kaySera

8. 9. 2024 / Lesley Keen

čas čtení < 1 minuta

Obrázek pro tento den: Videoprezentace Linefall ZDEZDE a ZDE)

Chcete koupit autorce těchto obrázků kávu? Pokud ano, klikněte ZDE


Rozhovor Britských listů 684: Je Slovensko navždycky ztraceno?

7. 9. 2024

čas čtení 22 minut



"Tam sú dva faktory. Jeden je ten mýtus, že Slováci majú najbližšie k Čechom. Toto je naozaj mýtus. Slováci žili v podstatě tisíc rokov v spoločnom štáte s Maďarmi, nie s Čechmi. A slovenská kultúra je de facto maďarská kultúra. Slovenská mentalita je de facto maďarská mentalita. Tam je jediný problém a to je jazyková bariéra. Keby neboli to územie po prvej svetovej vojne viac menej náhodne prifarili k Česku ako nejaké Československo, dnes by tam všetci hovorili po maďarsky. Boli by to veľmi hrdí Maďari a Viktor Orbán by tam mal najsilnejšiu volebnú baštu." 

Bohumil Kartous mluví o velmi pesimistickém výhledu na budoucnost Sllovenska s novinářem Arpádem Soltészem.

Kompletní transkript tohoto rozhovoru:

goingQuietly

7. 9. 2024 / Lesley Keen

čas čtení < 1 minuta

Obrázek pro tento den: Videoprezentace Linefall ZDEZDE a ZDE)

Chcete koupit autorce těchto obrázků kávu? Pokud ano, klikněte ZDE

 24024

Vysavači nerůstu!

7. 9. 2024 / Jiří Hlavenka

čas čtení 4 minuty


Nedá mně to, abych se nepověnoval této kulturní bitvičce, protože je vlastně ukázkovým příkladem toho, že v kulturních válkách je jediným cílem ničení názorových oponentů - a ve válkách jsou přece povoleny všechny zbraně. Lhát se nejen může, ale musí! My jsme jasné dobro, názorový oponent je čisté zlo, tečka.

 24023

Gaza: Šéfové špionážních služeb USA a Británie prý „nepřetržitě pracují“ na dohodě o příměří

7. 9. 2024

čas čtení 8 minut

Foto: Palestinská holčička, která při izraelském útoku přišla o obě nohy a utrpěla popáleniny a rány na celém těle

Šéfové britské a americké špionáže v mimořádném  veřejném prohlášení uvedli, že společně „nepřetržitě pracují“ na příměří a dohodě o rukojmích v Gaze


Šéf MI6 sir Richard Moore a ředitel CIA Bill Burns uvedli, že obě agentury „využívají naše zpravodajské kanály k usilovnému prosazování zdrženlivosti a deeskalace“ na Blízkém východě, informovala agentura PA Media.

Ve společném článku napsaném pro Financial Times šéfové špionáže napsali:

"Naše služby neúnavně pracují na dosažení příměří a dohody o rukojmích v Gaze, která by mohla ukončit utrpení a strašlivé ztráty na životech palestinských civilistů a přivést domů rukojmí po 11 měsících pekelného věznění ze strany Hamásu."

Dvojice uvedla, že zejména Burns sehrál „praktickou roli“ při jednáních v Egyptě, kde svedl dohromady znepřátelené strany a v srpnu zprostředkoval dohodu o rukojmích a příměří.

Spojené království a Spojené státy jednaly v přístupu ke konfliktu v Gaze do značné míry v souladu, ale tento týden se vláda Keira Starmera od tohoto přístupu odklonila a oznámila, že pozastaví některé licence na vývoz zbraní do Izraele.

Brzy následovaly zprávy o tom, že američtí představitelé soukromě varovali britskou vládu před tímto krokem, ačkoli britští ministři veřejně trvali na tom, že to vztahy neovlivnilo.

 24030

Velká propalestinská a proimigrantská demonstrace v Glasgow v sobotu úplně zahltila skupinku demonstrujících ultrapravičáků

7. 9. 2024

čas čtení 4 minuty

Foto: Jsme všichni lidé. Žádný prostor pro nenávist!

Imigranti tvoří naše zdravotnictví! Vítáme uprchlíky!

Tisíce demonstrantů na shromáždění proti rasismu v Glasgowě

„Fenomenální projev“ solidarity na centrálním náměstí George Square zastínil malou protiimigrační demonstraci

 Bojovníci proti rasismu uvítali „fenomenální projev“ solidarity poté, co protiimigrační shromáždění, které původně propagoval Tommy Robinson, zastínili protestující na glasgowském náměstí George Square.

 19475

Uprchlíci jako já vědí, že Británie nedokáže zastavit obchodníky s lidmi

7. 9. 2024

čas čtení 6 minut

Nová britská labouristická vláda se jako blázni snaží policejně zasahovat proti pašerákům uprchlíků na malých člunech. Keir Starmer nyní prohlásil, že chce použít stejné "tvrdé" metody, jaké použil proti ultrapravicovým výtržníkům z letošního srpna v britských ulicích. Na dotaz BBC, zda otevře bezpečné cesty do Británie pro žadatele o azyl, tuto možnost Starmer odmítl, i když by samozřejmě okamžitě zastavila pašeráckou činnost.

Níže uvádíme svědectví anonymního syrského uprchlíka, žijícího dnes v Británii, který právem poukazuje na nesmyslnost a pokrytectví jednání britské vlády  v této věci.

Vládní "summit“ o  člunech s uprchlíky směřujícími do Británie je odsouzen k zániku - převaděči budou existovat, dokud budou existovat tak zoufalí lidé, jako jsem byl já



Ministryně vnitra pořádala v pátek „přelomový“ summit, jehož cílem je rozbít gangy pašeráků lidí po celém světě. Jsem syrský uprchlík ve Spojeném království a vím, že to povede k tomu, že se další lidé jako já stanou otroky v zemích, jako je Libye, nebo přijdou o život v moři.

Yvette Cooperová ve svém prohlášení uvádí, že od loňského jara bylo zadrženo 410 člunů určených k přeplutí kanálu La Manche a v posledních týdnech 40 člunů. Probíhá 70 živých vyšetřování převaděčské činnosti, nedávno bylo oznámeno 50% „navýšení“ počtu policistů Národní agentury pro boj proti trestné činnosti (National Crime Agency), kteří jsou umístěni v Europolu - agentuře EU pro vymáhání práva - a dalších 100 specializovaných vyšetřovatelů, kteří mají narušovat pašování lidí po celém světě.

Proč tedy lodě stále připlouvají?

 24021

Američanku tureckého původu zastřelili Izraelci během protestu proti osadníkům na Západním břehu Jordánu

7. 9. 2024

čas čtení 6 minut

 

Podle svědků na 26letou Ayşenur Ezgi Eygi stříleli vojáci Izraelských obranných sil, kteří byli rozmístěni na nedalekém poli

Američanku tureckého původu s dvojím občanstvím zastřelili izraelští vojáci  při účasti na protestu proti osadnické expanzi na okupovaném Západním břehu Jordánu. Ayşenur Ezgi Eygi, šestadvacetiletá dobrovolnice protiokupačního Mezinárodního hnutí solidarity, zemřela v pátek v nemocnici poté, co byla během protestu v Beitě nedaleko Nábulusu střelena  do hlavy, informovala palestinská tisková agentura Wafa.

Svědci uvedli, že po ní stříleli izraelští vojáci rozmístění na nedalekém poli poté, co vypukly „menší střety“. Vojáci obklíčili skupinu modlících se lidí a Palestinci začali házet kamením, na což vojáci odpověděli slzným plynem a ostrou municí.

 24021

USA se dívají jinam, když Izrael vraždí občany USA

7. 9. 2024

čas čtení 5 minut

Ať Izrael udělá cokoli, vždy mu to projde


Američanka Aysenur Ezgi Eygi byla zavražděna Izraelem během protestu proti rozšiřování nelegálních izraelských osad. Izraelský odstřelovač ji střelil do hlavy ve vesnici Beita v Nábulusu na okupovaném Západním břehu Jordánu, který není pod kontrolou Hamásu. IDF se vymlouvají na to, že někdo házel kamením, a tak samozřejmě stříleli slzný plyn a kulky do davu, čímž zabili nevinnou ženu, která právě dokončila univerzitu.

Židovský izraelský aktivista Jonathan Pollak potvrdil, že v oblasti se žádné házení kamení nekonalo a izraelští vojáci nebyli nijak ohroženi. I kdyby byl hozen kámen, skutečnost, že Izrael považuje střelbu do davu za rozumnou reakci na hození kamene, o mnohém vypovídá. Představte si, že by se to stalo ve Velké Británii...

(Autorem komentáře je "Ricky from Council Estate Media" ze  Substacku)

 20116

Izraelská poslankyně požaduje zatčení šéfky izraelské lidskoprávní organigaze B'Tselem za „napomáhání nepříteli"

7. 9. 2024

čas čtení 4 minuty

Poslankyně ze strany Likud vyzvala  policii, aby po projevu v Radě bezpečnosti podrobila výslechu Yuli Novak podle zákona, za který hrozí trest smrti nebo doživotí
 
Izraelská poslankyně napsala dopis šéfovi policie, v němž vyzývá k zadržení a výslechu ředitelky izraelské skupiny pro lidská práva B'Tselem v návaznosti na její projev, který pronesla počátkem tohoto týdne v Radě bezpečnosti OSN.

Tally Gotliv, poslankyně izraelského parlamentu, napsala ve čtvrtek dopis izraelskému policejnímu řediteli Danielu Levymu, v němž vyzývá k výslechu výkonné ředitelky B'Tselem Yuli Novakové.



https://x.com/MiddleEastEye/status/1832150518044508421

 18786

Zemětřesení ve Volkswagenu - krize pro Německo?

7. 9. 2024

čas čtení 6 minut

Krach automobilky Volkswagen je problémem pro celou německou ekonomiku. Jak dlouho přežije mladoboleslavská Škodovka? Trh s automobily v Evropě končí

Společnost je považována za klíčovou nejen pro místní, ale i celostátní blahobyt - a nikdy předtím nebyli její zaměstnanci takto ohroženi
, píše Kate Connolly

Zpráva o tom, firma Volkswagen, která se ocitla v krizi, poprvé ve své historii zvažuje uzavření továren v Německu a předčasné rozvázání 30 let staré dohody o ochraně zaměstnanců v rámci snahy ušetřit přibližně 10 miliard eur, sotva pronikla k dělníkům, kteří v pondělí vycházeli z brány č. 17 hlavní továrny VW ve Wolfsburgu, kam byl vyslán osamělý reportér, aby zachytil reakci na konci směny.

Ti však překvapení nevyjadřovali. „Nálada je už nějakou dobu v útlumu,“ řekl jeden z nich. Další hovořil o neobvykle „vysoké nemocnosti“ dělníků, které stresuje pocit zmaru, jenž se nad podnikem vznáší - a nálada nejistoty, která se nejnověji projevila ve zrušených směnách.

O dva dny později se vedení společnosti a přibližně 15 000 zaměstnanců postavili proti sobě v napjatém souboji.

Rozhovor Britských listů 684. V některých ohledech bylo východní Německo lepší než Německo západní

5. 9. 2024

čas čtení 18 minut



Po nedávných místních volbách ve východoněmeckém Durynsku a Sasku, v nichž výrazně posílila ultrapravicová extremistická strana Alternative fuer Deutschland, hovoří Bohumil Kartous s historikem a teologem Richardem Vlasákem, který v bývalém východním Německu vyučuje ve škole a dobře zná tamější poměry. Richard Vlasák vynikajícím způsobem v tomto rozhovoru objasnil, co se vlastně v této oblasti děje a proč.

Kompletní transkript tohoto rozhovoru:

 24017

Na běžných potravinách by měly být varovné nápisy, jako jsou na cigaretách

6. 9. 2024

čas čtení 5 minut

 
Britské zdravotnické charitativní organizace vyzývají ke zdanění slaných výrobků a zákazu sponzorování sportu nezdravými potravinami, aby se snížila úmrtnost na srdeční choroby


Zdravotnické organizace v Británii se vyslovily pro snížení rostoucího počtu úmrtí na srdeční onemocnění a uvedly, že by se na běžné potraviny měly umístit varovné nápisy ve stylu cigaret, zavést nové daně na slané výrobky a zakázat sponzorování sportu nezdravými potravinami.

Tato „odvážná“ opatření by podle nich měla být zavedena jako součást rozhodného úsilí o snížení počtu lidí, kteří předčasně umírají na infarkty a mrtvice.

Britská nadace pro srdce (British Heart Foundation, BHF) navrhuje také další opatření, která by měla řešit stále špatnější stravování ve Velké Británii, včetně zákazu reklamy firem vyrábějících nezdravé potraviny na billboardech nebo v rozhlase.

fallentine

6. 9. 2024 / Lesley Keen

čas čtení < 1 minuta

Obrázek pro tento den: Videoprezentace Linefall ZDEZDE a ZDE)

Chcete koupit autorce těchto obrázků kávu? Pokud ano, klikněte ZDE

 24018

V Británii je přísně: Muž byl odsouzen za účast na srpnových ultrapravicových výtržnostech na čtrnáct let do vězení

6. 9. 2024

čas čtení 2 minuty



Thomas Birley přilil benzín do ohně v popelnici a házel předměty na policii během nepokojů před hotelem, kde jsou ubytováni žadatelé o azyl


Muž z Rotherhamu dostal dosud nejdelší trest vězení za výtržnosti ze začátku srpna, když byl za svou roli v násilnostech před hotelem, kde byly ubytovány stovky žadatelů o azyl, uvězněn na devět let natvrdo, a soudce pak dodal kvůli jeho "výjimečné nebezpečnosti" dalších pět let, kdy nemůže být propuštěn z vězení,

Soudce řekl 27letému Thomasi Birleymu, že jeho případ je „nepochybně“ jedním z nejzávažnějších z desítek, kterými se za poslední měsíc zabýval v souvislosti s výtržnostmi před hotelem Holiday Inn Express v Manversu 4. srpna.

Izraelci zastřelili na Západním břehu Američanku

6. 9. 2024

čas čtení < 1 minuta

Secunder Kermani, Channel 4 News: Před několika týdny jsme byli v Beitě, kde jsme natáčeli každotýdenní protest. Krátce poté, co jsme oblast opustili, byl izraelskými silami postřelen a zraněn do nohy americký aktivista. Nyní - podle dnešních zpráv byla salší americká aktivistka zastřelena.


Palestinská média informují, že izraelské jednotky zastřelily zahraniční aktivistku s americkým občanstvím během protestu ve městě Beita na Západním břehu Jordánu nedaleko Nábulusu. Podle těchto zpráv se jedná o 26letou Aysenur Ezgi Eygi, Američanku původem z Turecka. IDF se k incidentu zatím nevyjádřily.



 24005

Izraelské síly se po desetidenním nájezdu stahují z okupovaného města Džanin na Západním břehu Jordánu

6. 9. 2024

čas čtení 4 minuty

 

Podle palestinských médií bylo při operaci zabito 21 lidí, izraelské nálety pokračují i na dalších místech okupovaného Západního břehu Jordánu

 
 
Izraelské síly se stáhly z okupovaného města Džanin na Západním břehu Jordánu, informuje palestinská tisková agentura Wafa po desetidenní razii, při níž bylo podle palestinského ministerstva zdravotnictví zabito 21 lidí.

Svědek agentury Reuters uvedl, že izraelské síly po sobě zanechaly rozsáhlé škody na infrastruktuře.

Palestinské ministerstvo zahraničí ve svém prohlášení na Facebooku obvinilo Izrael, že přenáší na okupovaný Západní břeh Jordánu své brutální ničení a devastaci v pásmu Gazy, o čemž svědčí situace ve městech Dženin a Tulkarm a v tamních uprchlických táborech.

 20613

Vzestup AfD: Mnoho lidí v Německu zvažuje, že se kvůli vzestupu AfD odstěhuje

6. 9. 2024

čas čtení 3 minuty


Podle studie politický vzestup AfD děsí mnoho lidí v Německu - a mohl by vést k emigraci
, píše německý list Die Zeit.

Značná část obyvatel Německa uvažuje o odchodu ze své spolkové země - nebo dokonce o emigraci - kvůli politickému posílení AfD. Takové jsou závěry krátké studie, kterou provedlo Německé centrum pro výzkum integrace a migrace (DeZIM) ve spolupráci s vědci z Lipské univerzity, Vysoké školy aplikovaných věd v Magdeburgu-Stendalu a Univerzity v Bielefeldu. Podle této studie lidé s migračním pozadím obzvláště často uvažují o odchodu ze své spolkové země nebo z Německa.

 24013

My jsme vlastně už jeden velký venkov

6. 9. 2024 / Boris Cvek

čas čtení 1 minuta

Když se podíváte na mapku v hesle Saxony State Election na Wikipedii, zjistíte, že v centru Drážďan vyhráli zemské volby zelení. A všude kolem křesťanští demokraté. Zelenou a dokonce fialovou (Die Linke) uvidíte na mapě také v Lipsku. Výmar a Jena v Durynsku jsou také fialové. To by se u nás nemohlo stát, aby velká města volila vlevo nebo dokonce zeleně. Zejména ta zelená je naprosto vyloučená.

 23948

Kdo ovládá narativ o Slovenském národním povstání, ovládá budoucnost Slovenska

6. 9. 2024 / Albín Sybera

čas čtení 9 minut

 
Krajně pravicové a nacionalistické narativy uzurpují památku boje proti fašismu


Ficova populistická vláda na Slovensku spojuje protichůdné ideologie pod nacionalistickým praporem a využívá symbolickou sílu 80. výročí Slovenského národního povstání  k utváření politického narativu.

Slovenské národní povstání, klíčové hnutí odporu proti nacistické okupaci za druhé světové války, je základním kamenem moderních slovenských dějin. V době, kdy si země připomíná 80. výročí této historické události, se však tato vzpomínková akce stala ústředním bodem politických sporů na hluboce rozděleném Slovensku.
Současná levicově-pravicová koaliční vláda vedená populistickým premiérem Robertem Ficem vyvolala značné kontroverze nejen kvůli připomínce povstání, ale také kvůli svým širším politickým manévrům, včetně snah o přetvoření mediálního prostředí a zpřísnění kontroly nad soudnictvím, píše Albín Sybera na serveru Visegraad Insight..

Politické napětí na Slovensku při příležitosti výročí povstání pokračuje

V důsledku protestů vyvolaných krajně pravicovou ministryní kultury za SNS Martinou Šimkovičovou, která nedávno odvolala několik vedoucích představitelů kulturních institucí, se Slovensko zmítá v dalších politických nepokojích, které jsou živeny rozpory Ficova kabinetu.

Situaci podpořila rezignace klíčových redaktorů veřejnoprávního rozhlasu po vládou podporované restrukturalizaci. Na pozadí těchto bouřlivých událostí využil Fico mediální pozornosti věnované výročí Slovenského národního povstání, aby pod rouškou výzev k míru rozvíjel svou rétoriku nakloněnou Kremlu.

 23949

Demagogové 21. století nejsou nic nového - opakují se v celé historii

6. 9. 2024

čas čtení 4 minuty

Část léta jsem strávil četbou Arno Mayera, velkého historika, který zemřel v roce 2023. Jeho kniha Dynamika kontrarevoluce v Evropě 1870-1956, vydaná v roce 1971, by mohla být napsána o kterémkoli z pravicových populistů, s nimiž se dnes potýkáme: Trump, Farage, Viktor Orbán, Benjamin Netanjahu, Naréndra Módí, vůdci Alternative für Deutschland (AfD) v Německu, Národní sjednocení ve Francii, Bratři Itálie a - v poslední době - Jair Bolsonaro a Boris Johnson, píše George Monbiot.

Mayerovy popisy demagogů z jeho doby jsou až nezvykle povědomé. Tito vůdci vytvářeli dojem, „že usilují o zásadní změny ve vládě, společnosti a společnosti“. Ve skutečnosti však, protože se při získávání moci spoléhali na protekci „stávajících elit“ (vzpomeňme dnes na mediální magnáty jako Rupert Murdoch, Elon Musk a Paul Marshall a různé miliardářské sponzory), neusilovali o žádné zásadní změny „v třídní struktuře a vlastnických vztazích“. Ve skutečnosti se postarali o jejich posílení. „Potřebují odměnit stávající elity a instituce.“ Jejich projekt je tedy „mnohem militantnější v rétorice, stylu a jednání než v politické, sociální a ekonomické podstatě“.

Ministerstvo životního prostředí dalo souhlasné stanovisko k rozšíření skládky nebezpečného odpadu u Čáslavi

6. 9. 2024

čas čtení 4 minuty

 

Tisková zpráva spolku Zelená Čáslav

MŽP přes odpor občanů i spolků a vydalo souhlasné stanovisko s rozšířením skládky nebezpečného odpadu v Čáslavi. Rozhodnutí bylo zveřejněno 5. září 2024 na informačním portále EIA. Skládka, která se nachází cca 400 metrů od obytných domů, měla být při tom podle původních plánů brzy uzavřena.

Díky rozhodnutí ministerstva by se skládka mohla rozšířit téměř na dvojnásobek. Nově by měla mít rozlohu až 26,6 ha. To je asi jako 37 fotbalových hřišť. Podle předložené dokumentace společnosti AVE CZ odpadové hospodářství, která o schválení záměru razantního rozšíření skládky nebezpečného odpadu požádala, by se na skládce mělo deponovat dalších 2.595.000 metrů krychlových odpadu, z čehož až 37 % může tvořit odpad nebezpečný.

 19029

Sestřelit rakety a nechat odpalovací zařízení nedotčená je jako zabíjet komáry bez zavření okna

6. 9. 2024

čas čtení 10 minut

Největším rizikem, kterému dnes Ukrajina a Západ čelí, není jaderná válka, kterou předpovídají novinové titulky. Skutečnými hrozbami jsou spíše ukrajinská humanitární krize, příliv uprchlíků, šíření jaderných zbraní, riziko větší evropské války, státem podporovaný teror a dezinformace. Nejvíce znepokojující je potenciální kolaps důvěry v Ameriku a její spojence – důvěry, která se rozpadá, jak ustupujeme před neúčinnými hrozbami, píše Isaac C. Flanagan.

 23441

Prokurátor z ICC svědčí, že mu světoví představitelé vyhrožovali kvůli zatykačům na Izrael

6. 9. 2024

čas čtení 4 minuty

Soudci Mezinárodního trestního soudu dosud nevydali zatykače na izraelského premiéra a ministra obrany ani čtyři měsíce poté, co o ně požádal žalobce Karim Khan

Hlavní žalobce Mezinárodního trestního soudu (ICC) svědčí, že na něj světoví politikové tlačili, aby nepožádal o vydání zatykače na izraelského premiéra a ministra obrany kvůli obvinění z válečných zločinů v Gaze, informovala 5. září BBC.

Karim Khan řekl BBC: „Několik vedoucích představitelů a dalších osobností mi to řeklo, radilo mi a varovalo mě,“ řekl.

V květnu Khan prohlásil, že existují důvodné obavy, že izraelský premiér Benjamin Netanjahu a ministr obrany Yoav Gallant spáchali válečné zločiny během izraelského útoku na Gazu, při kterém zahynulo více než 40 000 Palestinců, většinou žen a dětí.

Stát Izrael čelí u Mezinárodního soudního dvora (ICJ) samostatnému obvinění z genocidy.

Vědci zjišťují skutečný, děsivý rozsah úmrtí a nemocí v Gaze.

6. 9. 2024

čas čtení 4 minuty

V srpnu v Gaze částečně ochrnulo desetiměsíční dítě v důsledku dětské obrny, což byl první potvrzený případ za posledních 25 let, píše Devi Sridhar, profesorka veřejného zdraví na univerzitě v Edinburku.

Ochrnutí je pravděpodobně trvalé a na obrnu neexistuje žádná léčba. Máme bezpečnou a účinnou vakcínu, která zabraňuje závažnému onemocnění, ale kvůli pokračující válce v regionu byly očkovací kampaně zastaveny. Vypuknutí obrny se zdá být nevyhnutelné vzhledem k tomu, že se nemoc šíří špinavou vodou a odpadky, které obklopují lidi žijící ve stanech v táborech.

Objevení dětské obrny v Gaze nám připomíná, že je stále obtížnější posoudit skutečné náklady války.

Hospodaření OSBL za srpen 2024

2. 9. 2024

čas čtení 2 minuty


Vážení čtenáři,

děkujeme mnoha čtenářům, kteří nás finančně podporují. Opravdu si toho vážíme. V srpnu 2024 jste nás podpořili částkou 76 243,00 Kč, výdaje byly 88 300,89 Kč, zůstatek koncem měsíce srpna byl 10 253,85 Kč. Finančně jsme to díky vám v srpnu 2024 zase přežili, čtenáři se svými dary opravdu překonali, děkujeme mnohokrát!! Opět nám jeden čtenář přispěl částkou 20 000 Kč, jiný částkou 10 000 Kč, děkujeme!!


Prosíme, v podpoře neustávejte - potřebujeme na provoz přibližně 70 000 Kč měsíčně. VELMI si vážíme vaší trvalé podpory.  Děkujeme všem!!

Příspěvky na provoz Britských listů je možno  zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. IBAN: CZ4455000000001001113917


Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Jako v České republice oficiálně registrovaný spolek (občanské sdružení) poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

 20613

Vítězství AfD na východě Německa

5. 9. 2024 / Matěj Metelec

čas čtení 3 minuty

Vítězství krajně pravicové Alternativy pro Německo (AfD) v Durynsku (získala 32,8 procenta hlasů, druhá CDU měla 23,6 procenta) a druhé místo v Sasku (s 30,6 procenta hlasů, vítězná CDU měla 31,9 procenta) představuje politický milník. Poprvé od druhé světové války v Německu v takové míře uspěla krajní pravice. AfD přitom byla příliš extrémní i na Marine Le Pen, která jí před eurovolbami nechala vyhodit z dne již zaniklé pravicové frakce Identita a demokracie. Krom jiného jí vadila relativizace nacistické minulosti, které se dopouštěli někteří představitelé AfD. A nepřijala ji ani nová Le Pen frakce Patrioti pro Evropu, takže AfD, která má čtrnáct europoslanců, musela sestavit vlastní frakci Evropa suverénních národů, v níž je sice potřebný počet stran z unijních zemí, ale všechny mají mezi jedním a třemi europoslanci (patří k nim i Ivan David za SPD).

29463

Čeká Západní břeh podobný osud jako Pásmo Gazy?

5. 9. 2024 / Daniel Veselý

čas čtení 5 minut

Foto: Daniel Veselý

Dohoda, jež by měla ukončit izraelské genocidní řádění v Gaze, je prakticky nedosažitelná, neboť ji izraelský premiér Netanjahu a jeho ultrapravicová klaka systematicky sabotuje. To není nic nového pod sluncem. Nutno ale zdůraznit, že Tel Avivu v tomto hanebném úsilí mohutně asistuje Bidenova vláda, která se navenek tváří, že do úmoru pracuje na mírové dohodě, třebaže fakta hovoří o pravém opaku. Srpen byl na izraelské vojenské letecké základně Nevatim prozatím nejrušnějším měsícem, kdy zde přistávalo jedno americké letadlo se zbraněmi a municí za druhým. Dalším hmatatelným důkazem o izraelské nevoli uzavřít smlouvu o klidu zbraní v Gaze je zahájení nejrozsáhlejší ofenzivy izraelské armády (IDF) na Západním břehu za posledních 20 let.

 19465

USA připravují nové sankce proti Rusku za vměšování do voleb

6. 9. 2024

čas čtení 2 minuty

Administrativa Joea Bidena brzy oznámí nová opatření proti ruskému vměšování do nadcházejících prezidentských voleb v USA. Zdroje poznamenaly, že Moskva se snaží manipulovat veřejným míněním ve Spojených státech, a to zejména pomocí propagandistického zdroje RT. V rámci boje proti ruskému vlivu se plánuje rozšíření sankcí ze strany amerického ministerstva financí a amerického ministerstva spravedlnosti.

 18786

Volkswagen zřejmě zlikviduje dvě své továrny. Škodovka prý "zatím není ohrožena"

5. 9. 2024

čas čtení 5 minut

Volkswagen brzdí výrobu, automobilový průmysl čelí problémům na všech stranách

VW zvažuje uzavření německých závodů, aby ušetřil miliardy nákladů

Oznámení firmy Volkswagen, že zvažuje uzavření dvou svých německých továren, šokovalo jeho zaměstnance, kteří dali poprvé najevo svůj odpor protestními transparenty, jež si ve středu přinesli na setkání tisíců zaměstnanců s vedením společnosti.

K tomuto kroku dochází v době, kdy se tradiční evropské automobilky ocitají pod tlakem ze všech stran. Poptávka na celém automobilovém trhu je utlumená, předpisy EU  týkající se průměrných emisí oxidu uhličitého se zpřísňují a čínští konkurenti se derou na jejich trh.

Možná i proto se majitelé VW rozhodli, že nastal čas na redukci továren. Schmidt říká, že společnost je ve svých domácích provozech již dlouho „nafouklým monstrem“.

 18794

Do náruče Tálibanu

6. 9. 2024

čas čtení 3 minuty

Poprvé od převzetí moci Tálibanem v roce 2021 vyhostila německá vláda lidi do Afghánistánu - minulý týden jich bylo 28 v prvním letu, upozorňuje Andrew Stroehlein, mediální ředitel lidskoprávní organizace Human Rights Watch, ve svém dnešním komentáři.

Jak rozsáhle zdokumentovala organizace Human Rights Watch a další organizace, situace v oblasti lidských práv v Afghánistánu je katastrofální.

Německé spolkové ministerstvo vnitra, které deportace organizovalo, však před krizí zřejmě zavírá oči. „Afghánští státní příslušníci, z nichž všichni byli odsouzení pachatelé trestných činů, neměli právo v Německu zůstat,“ uvedl mluvčí vlády.

Tito lidé jsou posíláni zpět do Afghánistánu ovládaného Talibanem, který je známý hrubým porušováním lidských práv, do země, kde jsou lidé veřejně bičováni a ženy jsou z velké části vymazány z veřejného života.

Situace je tak špatná, že OSN konstatovala, že by nikdo neměl být do Afghánistánu vrácen.

 19252

Nejnovější francouzský jaderný reaktor se sám odstavil

6. 9. 2024

čas čtení 2 minuty

Nejnovější francouzský jaderný reaktor se ve středu automaticky vypnul, den poté, co byl poprvé spuštěn. Státní provozovatel uvedl, že není třeba se obávat a že během takových "dlouhých a komplikovaných" spouštěcích procesů může dojít k odstávkám. Evropský tlakový reaktor, který je modelem pro novou generaci francouzských elektráren, byl dokončen s dvanáctiletým zpožděním a čtyřikrát překročil rozpočet.

 24008

Korporace Unilever opouští Rusko

6. 9. 2024

čas čtení 2 minuty

Nadnárodní koncern Unilever získal od ruské vlády povolení k prodeji místních aktiv. Společnost je jedním z lídrů na světovém trhu s kosmetikou, parfémy, bytovou chemií a dalším spotřebním zbožím. Vlastní značky Axe, Dove, Rexona, Sunsilk, Knorr, Lipton, Domestos atd.

 19475

„Je to lidská katastrofa": francouzská přímořská města v první linii tragédie utopených uprchlíků

5. 9. 2024

čas čtení 7 minut


Úterní katastrofa zdůrazňuje, jak policejní protiuprchlická opatření v okolí Calais vedla k tomu, že se čluny vydávají na moře dále podél pobřeží - a podstupují větší riziko na moři

 

Místní rybářské posádky právě dokončovaly dlouhou noční práci při lovu humrů a krabů u severofrancouzského přístavu Boulogne-sur-Mer, když přišel poplach.

Axel Baheu a Gaëtan Baillet se okamžitě vrhli ke svým dvěma člunům, aby pomohli při záchraně. Malý nafukovací člun se roztrhl v Lamanšském průlivu a na jeho palubě bylo nejméně 60 lidí, většinou z Eritreje, kteří doufali, že se dostanou do Anglie. To, co rybáři viděli, je prý bude pronásledovat navždy.

 23044

Zapomenutá epidemie: jak se vyvíjí epidemie ptačí chřipky, která má na svědomí více než 280 milionů mrtvých ptáků? A jsou ohroženi lidi?

5. 9. 2024

čas čtení 11 minut

Nové údaje odhalují, že se virus rozšířil na ohrožené druhy v Antarktidě - přesto je riziko H5N1 pro biologickou rozmanitost, zemědělství a lidské zdraví málo prozkoumané

Od října 2021 uhynulo nejméně 280 milionů ptáků, vysoce infekční kmen ptačí chřipky H5N1 zdevastoval drůbež a způsobil největší náhlý pokles světové populace volně žijících ptáků za poslední desetiletí. Mezi miliony usmrcených volně žijících ptáků jsou i desítky tisíc ohrožených a endemických druhů - a uhynuly i desetitisíce savců.

 24003

Nebezpečně horké počasí sužuje západ USA a brutální léto pokračuje

5. 9. 2024

čas čtení 5 minut

Foto: Předpověď počasí ve středu ráno z Los Angeles

Kalifornie, Nevada a Arizona se topí v horku, které by mohlo být nejintenzivnější vlnou veder v této již tak spalující sezóně
 
Západ USA tento týden opět sužují spalující teploty. Brutální vlna veder zřeejmě přinese  nejvyšší teploty dosavadního léta.

V některých částech jižní Kalifornie, Arizony a Nevady platí varování před nadměrnými vedry, která se týkají desítek milionů lidí. Podle předpovědí mělo drsné počasí vrcholit od středy a trvat až do víkendu.

Podle předpovědi Národní meteorologické služby (NWS) by se ve městě Los Angeles mohly teploty přiblížit hodnotě 37,7 °C a v místech dále ve vnitrozemí by mohly dosáhnout téměř 43,3 °C a více.

 20461

Britští labouristé si přejí pokrok v otázce zvláštního tribunálu, který by soudil Rusko kvůli Ukrajině

5. 9. 2024

čas čtení 3 minuty

 

Britská ministryně spravedlnosti chce „dodat energii“ pomalým  snahám o zřízení procesu norimberského typu



Nová britská  labouristická vláda chce vnést novou energii do dva roky trvajícího mezinárodního úsilí o zřízení zvláštního tribunálu s pravomocí soudit vedení Ruska za zločin agrese, uvedla britská ministryně spravedlnosti Shabana Mahmoodová.

Diskuse jsou poznamenány spory o vhodný orgán, který by zvláštní tribunál zřídil, a obavami v USA, že pokud by organizace byla oprávněna zbavit ruské vedení imunity před stíháním u zahraničního soudu, mohli by západní představitelé v budoucnu čelit také  hrozbě soudního řízení.

 23979

Starlink Elona Muska couvá: vyhoví brazilskému zákazu X

5. 9. 2024

čas čtení 4 minuty


Poté, co brazilský soudce zmrazil majetek miliardářova poskytovatele internetových služeb, jeho firma Starlink zablokuje podle jeho příkazu  v Brazílii Muskovu platformu  sociálních médií



Společnost Starlink, poskytovatel satelitních internetových služeb Elona Muska, v úterý pozdě večer couvla a uvedla, že bude akceptovat a realizuje příkaz brazilského Nejvyššího soudu k zablokování miliardářovy sociální mediální platformy X, dříve Twitter.

Společnost Starlink předtím neformálně sdělila telekomunikačnímu regulátorovi Anatel, že se nepodřídí, dokud soudce Alexandre de Moraes nezmění svůj posoj. Nyní společnost Starlink v prohlášení zveřejněném na webu X uvedla, že de Moraesův příkaz splní, přestože jí zmrazil majetek.

 24004

Británie: Ideologie a podvádění, které stály život dvaasedmdesát lidí

5. 9. 2024

čas čtení 10 minut

 
Zpráva o požáru v londýnském věžáku Grenfell Tower  viní britskou vládu z mnoha desetiletí trvajícího selhání a „systematickou nepoctivost“ firem


Verdikt sedmiletého vyšetřování katastrofy, při níž zahynulo 72 lidí, rozděluje odpovědnost do mnoha oblastí
 
Katastrofální požár v londýnském věžáku Grenfell Tower byo důsledkem „dlouhých desetiletí trvajícího selhání“ ústřední londýnské vlády, která nedokázala zastavit šíření hořlavého obložení domů, a „systematické nepoctivosti“ firem s mnohamilionovými obraty, jejichž výrobky rozšířily požár, při němž zahynulo 72 lidí, zjistilo sedmileté veřejné vyšetřování.



brightGlass

5. 9. 2024 / Lesley Keen

čas čtení < 1 minuta

Obrázek pro tento den:

Videoprezentace Linefall ZDEZDE a ZDE)

Chcete koupit autorce těchto obrázků kávu? Pokud ano, klikněte ZDE


 24005

Amnesty International: Izraelská armáda musí být vyšetřována za válečný zločin bezohledného ničení v Gaze - nové vyšetřování

5. 9. 2024

čas čtení 22 minut

 
- Farmy srovnané se zemí a obytné domy zdemolované na východě Gazy
- Satelitní snímky a videa ze sociálních sítí odhalují rozsah ničení
- Tisíce zničených domů a neobyvatelná půda

Kampaň izraelské armády zaměřená na výrazné rozšíření „nárazníkové zóny“ podél východního obvodu okupovaného pásma Gazy by měla být vyšetřována jako válečný zločin bezohledného ničení a kolektivního trestu, uvedla Amnesty International v novém vyšetřování.

Izraelská armáda pomocí buldozerů a ručně kladených výbušnin nezákonně ničí zemědělskou půdu a civilní budovy a srovnává se zemí celé čtvrti včetně domů, škol a mešit.



 24002

Pražské bezpečnostní fórum Globsec trvalo na tom, že Ukrajina stále vítězí ve válce

4. 9. 2024 / Robert Anderson

čas čtení 9 minut

Foto: Pražský Hilton, kde se konal Globsec

Pražský hotel Hilton poprvé hostil Globsec Forum

„Vsadil bych se, že ještě nikdy nebyl hotel Hilton tak plný Evropanů, kteří milují Ameriku, a Američanů, kteří milují Evropu,“ řekl moderátor panelu Globsec Fora s názvem ‚Moment střední Evropy‘ během závěrečného dne bezpečnostní konference v Praze 1. září.

Nejvýznamnější středoevropská bezpečnostní akce - již 19. ročník - vždy přitahovala samolibé, jestřábí a atlantistické publikum, ale od ruské invaze na Ukrajinu je fórum ještě více přesvědčeno o své vlastní důležitosti a správnosti svých varování před ruským diktátorem Vladimirem Putinem, píše na serveru Intellinews Robert Anderson.

 23779

YouTube omezí přístup teenagerů k videím o jejich váze a tělesné kondici

5. 9. 2024

čas čtení 2 minuty

 
YouTube zajistí, aby algoritmy neprosazovaly podobný obsah u mladých diváků, přestože to neporušuje směrnice


YouTube přestane teenagerům doporučovat videa, která idealizují určitou úroveň kondice, tělesnou váhu nebo tělesné rysy, poté, co odborníci varovali, že takový obsah může být při opakovaném sledování škodlivý.

Platforma bude i nadále umožňovat sledování videí osobám ve věku 13 až 17 let, ale její algoritmy nebudou následně tlačit mladé uživatele do „králičích nor“ s  materiály ohoto druhu

YouTube uvedl, že takový materiál neporušuje jeho předpisy, ale že jeho opakované sledování by mohlo ovlivnit pohodu některých uživatelů.

Rekordní rok eroze půdy a extrémní teploty

4. 9. 2024

čas čtení 7 minut

Ekologické organizace vyzvaly vládu, aby neodkládala adaptaci zemědělské krajiny

Společná tisková zpráva Hnutí DUHA, České společnosti ornitologické a WWF v Česku

V Monitoringu eroze je už na začátku září zaznamenáno přes 440 erozních událostí. Tento počet je vyšší, než za kterýkoliv celý sledovaný rok v minulosti. Ukazuje to pomalé a nedostatečné kroky v adaptaci zemědělské krajiny na dopady klimatické změny. Nedaří se také zvrátit úbytek polních ptáků ani opylovačů. Nevládní ekologické organizace proto vyzvaly otevřeným dopisem předsedy koaličních stran, aby neopouštěli vládní závazky a zastavili ministra zemědělství Marka Výborného v dalším oslabování ekologických požadavků zemědělských dotací. [1]

 19904

Německo: Konec Zeitenwende

4. 9. 2024

čas čtení 36 minut

Hodnocení výsledků "Zeitenwende", údajné bezpečnostní transformace Německa, ukazuje, že selhala, píše Benjamin Tallis.

 23867

Ukrajinský hazard. Rizika a přínosy ofenzívy v ruské Kurské oblasti

4. 9. 2024

čas čtení 25 minut

6.srpna zahájila Ukrajina odvážnou ofenzívu do ruské Kurské oblasti, přičemž využila překvapení a rychlosti k rychlému obejití ruských obranných linií. Od té doby Ukrajina obsadila značnou část ruského území a zajala stovky ruských vojáků. Nyní, tři týdny po útoku, ukrajinské síly drží území a pokračují v útočných operacích. Zdá se, že mají v úmyslu konsolidovat hájitelný nárazník uvnitř Ruska, píší Michael Kofman a Rob Lee.

Screening in New York

4. 9. 2024

čas čtení 1 minuta

SVU NY with text 2020
 
REMINDER!
Thursday, September 5, 2024 at 7 PM

  Leaving-to-Remain-Poster

A feature documentary film screening
LEAVING TO REMAIN
With an introduction by Petra Gelbart, PhD, MS


Thursday, September 5, 2024,  at 7 pm
Bohemian National Hall, Cinema
321 E 73 St, NYC
 
Mira Erdevički's documentary follows the lives of three Czech-Slovak young Roma, Petr, Denisa, and Ondřej, who are children of the first generation of immigrants to the United Kingdom in the 1990s due to racial and social discrimination. The film also follows the three visiting their native countries with mixed emotions. The multi-layered, intimate documentary contains scenes shot by the protagonists on their mobile phones. It provides a closer look at Roma culture and society and insight into their lives in the UK, Czech Republic, and Slovakia. It also presents the challenges the protagonists faced due to Brexit and COVID-19. 


Mira Erdevički is a Serbian documentary film director and writer who graduated from the School of Journalism in Belgrade and Prague's Film Academy (FAMU) in 1993. She directed several films with the Roma subject.

Open to the public. Limited seating!

RSVP HERE. 
 

Petra Gelbart w accordeon croppedPetra Gelbart, PhD, MS, Czech-Romani, is an ethnomusicologist, musician, singer, music therapist and activist. She earned her Ph.D. in musicology/ethnomusicology at Harvard University and is the vice-chair of the Czechoslovak Romani Union. Petra uses her research and voice to educate about Romani culture and advocate for Romani rights. She has been working with children from Czech state care for part of each year since 2004.

 

 18105

Podivná válka jako lekce z reálných dějin Evropy

4. 9. 2024 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Občas zaslechnu něco na téma, jak po probuzení se z appeasementu, po nástupu Churchilla k moci, Británie a Francie čelily Hitlerovi. Před pár dny bylo výročí začátku druhé světové války. Bylo to prvního září 1939, kdy Hitler na základě falešných obvinění napadl Polsko.

 20706

23:59 české politiky

4. 9. 2024 / Petr Haraším

čas čtení 5 minut

Tik a tak. Tak a tik. Tik, tak, tik, a tak to bylo. Příšerná bolševická arogance tikala a takala prázdninovým pekelným vedrem modré, nikoli zelené planety přemoudřelé ODS. 

 23998

Sbohem, Radku Ptáčku, který vedl mé první české kroky

4. 9. 2024 / Fabiano Golgo

čas čtení 6 minut

 
Radkova manželka v neděli zalarmovala policii poté, co od něj dostala zprávy, které vypadaly jako sebevražedné. O několik hodin později bylo nalezeno jeho tělo. V době psaní tohoto článku nebyly známy žádné další podrobnosti. Radek Ptáček se stal známým díky mnoha mediálním vystoupením jako jeden z nejuznávanějších dětských psychologů a soudních znalců. 


 16578

O kultuře boje a vnitřním nepříteli

4. 9. 2024 / Jan Paul

čas čtení 5 minut

Vládní koordinátor tzv. strategické komunikace si lidově řečeno pustil hubu na špacír, chtěl být zřejmě lidový, ale moc se mu to s těmi sviněmi a zombíky nepovedlo. Jako voják někdejší dvouleté základní vojenské služby v Československé lidové armádě vím, že tzv. vyšší velitelský kádr neměl příliš smysl pro humor. Sprostí lampasáci byli, to jo.

 24000

Gaza je pro humanitární pracovníky peklo - a je to dvojnásob těžké, pokud jste žena

4. 9. 2024

čas čtení 6 minut

Před měsícem byl můj dům zcela zničen. Tento dům byl mým životním snem a je pryč

Gaza je nyní nejsmrtelnějším místem na světě pro humanitární pracovníky, kteří poskytují naléhavou péči 1,9 milionu vnitřně vysídlených Palestinců. Mnozí z nich sami přišli o své blízké, ale navzdory riziku nadále podporují ostatní, píše Buthaina Subehová, ředitelka sdružení Wefaq pro ženy a péči o děti.

Nebudu před vámi skrývat, že trpím úzkostí. Stejně jako většina humanitárních pracovníků nemohu spát. V důsledku strachu nemohu mít zdravý, nepřerušovaný spánek. Strach nás pronásleduje na každém kroku. Jsem jedním ze zakladatelů sdružení Wefaq. Od roku 2010 je naší nejdůležitější prací poskytování ochrany, ekonomické, právní a psychologické podpory ženám, které se staly oběťmi násilí, a ohroženým dětem.

 24001

Kdybych mohl, vyvraždil bych všechny lidi v Gaze okamžitě

4. 9. 2024

čas čtení 1 minuta

„Kdybyste mi dali tlačítko, kterým bych vymazal Gazu, aby zítra už nežila žádná  živá bytost v Gaze, zmáčkl bych ho během vteřiny.“ Na sociálních sítích se šíří klip z izraelského anglického podcastu Two Nice Jewish Boys (Dva hodní židovští chlapci), v němž moderátoři Naor Meningher a Eytan Weinstein diskutují o možnosti vyhladit všechny jednotlivé lidi v Gaze, pokud by k tomu měli příležitost. Weinstein prohlásil, že kdyby existovalo tlačítko, které by „vymazalo všechny živé bytosti v Gaze“, „zmáčkl by ho ve vteřině“, a dodal, že věří, že většina Izraelců by udělala totéž.



Guardian zaznamenává, že v Praze pojmenovali ulici po Nicholasu Wintonovi, který zachránil stovky židovských dětí

4. 9. 2024

čas čtení 1 minuta

Článek také připomíná, že o Wintonově hrdinském činu by dnes nikdo nevěděl, kdyby na něj v pozoruhodném televizním pořadu v sérii That's Life v roce 1988 neupozornila moderátorka Esther Rantzen.

Spotřebitelský silně populární pořad That's Life v televizi BBC využíval komiky pro upozorňování na různé nešvary.

Rantzenová se dověděla o Wintonově hrdinském činu a pozvala ho, nic netušícího, do pořadu, kde seděl v sále plném více než stovky jemu neznámých lidí, Během vysoce emocionálního pořadu se ukázalo, že to jsou všechno  Wintonovy děti, které by nebyly naživu, kdyby Winton těsně před začátkem druhé světové války neuspořádal svůj Kindertransport, z Prahy do Británie, a nedonutil britské úřady, aby jeho děti přijaly. Viděl jsem ten pořad tehdy, poznamenává Jan Čulík.

Jedním z Wintonových dětí byl i Alfík Dubs ze Zlína, nyní více než devadesátiletý lord Alf Dubs, člen britské Horní sněmovny, který se intenzivně zasazuje o přijímání uprchlíků v Česku i v Británii.

Před časem poskytl Britským listům tento pozoruhodný rozhovor:


V podstatě stejný článek jako v Guardianu vyšel na Novinkách:

 23999

Prague 1968 and beyond

4. 9. 2024

čas čtení < 1 minuta

Scottish film makers Paul Hunter and Mike Higgins have published a series of four podcasts Prague 1968 and Beyond. In these, they interview three Czechs (including Jan Čulík) who have experienced the 1968 Prague Spring and who now  live in Scotland. 

Ještě jednou upozorňujeme na sérii čtyř podcastů Prague 1968 and Beyond, kterou zveřejnili skotští filmaři Paul Hunter a Mike Higgins. Interviewují v nich tři pamětníky Pražského jara 1968, kteří dnes žijí ve Skotsku, včetně Jana Čulíka

Podcasty jsou zde:

 18818

Zmatek v otázce vývozu zbraní do Izraele ponechává Spojené království na vratké půdě

4. 9. 2024

čas čtení 5 minut

Částečný zákaz ze strany vlády skupinám na ochranu lidských práv nestačí, riziko používání britské munice v Gaze přetrvává

Oznámení britského ministra zahraničí Davida Lammyho o pozastavení 30 licencí na vývoz zbraní do Izraele konečně vrací britským předpisům pro kontrolu zbraní určitou důvěryhodnost, ale jeho zjevná nedůslednost může labouristickou vládu ponechat v neudržitelné pozici, varuje Dan Sabbagh.

Vlastní pokyny britské vlády jsou již dlouho jasné. Postoj Británie je takový, že „nevydá vývozní licence, pokud existuje jasné riziko, že by zboží mohlo být použito ke spáchání nebo usnadnění závažného porušení mezinárodního humanitárního práva“.


 22963

Kolik životů v Gaze mohlo být zachráněno, kdyby bylo embargo na vývoz zbraní Izraeli zavedeno už před řadou měsíců...

4. 9. 2024

čas čtení 5 minut


David Cameron, ministr zahraničí bývalé britské konzervativní vlády, potlačil oficiální informace, že v Gaze Izrael porušuje zákony

Bývalý ministr zahraničí Cameron byl oficiálně varován ohledně rizika spoluúčasti Velké Británie na izraelských trestných činech

David Cameron, bývalý konzervativní ministr zahraničí, potlačil oficiální analýzy úředníků ministerstva zahraničí v Izraeli a Londýně, že existují jasné důkazy o porušování mezinárodního humanitárního práva v Gaze, za které Spojenému království hrozí spoluvina, uvedl bývalý poradce britského  ministerstva zahraničí.

Zdroj, který se podílel na vypracování tohoto doporučení, hovořil poté, co labouristická vláda nyní zakázala 30 z přibližně 350 licencí na vývoz zbraní kvůli jasnému riziku uvedenému ve vládním memorandu zveřejněném v pondělí, že by mohly být použity při závažném porušování mezinárodního humanitárního práva.

23053