Členství bývalého šéfa britské Labouristické strany Jeremyho Corbyna bylo suspendováno

29. 10. 2020

čas čtení 2 minuty

Aktualizace: Boris Johnson  si může gratulovat. Po suspendování Jeremyho Corbyna z Labouristické strany za to, že bagatelizoval zprávu britské vládní Komise pro rovnost a lidská práva, že Labouristická strana za Corbynova vedení třikrát porušila zákon o rovnosti občanů antisemitskou diskriminací, vznikly v Labouristické straně obrovské rozbroje. Velký Corbynův stoupenec, konzervativní levičák, šéf velkého odborového svazu Unite, hlavního finančního dárce pro Labouristickou stranu Len McCluskey, varoval, že se strana rozštěpí. Na sociálních sítích vznikla mezi levičáky obrovská kampaň proti novému šéfovi strany Keiru Starmerovi, levičáci obhajují Corbyna jako "Ježíše Krista", "zastánce čistého socialismu" proti zlým centristům. Keir Starmer ovšem považuje antisemitismus v Labouristické straně za neodčinitelnou skvrnu a nekompromisně se proti němu staví. Z Labouristické strany odešla celá řada židovských aktivistů a ti považují Corbyna za otevřeného antisemitu. Zdá se, že krize v Labouristické straně bude pokračovat, v naprosto kritické době charakterizované absolutní nekompetentností a zkorumpovaností Johnsonovy vlády, není Labouristická strana ani nadále schopna fungovat jako účinná opozice. Johnson si může gratulovat. Novara media není objektivní sdělovací prostředek, je to tiskový orgán extremní labouristické levice. Extremní levičáci v britské Labouristické straně sní o vytvoření "pravého socialismu" za vedení Jeremyho Corbyna,  ovšem, tato strategie v loňských prosincových volbách selhala na celé čáře. Není ani tolik problém, že je Corbyn extremní levičák, ale je problém, že není moc chytrý a schopný. Tím je vlastně podobný Borisi Johnsonovi, i když není korupčník a podvodník jako Johnson. (JČ)

Britská  vládní Komise pro rovnost a lidská práva, založená v minulosti labouristickou vládou,  publikovala ve čtvrtek svou analýzu, podle níž Labouristická strana třikrát porušila  pod vedením Jeremyho Corbyna zákon o občanské rovnosti šikanováním a diskriminací prostřednictvím antisemitismu.  

Labouristická strana suspendovala členství Jeremyho Corbyna v Labouristické straně a dočasně ho vyloučila z labouristického poslaneckého klubu v Dolní sněmovně za to, že se po zveřejnění rozhodnutí Komise pro rovnost a lidská práva vyjádřil, že on sám antisemitismus sice netoleruje, ale zpráva je z politických důvodů přehnaná.

Konzervativci se na sociálních sítích ve čtvrtek odpoledne předhánějí v úsilí poukazovat na to, že nynější šéf Labouristické strany Sir Keir Starmer Corbyna podporoval, když byl Corbyn šéfem strany, avšak je otázkou, zda to může mít nějaký politický dopad.

-1
Vytisknout
5817

Diskuse

Obsah vydání | 3. 11. 2020