Poznámka k novým omezením

29. 10. 2020 / Jiří Hlavenka

čas čtení 3 minuty

Samozřejmě je lehké kritizovat každé jedno opatření: Covid teď chodí v neděli do supermarketu? Toulá se pustým Brnem ve tři ráno? A tak dále.

Je fajn si dělat legraci, humor léčí. Většina komentářů je zase zhrozených nad "debilními" opatřeními. Tak se jich zastanu.

Fakticky je to celé jen technika tance mezi vejci. Na zemi je nahusto vajec a my se musíme protancovat k cíli, k nízkým číslům, přičemž současně musíme rozšlapat co nejméně vajíček po cestě, tedy co nejméně doničit život v zemi. Takovýto tanec vypadá jako pohyby náměsíčníka a vyvolává smích, případně hněv.

Každý krok, který i jenom o maličko sníží reprodukční číslo (tedy předávání infekce od člověka k člověku), je vítaný. Pokud se zavírají obchody o víkendech, znamená to, že se nebudou konat oblíbené kratochvíle českého a moravského venkova "co budeme dělat o víkendu? Pojedeme na výlet do Olympie". Počet náhodných setkání osob se sníží, ANIŽ se tím výrazněji zasáhne život a ekonomika, nakoupit lze jindy, též lokálně. Pokud je noční zákaz vycházení, znamená to silné omezení návštěv různých uzavřených a privátních prostorů – netvařme se, že nevíme o fenoménu "tajná hospoda". A opět, zákaz vycházení v noci neznamená tvrdý zásek do životů a ekonomiky.

Souhlasím, že tato opatření jsou v něčem dvojsečná, v něčem polovičatá, pět set výjimek se nikdo nebude učit zpaměti, a tak dále. Ale přesto splňují vlastně ideální kombinaci aspoň určitého účinku a přitom nebourají naše životy. A současně vnímám i jejich psychologický efekt – jestli má postupné přitvrzování aspoň jeden jediný pozitivní účinek, tak ten, že vyvolává v lidech dojem "situace je opravdu vážná a brzo bude zoufalá" a způsobuje, že se chovají sami zodpovědněji, i když to nehlídá na rohu policajt.

To, že se vláda snaží vyhnout tvrdému lockdownu, který by spočíval v uzavření firem (a tím pádem i úplnému zákazu volného pohybu, hromadné dopravy až na odůvodněné výjimky), je chvályhodné. Ekonomika teď dostane druhou ránu a bude se z ní vzpamatovávat hůře než na jaře (kdy vlastně byly ztráty menší, než se čekalo, a to díky rezervám a díky silným intervencím států), obávám se, že krize bude jak hlubší, tak delší. Úplně ji "zabít" totálním lockdownem, POKUD NENÍ NUTNÝ, by bylo špatné rozhodnutí. Ovšem, pokud nutný je... a bude posléze proveden (a stařešinové této země by už měli mít k tomuto precizní analýzy a prognózy), je postupné přitvrzování chybou, jak jsem ostatně psal včera.

Současně aktualizuji "graf pro tento den" s týdenní sezónností. Je z něj vidět, že zatím ještě vůbec nejsme za vrcholem, byť se zdá, že křivka se blíží kulminaci. //EDIT: graf udává počty nově zjištěných infikovaných osob s Covid-19 pro jednotlivé týdny, viz legenda vpravo a dny v týdnu, viz osa X//

0
Vytisknout
8102

Diskuse

Obsah vydání | 3. 11. 2020