V Moskvě začali ve stanicích metra verbovat do války

4. 9. 2024

čas čtení 2 minuty
Moskevské úřady vyvíjejí mechanismy pro vyhledávání vojáků z povolání pro účast ve válce proti Ukrajině a otevírají náborová místa ve stanicích metra v hlavním městě.

Jedno se objevilo na stanici Slavjanskij bulvar na západě Moskvy, druhý byl viděn na stanici Chovrino. Podle SOTA se na dalších stanicích objevily směrovky vybavené tabulkami pro komunikaci s reklamními plakáty.

V polovině srpna starosta hlavního města Sergej Sobjanin uvedl, že Moskva letos vyšle do války na Ukrajině 23 tisíc lidí a stane se lídrem v náboru vojáků z povolání mezi ruskými regiony.

Na konci července vydal Sobjanin dekret o zvýšení jednorázové platby za podpis smlouvy s ministerstvem obrany na 1,9 milionu rublů.

Rozhodnutí zvýšit platby v Moskvě bylo způsobeno snížením počtu lidí, kteří si přejí jít do války, řekl Vjorstce zdroj v kanceláři moskevského starosty. Podle Jednotného výběrového místa pro smluvní službu od poloviny léta 2023 do začátku srpna 2024 klesal zájem o zakázky s Ministerstvem obrany Ruské federace. Takže v srpnu 2023 souhlasilo s účastí ve válce více než 3 tisíce lidí a v červnu 2024 jen o něco více než tisíc.

Zvýšení platů od 1. srpna mělo pozitivní vliv na nábor - počet těch, kteří si přáli okamžitě bojovat, se ztrojnásobil. 90 % těch, kteří smlouvu podepíší, má finanční problémy, poznamenal mluvčí Vjorstky. Asi 70 % všech vojáků z povolání, které Moskva dodává na frontu, jsou Rusové z jiných regionů. Moskvané a obyvatelé Moskevské oblasti tvoří méně než 20 % všech nových vojáků z povolání, kteří projdou výběrovým bodem.

Také 10 % rekrutů jsou občané jiných zemí. "Jsou tu Číňané, Srbové, Brazilci a Egypťané, ale většina jsou samozřejmě občané Uzbekistánu, Tádžikistánu," řekl zdroj Vjorstce.

Každý, kdo chce podepsat smlouvu v Moskvě, je poslán do války pod rouškou zaměstnanců rozpočtových institucí: Moslift, Mosgaz, Mosvodokanal, Mosmetro a Avtomobilnije Dorogi. Je to dáno tím, že všechny rozpočtové organizace mají kvóty na nábor vojáků z povolání.

Zdroj v ruštině: ZDE

0
Vytisknout
1173

Diskuse

Obsah vydání | 6. 9. 2024