Průběžné zpravodajství:

Amazonie: "Je to masakr!"

25. 1. 2021

čas čtení 3 minuty

V neděli 24.1. bylo v ČR zaznamenáno 2376 nových denních nákaz. (O víkendech se řádně netestuje.) Celkový počet registrovaných nakažených  stoupl na 940 004.  Zemřelo 15 369 lidí, to je od předchozího dne registrace o 84 mrtvých více.  V nemocnicích je 5621 lidí.MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE.


- "Je to masakr. Horor. Nemocnice v brazilské Amazonii jsou zahlceny poté, co se tam rozšířil nový kmen koronaviru." ZDE

- Firma Moderna oznámila, že její vakcína je účinná na britskou, brazilskou i jihoafrickou variantu koronaviru.

- Koronavirová pandemie je katastrofou pro miliony lidí, kteří se v důsledku pandemie octli v hluboké chudobě. Avšak deset nejbohatších multimilionářů na pandemii zbohatlo o 540 miliard dolarů, konstatuje charitativní organizace Oxfam.

- Island začíná vydávat očkovací certifikáty.  Asi 4500 lidí tam bylo už očkováno napodruhé. Certifikát má ulehčít cestování do zahraničí.

 - Benjamin Netanyahu: Hermeticky uzavíráme Izrael, obáváme se nových kmenů koronaviru. Na týden Izrael zakazuje většinu mezinárodních letů.

- Svět se blíží hranici 100 milionů nákaz. Celkem je dosud po světě registrováno 99 105 389 nákaz. Nejméně 2 127 206 lidí zemřelo. Za poslední týden se registruje přibližně 650 000 nových nákaz.

 
- 67 letý mexický prezident Andrés Manuel López Obrador je nakažen koronavirem.

-  Americká centra pro zvládání infekcí CDC zitenzivňují úsilí sledovat nové kmeny koronaviru a pozměňovat vakcíny a léčebné metody tak, aby byly proti novým kmenům účinné.

- Obyvatelé čínského města Tonghua, kde žijí asi 2 miliony lidí, je od 18. ledna v lockdownu a jsou bez jídla a léků. Místní činitelé se omluvili.

- Turecko dostalo dalších 6,5 milionu vakcín čínské firmy Sinovac Biotech.

- Nový Zéland zaznamenal jeden případ jihoafrické varianty koronaviru.

- Americký prezident Joe Biden v pondělí oficiálně obnoví zákaz vstupu do USA pro neamerické občany z Brazílie, z Irska, z Británie, z Jihoafrické republiky a z 26 dalších evropských zemí.

- V Holandsku se demonstranti proti uzamčení země v neděli střetli s policií. Plenili obchody v holandských městech.

- Americký vládní epidemiolog Dr. Anthony Fauci, 80, sdělil listu New York Times, že byl v koronavirovém týmu Donalda Trumpa v Bílém domě "skunkem na pikniku". Časro měl konflikty s Trumpem, ale nikdy neměl v úmyslu rezignovat. "Měl jsem obavu, že by to vytvořilo vakuum. Někdo se nesmí bát říkat pravdu." Bílý dům se neustále snažil koronavirus bagatelizovat. "Říkal jsem jim, počkejte, opravdu, je to vážné." ZDE 

- Rusko poprvé od 11. listopadu zaznamenalo méně než 20 000 denních nákaz:


Předchozí průběžné zpravodajství ZDE

0
Vytisknout
7662

Diskuse

Obsah vydání | 1. 2. 2021