Izraelská poslankyně požaduje zatčení šéfky izraelské lidskoprávní organigaze B'Tselem za „napomáhání nepříteli"

7. 9. 2024

čas čtení 4 minuty
Poslankyně ze strany Likud vyzvala  policii, aby po projevu v Radě bezpečnosti podrobila výslechu Yuli Novak podle zákona, za který hrozí trest smrti nebo doživotí
 
Izraelská poslankyně napsala dopis šéfovi policie, v němž vyzývá k zadržení a výslechu ředitelky izraelské skupiny pro lidská práva B'Tselem v návaznosti na její projev, který pronesla počátkem tohoto týdne v Radě bezpečnosti OSN.

Tally Gotliv, poslankyně izraelského parlamentu, napsala ve čtvrtek dopis izraelskému policejnímu řediteli Danielu Levymu, v němž vyzývá k výslechu výkonné ředitelky B'Tselem Yuli Novakové.



https://x.com/MiddleEastEye/status/1832150518044508421

 
Ve středu Novak prostřednictvím videospojení sdělila Radě bezpečnosti OSN, že Izrael v uplynulých 11 měsících, od zahájení války v Gaze po útocích vedených Hamásem 7. října, sleduje  cíl „židovské nadvlády“. 

Izraelské síly zabily v Gaze více než 40 000 Palestinců, z nichž většinu tvoří ženy a děti. 
 

„Abyste pochopili zločinné jednání izraelské vlády za posledních 11 měsíců, musíte pochopit celkový cíl tohoto režimu,“ řekla Novak Radě bezpečnosti. 

„Od založení Izraele je jeho vůdčí logikou prosazování židovské nadvlády nad celým územím, které má pod kontrolou.“

Uvedla, že izraelská krajně pravicová vláda využila kolektivního traumatu Izraelců po útocích ze 7. října „k násilnému prosazení svého projektu upevnění izraelské kontroly nad celou zemí“.

„Vyhánění, hladovění a zabíjení"

Dodala, že Izrael se denně dopouští válečných zločinů, včetně „vyhánění, hladovění, zabíjení a ničení v bezprecedentním měřítku“. 

„Každý den, kdy tato rada nejedná na základě výzvy soudu k ukončení okupace a apartheidu, je dalším dnem, kdy opouštíte nás, obyvatele této země, kteří zbytečně trpí a umírají po desetitisících pod krutým a nespravedlivým režimem apartheidu,“ řekla Novaková. 

B'Tselem je jednou z nejvýznamnějších izraelských skupin na ochranu práv, která zejména v lednu 2021 vydala osmistránkovou zprávu označující Izrael za stát apartheidu. 

Gotliv, poslankyně strany Likud premiéra Benjamina Netanjahua, vyzvala, aby byla Novak izraelskou policií vyšetřována „pro podezření ze závažného trestného činu pomoci nepříteli ve válce“. 

Uvedla, že takový čin je trestným činem podle § 99 trestního zákona, „za který hrozí trest smrti nebo doživotí“. 

„Novak hanebně ohrozila stát Izrael, který je v současné době zapojen do války o přežití, a pomáhala nepřátelům Izraele na různých frontách,“ napsala zákonodárkyně a obvinila aktivistku ze "lží" o tom, že Izrael páchá válečné zločiny. 

Novak podle ní svými „strašnými výroky“ „ohrozila vojenský cíl Izraele a osvobození izraelských zajatců“ a napomohla „nepříteli v jeho lživých obviněních proti hrdinným bojovníkům IDF“. 

„Mělo by být zahájeno okamžité vyšetřování s pokynem vyslechnout sympatizantku nepřítele Novakovou v podmínkách vazby, a to vzhledem k vážné hrozbě spojené s jejím jednáním a potenciální škodě státu Izrael v době války,“ uzavřela. 

Mluvčí organizace B'Tselem Šai Parnes pro Middle East Eye uvedl, že organizace stojí na straně ochrany lidských práv, „a to i v případech, kdy se izraelská vláda rozhodne zanedbávat svou základní povinnost chránit své občany a subjekty, které má pod kontrolou“. 

„Zatímco vláda dává přednost okupaci a válce před záchranou lidských životů a prosazuje politiku, která je v rozporu s mezinárodním právem a zásadami spravedlnosti a rovnosti, budeme i nadále jednat ve prospěch všech, kteří trpí porušováním svých práv. 

Budeme i nadále bojovat za lidskou důstojnost a svobodu. Lidská práva jsou univerzální a nediskutovatelná.“

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
848

Diskuse

Obsah vydání | 6. 9. 2024