Průběžné zpravodajství:

Koronavirus: 10 milionů nákaz v Evropě, více než čtvrt milionu mrtvých

1. 11. 2020

čas čtení 6 minut
Česko má 1561 nákaz na 100 000 obyvatel a rekordních 17,8 úmrtí na 100 000 obyvatel!



MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE. Za sobotu 31.10. je registrováno 11 428 nových nákaz (o víkendu je hlášení neúplné) celkem má ČR registrováno 335 102 nákaz. Zemřelo 3078 osob, od včerejška je to o 173 více, hospitalizováno je 7281 lidí.  Za jediný den bylo hospitalizováno dalších 392 osob.

 
- Spojené státy zaznamenaly světový rekord při registraci denních nákaz. Nejnověji bylo v USA za posledních 24 hodin zaznamenáno 100 233 nákaz. To předstihlo Indii, která jeden den v září registrovala 97 894 nákaz. Tato zpráva přichází tři dny před americkými prezidentskými volbami, zatímco Trump se dále účastní hromadných akcí, kde se nenosí roušky. V pátek konstatovali vědci ze Stanford University, že 18 Trumpových předvolebních akcí zřejmě vedlo k nakažení 30 000 osob. Přibližně 700 osob zemřelo. Ne nutně všichni z nich byli na Trumpových předvolebních akcích. Z přibližně 9 milionů nakažených Američanů jich už zemřelo více než 230 000. ZDE 

- Počet hospitalizací ve 14 evropských zemích dosáhl tento týden rekordu.

- Poté, co Boris Johnson udělal další ze svých oblíbených obratů o 180 stupňů, zavedl v Anglii lockdown do 2. prosince, skotská premiérka Nicola Sturgeonová apelovala na Skoty, aby necestovali do Anglie ani z Anglie do Skotska.

- Rakousko oznámilo zákaz nočního vycházení a uzavření kaváren, barů a restaurací.

- V sobotu se ve španělských městech, kde byl vyhlášen krizový stav, střetli protikaranténní demonstranti s policií.

- Brazilský ministr zdravotnictví Eduardo Pazuello je ve stabilním stavu v nemocnici poté, co byl nakažen koronavirem.

- Soudní proces s osobami zapletenými do masakru v redakci časpisu Charlie Hebdo, k němuž došlo v lednu 2015, byl odložen do středy poté, co hlavní podezřelý byl testován pozitivně na koronavirus.

- Austrálie zaznamenala den, kdy nedošlo k žádné komunitní nákaze koronavirem. Je to poprvé za posledních pět měsíců.

- V Austrálii testují na koronavirus vzorky lidských výkalů, získaných ze splašků v kanalizaci. Zjišťují, v které oblasti je nákaza koronavirem. Když ji najdou, vláda zařídí testování místního obyvatelstva. Nákazu najdou, i když je v oblasti nakažen jen jeden občan z milionu. ZDE  


-  Aktualizace: V sobotu večer oznámil Boris Johnson zavedení celostátního lockdownu v Anglii od čtvrtka 5. listopadu do 2. prosince. Školy a univerzity ale zůstanou otevřeny. - V Británii se šíří koronavirus nezvládnutelně, ve všech věkových skupinách, zdůrazňuje profesor Calum Semple, člen britského vládního výboru pro krize. Británie zaznamenala za posledních 24 hodin 24 405 nových nákaz a 274 nových úmrtí. Má ovšem šestkrát více obyvatel než ČR, kde je registrováno 13 605 nákaz za posledních 24 hodin a 216 úmrtí. Sobotní britské deníky informují, že Boris Johnson do tří dnů vyhlásí nový tvrdý celostátní lockdown. Johnson je ovšem tak zbabělý, že se to občanům dosud neodvážil říci sám, kdesi se skrývá. Krátkodobý celostátní lockdown na dobu čtrnácti dní, tzv. "circuit breaker", "přerušení cirkulace", navrhovali vědci pro Británii už v září. Johnson to odmítl a posmíval se šéfu Labouristické strany Keiru Starmerovi, když ten ve sněmovně vyžadoval tento krátkodobý lockdown. Teď Johnson uzamčení celé země zavádí sám, jenže bude muset být daleko delší, než by bylo v září. Jak píší noviny, Johnsonova politika je sérií nekonečných obratů o 180 stupňů. Johnson není moc bystrý, je líný, arogantní a mstivý. V pátek večer se ptal v televizi BBC jeden satirik-komentátor politických událostí, jestli má Johnson problém s alkokolismem. Je to nesmírně legitimní otázka.

- Ukrajina oznámila nový rekord registrovaných nákaz za posledních 24 hodin, totiž 8752 případů. Celkový počet nákaz na Ukrajině je 387 481. Dalších 155 osob zemřelo.

- Německo registrovalo nový denní rekord 19 059 nákaz.

 

- Evropa registruje více než 10 milionů nákaz a celkový počet mrtvých v Evropě je 275 000.

- Spojené státy zaznamenaly v pátek nový rekordní počet nákaz, podle různých zdrojů buď 94 000 nebo 100 000 za posledních 24 hodin. Trump dál vzdorně lže, že pandemie "mizí".

- Francie registrovala rekord 49 215 nákaz za posledních 24 hodin.

- V Itálii v pátek stoupl počet infekcí o 31 084, je to denní nárůst o více než 4000 nákaz. Početr denních hospitalizací stoupl o více než 1000. Celkem je v Itálii 16 994 osob v nemocnici, z toho 1746 na jednotkách intenzivní péče.

- Kanada musí přijmout ostřejší opatření proti koronaviru, který tam už usmrtil více než 10 000 lidí a situace se zhoršuje.

- Čína zaznamenala nových 33 nákaz koronavirem.

- Belgie je v podstatě od pátku v druhém celostátním lockdownu. Za poslední týden bylo v Belgii registrováno 100 000 nových nákaz. Všechny podniky, které nejsou klíčové, budou od pondělka uzavřeny na šest neděl. Supermarkety budou smět prodávat jen základní zboží. Veřejná shromáždění budou omezena na 4 osoby a v domácnosti budou smět přijímat jen jednoho návštěvníka. Už je v Belgii povinné pracovat z domova. Školy v Belgii však budou fungovat od 16. listopadu. ZDE

- V Barceloně se v pátek střetli s policií demonstranti, kteří popírají existenci covidu.

- Několik amerických maloobchodních lékárenských řetězců souhlasilo, že budou podle federálního plánu fungovat jako místa pro očkování proti covidu. Vláda poskytne vakcíny občanům zadarmo.

Předchozí průběžné zpravodajství ZDE

0
Vytisknout
6072

Diskuse

Obsah vydání | 3. 11. 2020