Skandál: Killary škrtá v rozpočtu Pentagonu!

30. 10. 2020 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty
Před americkými prezidentskými volbami v roce 2016 obíhala i v českém virtuálním prostoru mezi "bojovníky za mír" ruská dezinformace o tom, že kandidátka Demokratické strany na prezidentku "Killary" Clintonová je prý ve skutečnosti favoritkou pentagonských jestřábů, která se chystá vyvolat světovou válku.


Architektka Obamova "restartu" ve vztazích s Ruskem Hillary Clintonová nyní přišla s návrhy, jak může Bidenova administrativa ušetřit na zbrojení a peníze reinvestovat do výzkumu, vývoje a výrobních kapacit ve Spojených státech.

Je ovšem jasné, že pentagonští jestřábi nemohou nic přivítat nadšeněji, než škrtání ve svém rozpočtu, o němž za každých okolností tvrdí, že je katastrofálně nízký a jako takový vážně ohrožuje národní bezpečnost.

Nesnažím se tu ovšem říci, že se mi zdá návrh Clintonové v současné napjaté mezinárodněbezpečnostní situaci dané soupeřením se stále agresívnější Čínou a Ruskem přiměřený (spíše nezdá), nebo že ho považuji za dobře promyšlený (nepovažuji).

O věci se zmiňuji čistě proto, jak absurdně vedle článku exministryně zahraničí působí dodnes opakovaný dezinformační mem, že byla "jestřábí" prezidentskou kandidátkou.

Ve skutečnosti má Clintonová řadu vážných politických i osobnostních nedostatků, pro něž je velmi těžké pociťovat k ní nějaké silnější sympatie.

To co jí však účelově připsala kremelská dezinformační mašinérie jen a jen proto, aby přiměla nenávistné levičácké militanty v USA hlasovat raději pro ultrapravicového proruského populistu Trumpa, se nicméně pravdě nikdy ani dost málo nepřiblížilo.

Clintonová teď organicky navazuje na svou práci šéfky diplomacie, když hodlá postupně napravit Trumpovu katastrofální destrukci diplomatického aparátu (práce na dekádu!) a vrátit tak State Departmentu roli účinného nástroje prosazování amerických zájmů. Kompetentně používané diplomatické prostředky mají představovat alternativu k Trumpově militarizaci zahraniční politiky doprovázené Donaldovou veřejnou onanií na nikam nevedoucích summitech s diktátory.

Jestli si ovšem myslím, že příště už radikálové na ruské dezinformace o americkém politikovi tak snadno neskočí?

Don't hold your breath.

0
Vytisknout
7320

Diskuse

Obsah vydání | 3. 11. 2020