Francie: Atentátník v městě Nice usmrtil tři lidi

29. 10. 2020

čas čtení 1 minuta


Aktualizace: Prezident Macron se zapřísahal, že Francie se "nikdy nevzdá" svých sekularistických hodnot "rovnost, volnost, bratrství" po usmrcení tří lidí v katedrále v Nice. Tyto osoby zmasakroval jednadvacetiletý Tunisanm Brahim Aouissaui, který odešel z Tuniska do Itálie v září a přišel do Francie teprve začátkem října. Světoví politikové odsoudili tento masakr, který vedl Macrona k tomu, aby kostely a školy začala ochraňovat ve Francii armáda. Masakr v Nice následoval po usmrcení učitele historie v Paříži před dvěma týdny za to, že ukázal v hodině o svobodě projevu žákům ve třídě karikatury proroka Mohammeda.


Policie střelbou zranila atentátníka, který v kostele v jihofrancouzském městě Nice nožem usmrtil tři osoby. K vraždám došlo ve čtvrtek ráno v 9 hodin,. Jedné oběti, sedmdesátileté ženě, útočník usekl hlavu. Další obětí byli kostelník a čtyřicetiletá žena.

Před dvěma týdny byl u Paříže usmrcen sedmačtyřicetiletý učitel dějepisu Samuel Paty, poté, co ve škole při vyučování ukázal dětem karikatury proroka Mohammeda. Jeho vražda přiměla francouzského prezidenta Macrona, aby vyhlásil razantní akce proti islamistickému extremismu. Macron také vyjádřil podporu časopisu Charlie Hebdo, který otiskl karikatury proroka Mohammeda. To vyvolalo mezi islamistickými extremisty v islámských zemích vlnu zuřivosti.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

0
Vytisknout
6550

Diskuse

Obsah vydání | 3. 11. 2020