Kognitivní náklady COVIDu? Mozek pacientů "může zestárnout o 10 let"

30. 10. 2020

čas čtení 2 minuty
Lidé zotavující se z choroby COVID-19 mohou trpět významnými dopady onemocnění na funkci mozku, přičemž nejhorší případy infekce jsou spojeny s mentálním úpadkem ekvivalentním zestárnutí mozku o deset let, upozorňuje Kate Kellandová.


Studie na 84 000 lidech provedená Adamem Hampshirem z Imperial College v Londýně zjistila, že v některých vážných případech je koronavirová infekce i po měsících spojena s výrazným kognitivním deficitem.

"Naše analýzy... odpovídají názoru, že existují chronické kognitivní důsledky prodělání COVIDu-19," napsali výzkumníci. "Lidé, kteří se zotavili, včetně těch, kteří už nehlásí symptomy, vykazují významné kognitivní deficity."

Kognitivní testy měří, jak dobře mozek vykonává úkoly - jako je zapamatování slov nebo spojování dílků skládačky. Takové testy jsou široce používány k hodnocení výkonu mozku u nemocí jako je Alzheimer a mohou také napomoci při hodnocení dočasného postižení mozku.

Hampshireúv tým analyzoval výsledky 84 285 lidí, kteří dokončili studii nazvanou Great British Intelligence Test. Zjištění, která teprve musejí posoudit ostatní experti, byla publikována na webu MedRxiv.

Kognitivní deficit byl zvlášť výrazný u lidí, kteří byli s COVIDem hospitalizováni, přičemž nejhorší případy vykazovaly dopady "ekvivalentní průměrnému desetiletému úpadku globálního výkonu mezi 20 a 70 lety."

Vědci, kteří se na studii nepodíleli, nicméně varují, že výsledky je třeba posuzovat s jistou opatrností.

"Kognitivní funkce účastníků nebyly před COVIDem známy a výsledky také neodrážejí dlouhodobé zotavování - takže jakékoliv efekty v oblasti kognice mohou být krátkodobé," říká profesorka aplikovaného neurozobrazování na Edinburgh University Joanna Wardlawová. Podobně profesor Derek Hill z University College v Londýně poznamenal, že studie nesrovnává výkony před nemocí a po ní - a zahrnuje také velké počty lidí, kteří sami nahlásili prodělání choroby, aniž by měli pozitivní test.

Podle Hilla je potřeba dále zkoumat, zda a nakolik je funkční poškození mozku COVIDem-19 trvalé.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6052

Diskuse

Obsah vydání | 3. 11. 2020