Rusko zatklo Navalného poradce

22. 1. 2021

čas čtení 2 minuty


Aktualizace: Ruská policie zatkla před plánovanou sobotní masovou demonstrací proti Putinovi čelné poradce a spolupracovníky Alexeje Navalného. Demonstrace by mohla ovlivnit to, zda bude Navalnyj odsouzen k dlouhému vězeňskému trestu. Média byla varována, aby nepodporovala sobotní protiputinovské demonstrace na podporu Navalného.

Policie zatkla Navalného tiskovéou mluvčí, dva právníky a čelného investigativního novináře, který pracuje pro Navalného a který zveřejnil informace o paláci u Černého moře v hodnotě 1 miliardy liber, který podle něho financovali Putinovi přátelé a státní firmy. Do pátku zhlédlo tuto investigaci na YouTube 50 milionů Rusů.



Navalného stoupenci byli také zatčeni v Krasnodaru, v Kaliningradu, ve Vladivostoku a v dalších městech po celém Rusku, zatímco koordinátoři protestů plánují demonstrace v 65 městech. Měl by to být největší protest za mnoho let.


Kira Jarmyš, Navalného tisková mluvčí, uvedla, že policie pohrozila, že rozbije její dveře. Dál tweetuje i z vazby a zdůrazňuje, že účast na protestech je "povinností všech, pokud chceme prosperitu, svobodu, a dobrou situaci v naší zemi. A aby byl Alexej i všichni protizákonně uvěznění propuštěni". 23. leden by se měl stát legendou.  ZDE 






Studenti ruských vysokých škol z celé země hovoří o hrozbách vyloučením ze studia za účast na akcích podporujících Navalného.

Vedení škol podle studentů vyhlásila sobotu 23. ledna za učební den, hrozí vyloučením za účast na protestech svolaných na tento den a publikují seznamy těch, kdo jsou členy skupin podporujících šéfa opozice na sociálních sítích.

Jak informuje kanál ve službě Telegram s názvem "Protestnyj MGU", administrativa Jaroslavské státní univerzity nařídila zapsat na černou listinu ty, koho "chytí za ruku" během protestních shromáždění. "I kdyby vaši rodiče měli nevím kolik peněz, ve státním sektoru nikdy pracovat nebudete," prohlašuje autor dopisu.

Celý text v ruštině: ZDE

0
Vytisknout
8879

Diskuse

Obsah vydání | 26. 1. 2021