Mezinárodní akademici varují před kolapsem demokracie

2. 11. 2020

čas čtení 2 minuty


Desítky expertů na fašismus varují před globálním nebezpečím. Apelují na obyčejné občany, aby začali jednat: "Není příliš pozdě!"


Desítky historiků specializujících se na studium fašismu a autoritářství podepsaly dopis varující, že "demokracie globálně odumírá, anebo je už v plném procesu rozpadu". Akademici naléhají na občany, aby začali na ochranu demokracie jednat.

"Demokracie je nesmírně křehká a potenciálně jen dočasná. Vyžaduje bdělost a ochranu," napsali vědci v neděli ve svém dopise.    "Není příliš pozdě situaci změnit."

 

Více než 80 signatářů, včetně profesorů a dalších výzkumníků z univerzit v USA, v Kanadě a v Evropě, nesouhlasí, zda by měl být Donald Trump označen za "fašistu". Křehkost demokracie po celém světě, píší, bude i nadále problém, "bez ohledu na to, kdo vyhraje v amerických volbách".

"Ať je Donald Trump fašista, postfašistický populista, autokrat anebo prostě jen nekompetentní oportunista, nebezpečí vůči demokracii nevzniklo s jeho prezidentstvím a bude hrozít i po 3. listopadu 2020," zdůrazňují vědci.

Tito historikové varují, že zejména v důsledku koronavirové pandemie "je dnes pokušení uchýlit se k osobě arogantní moci větší než kdy předtím". Občané musejí být podle nich ochotnit hájit demokracii nejen při volbách, ale i při nenásilných protestech v ulicích.

"To je to poučení, nebýt v nynější době jen tak v pohodě," řekla Jennifer Evansová, profesorka německé historie na Carleton University v Kanadě a jedna z hlavních organizátorek tohoto dopisu. "Žijeme ve velmi nebezpečné době a všichni máme odpovědnost chránit demokracii."

Demokracii podle historiků dnes ohrožuje šíření dezinformací, nerovnoste, "politika vnitřních nepřátel" a politicky motivované násilí.

"Musíme odhalovat a odsuzovat všechny vazby mezi osobami u moci a politickými bojůvkami, které používají násilí k destabilizaci našich demokracií," naléhá dopis.

Zvlášť znepokojující jsou důkazy o infiltraci ultrapravice do policie a armády po celém světě, včetně v USA, v Německu a v Kanadě.

Podrobnosti v angličtině ZDE
 

0
Vytisknout
8792

Diskuse

Obsah vydání | 6. 11. 2020