Proč je to pro Rusy na Ukrajině těžké

3. 3. 2022

čas čtení 5 minut
Několik myšlenek ke scénám, které vidíme na sociálních sítích, kdy jsou ozbrojení Rusové konfrontováni s neozbrojenými protestujícími Ukrajinci a zatlačováni zpět. Opět jsou to jen postřehy někoho, kdo to sleduje zpovzdálí a kdo náhodou zná Ukrajince, Rusy a sovětskou mytologii, píše Zoja Šeftalovič.





V době, která vedla k této invazi na Ukrajinu, byla ruská státní média ode zdi ke zdi plná toho, jak budou ruské síly vítány obyčejnými Ukrajinci. Jako když Sověti osvobozovali evropské národy od nacistů, osvobozovali koncentrační tábory.

 




Upřímně si myslím, že mnozí z těchto mladých, nezocelených ruských vojáků očekávali hrdinské přivítání od obyčejných Ukrajinců, kteří byli utlačováni zlou vládou.

Místo toho našli obyčejné Ukrajince, kteří na ně reagují, jako by oni byli ti zlí. Jestli si myslíte, že Američané oslavují svou armádu - přátelé, tak to jste ještě nic neviděli. Sovětští vojáci, kteří bojovali proti nacistům ve 2. světové válce, jsou v Rusku naprosto zbožštěni.

Tihle kluci v uniformách si mysleli, že je čekají podobné scény.

To bylo očekávání ...

... A tohle je realita

V Melitopolu se neozbrojení Ukrajinci střetávají s ruskými vojáky. Skandují "Okupanti" a tlačí vozidla zpět.

To je pro vojáky super matoucí. Věřili, že jsou ti dobří, kteří přišli osvobodit utlačované Ukrajince od jejich nacistických pánů. Věřili Kremlu, který tvrdil, že budou vítáni, a děkovali. Místo toho se jim dostalo nadávek jako "оккупанты" - okupantům.

Zejména v oblastech, odkud vidíme tyto záběry, tito Ukrajinci mluví rusky. Vypadají jako Rusové. Ulice vypadají jako doma. Obchody vypadají jako doma. Pravděpodobně některé z těchto ruských sil mají na Ukrajině rodinu. Byli na dovolené v Oděse ...

Plavali v Černém moři. Jak se střílí na někoho, kdo je neozbrojený, kdo se vám dívá do očí a říká: "Jděte domů" a "Co tady děláte?". To je najednou pro ruské vojáky velmi těžká otázka.

V předchozím dlouhém vlákně jsem napsala, že se Putin přepočítal. V důsledku toho propagandistická složka ruského státu podává Rusům špatné zprávy. Vnucovali Rusům, že jsou obránci Ukrajinců.

Když sleduji, jak se Putinův útok na Ukrajinu odehrává, napadá mě myšlenka, že se Putin poučil ze špatné války v Afghánistánu. A také značně špatně pochopil nynější Ukrajinu.

Nyní mu oči a uši těchto vojáků ukazují, že je to lež. Jak tedy přimět pěchotu - klíčovou pro války, které se vedou v hustě obydlených a zastavěných oblastech, jako jsou tyto moderní metropole Kyjev a Charkov -, aby střílela do lidí, o nichž jim bylo řečeno, že je mají bránit?

Dalším propagandistickým poselstvím Kremlu bylo, že Ukrajina představuje pro Rusko existenční hrozbu. Že potřebují vytvořit nárazník mezi NATO (zástupný cíl USA) a EU. S touto linií sdělení je však problém: Ruská výjimečnost.

Ruská výjimečnost byla na vrcholu po 2. světové válce. Dostala velkou ránu, když se SSSR rozpadl. Celý Putinův styl, jeho argument pro Rusy je, že učinil Rusko opět velkým. Jak tedy prodat Rusům z Velkého, Mocného, Vynikajícího Ruska, že jejich malý soused je pro ně skutečnou hrozbou?

Je to jako snažit se přesvědčit Američany, že Kanada se na ně chystá zaútočit. Nebo Australany, že se nad nimi chystá převzít vládu Nový Zéland.

Proto je třeba udělat z Ukrajiny zástupný cíl USA a NATO. Tento argument je silnější, zní o něco pravdivěji. A nepochybně pomáhá pilotům stíhaček shazovat kazetové bomby na Charkov.

Ale zatím se tato válka nevede tolik na dálku. Bojuje se tváří v tvář. A je těžké si uvědomit, že ukrajinská babička, která vypadá stejně jako vaše ruská babička, s šátkem kolem hlavy a slzami v očích, je nějaká západní zrádkyně.

A tahle ukrajinská babička, v tomhle ukrajinském městě, kde se možná narodila vaše vlastní babička, se vás ptá: "Co tady děláš?" Říká vám, abyste šli domů. A televize  RT vás na to nepřipravila.

Je těžké chladnokrevně zastřelit babičku.

1
Vytisknout
9701

Diskuse

Obsah vydání | 4. 3. 2022