidaci rozhlasového kanálu a webových stránek Echa Moskvy," uvedl šéfredaktor Echa Moskvy Alexej Venediktov v aplikaci pro zasílání zpráv Telegram.

Tento krok přišel poté, co generální prokuratura tento týden požadovala omezení přístupu k rozhlasu  Echo Moskvy a k  TV Rain kvůli jejich informování o konfliktu.

Prokuratura uvedla, že k tomuto kroku ji přimělo "cílené a systematické zveřejňování ... informací vyzývajících k extremistickým aktivitám, násilí a záměrně nepravdivých informací o akcích ruských sil v rámci speciální operace" na Ukrajině na jejich internetových stránkách.


- Australská vláda požádala Facebook, Twitter, Google a další digitální platformy, aby zablokovaly obsah vytvářený ruskými státními médii s cílem omezit "dezinformace v souvislosti s ruskou invazí na Ukrajinu".


 
- Čína odsoudila zprávu, že požádala Rusko, aby odložilo invazi na Ukrajinu až po zimních olympijských hrách v Pekingu, jako "falešnou zprávu" a "velmi podlý" pokus odvést pozornost a přesunout vinu za konflikt.
Mluvčí ministerstva zahraničí Wang Wenbin rovněž zopakoval obvinění Číny, že Washington vyprovokoval válku tím, že nevyloučil členství Ukrajiny v NATO, uvedla agentura Associated Press.


- 'Je to genocida ukrajinského lidu' - městská rada Mariupolu
. Mariupolská městská rada uvedla, že Rusko neustále a záměrně ostřeluje kritickou civilní infrastrukturu v jihoukrajinském přístavu, čímž ji nechává bez vody, topení a elektřiny a znemožňuje přivážení zásob nebo evakuaci lidí.

"Narušují dodávky potravin, staví nás do blokády jako ve starém Leningradu," uvedla rada v prohlášení, o němž informovala agentura Reuters.

"Záměrně už sedm dní ničí kritickou infrastrukturu města, která zajišťuje život. Nemáme světlo, vodu ani teplo."

"Jsme ničeni jako národ. Je to genocida ukrajinského lidu," uvedla.


 

0
Vytisknout
8509

Diskuse

Obsah vydání | 4. 3. 2022