Koronavirus: Jihoafrická varianta může snížit účinnost vakcinace o 50 %

25. 1. 2021

čas čtení 2 minuty
Jihoafrická varianta koronaviru může způsobit, že účinnost současných vakcín klesne o 50 %, uvedl britský ministr zdravotnictví Matt Hancock.


Ministr varoval, že příchod jihoafrické varianty může zničit britskou vakcinační kampaň a vrátit zemi zpět na začátek, pokud nedojde k zavedení tvrdých cestovních omezení.

Hancock patří k řadě ministrů, kteří prosazují omezení cestování po vzoru Austrálie a Nového Zélandu, které uzavřely hranice pro osoby bez trvalého pobytu a vyžadují karanténu na všech občanech vracejících se ze zahraničí.

Hancock připustil, že Británie uvažuje o stejném uzavření hranic a karanténních hotelech, a že data ukazují omezení účinnosti vakcíny jihoafrickou variantou o 50 %, ale výsledek dosud není potvrzen, "takže bych to veřejně neměl říkat".

A dodal: "Nicméně pokud naočkujete celou populaci a pak přijde nová varianta, která se vakcíně vyhýbá, budete zpět v bodě nula. A tak tvrdší mezinárodní omezení jsou cenou, kterou například Austrálie zaplatila za silnější ochranu doma, zatímco se doma život více vrací k normálu."

Jihoafrický kmen označovaný jako B.1.351 má klíčovou mutaci korunkového proteinu, takže se vědci obávají, že imunitní systém může mít problém s jeho rozeznáním. Tyto změny otevírají dveře rezistenci vůči vakcínám, které cvičí tělo v identifikaci korunkového proteinu, nebo vůči přirozené imunitě získané předchozí infekcí.

Nicméně hlavní vědecký poradce britské vlády Patrick Vallance Hancockovy obavy zpochybňuje a tvrdí, že je "příliš brzy" na to, abychom věděli, jaký dopad může mít nový kmen na vakcinaci.

Poukázal na fakt, že i údaje o vyšší smrtnosti britské varianty jsou založena pouze na jednom článku, zatímco jiné studie neukázaly nárůst. A dodal, že stávající vakcíny nejspíše do značné míry stále chrání před vážným průběhem nemoci a úmrtím.

Celý text v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
4610

Diskuse

Obsah vydání | 28. 1. 2021