Technologie automatického rozpoznávání obličejů dokáže určit vaši politickou orientaci

23. 1. 2021

čas čtení 1 minuta
 

To dokázal vědecký, recenzovaný článek známého výzkumníka Michala Kosinského, původně na Cambridge University, nyní na Stanfordu. Článek vyšel ve vědeckém časopise Scientific Reports, jednoho z časopisů, které vydává renomovaný vydavatel časopisu Nature.

Článek informuje o výzkumném projektu, který zjistil, že automatické rozpoznávání obličejů počítči dokáže přesně z vašeho obličeje určit, zda jste konzeravtivec nebo liberál. Běžně používaný algoritmus pro rozpoznávání obličeji byl použit pro analýzu obličejů více než milionu osob, získaných na fotografiích na Facebooku či na internetových seznamkách. Politická orientace lidí podle obličejů byla správně určena v 72 procentech případů, což je podstatně lepší než náhoda (50 procent), lidský odhad (55 procent) anebo dokonce dotazníky o stovce otázek (66 procent).

 

Nezapomínejme, že Kosinski s kolegy Davidem Stilwellem a Thore Graepelem v roce 2013 odhalili, že lze z pouhých "likeů" na Facebooku zjistit podrobné informace o sexuální orientaci uživatelů, o jejich etnicitě, o jejich náboženských a politických názorech, o rysech jejich osobností, o inteligenci, zda jsou šťastní, zda používají drogy, zda se jejich rodiče rozvedli, jak jsou staří a jaké je jejich pohlaví.

Pak Kosinski studoval schopnost počítačových algoritmů se naučit nové věci. V roce 2018 on a Yiulung Wang informovali o výzkumu, který zjistil, že hluboce neuronové sítě přesněji než lidé zjišťují sexuální orientaci osob z jejich fotografií.

Kosinského zjištění, že z fotografií tváří lidí dokáže umělá inteligence zjistit jejich politickou orientaci, vyvolalo přirozeně obrovskou zuřivost odpůrců, především lidí, kteří se obávají, že budou takto určováni.

Ale co naděláte.

Podrobnosti v angličtině ZDE
 

0
Vytisknout
7055

Diskuse

Obsah vydání | 26. 1. 2021