Elektrická energie Jižní Austrálie bude ze sta procent generována soláry, protože se jedná o nejlevnější formu energie

29. 10. 2020

čas čtení 2 minuty

Stát Jižní Austrálie představuje budoucnost. Dne 11. října po dobu jedné hodiny byla veškerá jeho elektřina generována ze solárů, což je poprvé, kdy byl takový počin dosažen prostřednictvím soudní pravomoci, jak uvádí Richard Davies z Australian Broadcasting Corporation. Říjen je v Austrálii jarním měsícem.

Tyto zprávy přicházejí v době, kdy Mezinárodní energetická agentura uvádí, že solární elektrárny jsou nejlevnějším typem elektráren, které se staví po celém světě. Náklady na vybudování solární elektrárny jsou nyní nižší než u jakéhokoli jiného typu energie, a to zejména proto, že existuje možnost levného financování těchto projektů, informuje Juan Cole.

 

Finanční úspěch solárních farem, rapidní pokles nákladů na výrobu elektřiny pomocí této technologie za poslední desetiletí a úspěch skladovacích technologií – kupříkladu 100 megawattové megabaterie Tesla v Jižní Austrálii patřící Elonovi Muskovi – to vše přesvědčilo investory, aby financovali solární projekty za nižší ceny, než tomu bylo v minulosti.

Asi třetina domácností v Jižní Austrálii má na střechách svých domů solární panely. Kromě toho zde existují tři průmyslové solární farmy produkující přibližně 300 megawattů. Letos je více než polovina elektřiny v tomto australském státě generována z větrné a solární energie. Zemní plyn je v jižní Austrálii drahý a stát by do roku 2030 měl získávat 100 procent elektrické energie z obnovitelných zdrojů. Ve státě se nyní buduje devět dalších menších solárních farem spolu se dvěma velkými bateriemi pro skladování elektrické energie.

V roce 2016 byla uzavřena poslední uhelná elektrárna v Jižní Austrálii. Austrálie je země bohatá na uhlí, ale nyní je 70% tamního uhlí určeno na export. Národní australská vláda je i nadále plně oddána fosilním palivům, a to navzdory loňským rozsáhlým požárům, které zpustošily kontinent a které byly částečně způsobeny globálním ohříváním (spalováním benzínu, uhlí a zemního plynu). Jižní Austrálie je proslulá častými výpadky elektřiny. Tamní vláda před několika lety usoudila, že je moudřejší prosazovat obnovitelné zdroje.

V Jižní Austrálii žije 1,76 milionu obyvatel (to zhruba odpovídá populaci Idaha nebo Západní Virginie). Jižní Austrálie je velká jako Texas a Arizona dohromady. Ano, Jižní Austrálie je mnohem rozlehlejší než Texas. Avšak velkou část státu pokrývá vyprahlá poušť a 77% obyvatelstva se tísní v hlavním městě Adelaide na jihovýchodě.

 

Celý článek v angličtině ZDE

 

 

0
Vytisknout
6401

Diskuse

Obsah vydání | 3. 11. 2020