Průběžné zpravodajství:

Jihoafrický prezident obvinil bohaté západní země z očkovacího nacionalismu

26. 1. 2021

čas čtení 4 minuty

V pondělí 25.1. bylo v ČR zaznamenáno 6910 nových denních nákaz.  Celkový počet registrovaných nakažených  stoupl na 946 946, blíží se milionu.  (Tvrzení MZČR o "vyléčených" je zavádějící, protože neznámý počet lidí, 10-20 procent, trpí dlouhým covidem, to MZČR vůbec neregistruje.) Zemřelo 15 618 lidí, to je od předchozího dne registrace o 249 mrtvých více.  V nemocnicích je 5852 lidí, to je denní nárůst o  231 hospitalizovaných osob.  MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE.

- Počet mrtvých na covid přesáhl v Británii 100 000 lidí. V březnu 2020 se vyjádřil Sir Patrick Vallance, hlavní britský vládní zdravotník, že kdyby zemřelo na covid v Británii  20 000 lidí, byl by to "dobrý výsledek". Tehdy se počet 20 000 mrtvých zdál nepředstavitelný.  Lidé v Británii jsou počtem 100 000 mrtvých dnes zcela šokováni. Jenže britských 100 000 mrtvých je podle počtu obyvatel na české poměry 16 000 mrtvých. A ČR má dnes mrtvých - 15 618...


Toto je přesné:  Platí to  i o ČR, kde také většina lidí zemřela od podzimu:
Opravdu děsivou statistikou je, že polovina z těch 100 000 mrtvých zemřela od listopadu. Virus v té době už nebyl "bezprecedentní", měli jsme precedent předchozího tři čtvrtě roku.

Proč politikové nejednali?



- Handelsblatt napsal, že vakcína Oxofordské univerzity a firmy AstraZeneca má u lidí nad 65 let účinnost jen 8 procent. Je fakt, že původně ji výrobci vakcíny netestovali u starších lidí. Handelsblatt tvrdí, že údajná 70 procentní účinnost této vakcíny je důsledkem toho, že starší lidé, kteří se účastnili testů, byli v karanténě, a tak neměli možnost se nakazit. Německé ministerstvo zdravotnictví zprávu Handelsblattu zpochybňuje, stejně jako ostré dementi od firmy AstraZeneca. ZDE 

- Cyril Ramaphosa, prezident Jihoafrické republiky, apeloval na bohaté západní země, aby přestaly křečkovat vakcíny proti vocidu, protože svět potřebuje proti pandemii jednat koordinovaně a společně. Řekl na virtuální schůzi Světového ekonomického fóra, že ho znepokojuje "vakcínový nacionalismus".

- V Indonésii byl registrováno více než milion nákaz, zemřelo tam na koronavirus dosud 29 000 lidí. V zemi se málo testuje, předpokládá se, že je nákaza daleko rozšířenější. Kolabují tam nemocnice.

- Švédské ministerstvo zahraničí požaduje, aby Švédové nejezdili do zahraničí mimo Evropu dřív než po 15. dubnu.

- Americké firmy zneužívají pandemie jako nástroje na likvidaci odborů. ZDE 

 
- Evropská unie reagovala zuřivě na varování od firmy AstraZeneca, že nebude schopna EU dodat nasmlouvané množství vakcín, přestože EU jí poskytla miliardy euro. EU proto chce rozdělovat vakcíny, které má, členským zemím EU a nebude prý vyvážet nasmlouvané vakcíny firmy Pfizer/BioNTech, které se vyrábějí v EU, do brexitérské Británie. Avšak britský ministr pro vakcíny Alok Sharma v úterý tvrdil, že ten problém neexistuje.

- Joe Biden varuje, že v Americe zemře až  660 000 lidí, než se sitauce začne zlepšovat. Dosud v USA zemřelo více než 420 000 osob.

- Laboratoř v Minnesotě potvrdila první nákazu brazilským kmenem koronaviru.

- Lékař ve Wuchanu si stěžuje, že s kolegy už loni v lednu věděli, že koronavirus je vysoce nakažlivý, ale čínské úřady jim zabránily, aby veřejnost varovali. ZDE  

- Počet mrtvých v Mexiku přesáhl 150 000.

- Propast mezi bohatými a chudými zeměmi ohledně přístupu k vakcínám se zhoršuje každým dnem, varuje Světová zdravotnická organizace.

- Firma Moderna informovala v pondělí, že její vakcína chrání i proti britské a jihoafrické variantě koronaviru, ale bude testovat novou verzi vakcíny proti jihoafrické variantě, poté, co usoudila, že imunitní reakce lidského organismu může být oslabena.

- Británie už alespoň jednou vakcínou naočkovala 10 procent obyvatelstva. Skotskou premiérku Sturgeonovou ostře kritizuje opozice, že počet očkovaných osob ve Skotsku je menší než v Anglii, Sturgeonová se hájí, že Skotsko očkuje přednostně obyvatele pečovatelských domovů a už má proočkované skoro všechny, a že teď zrychlí očkování ostatního obyvatelstva.

Předchozí průběžné zpravodajství ZDE

0
Vytisknout
6194

Diskuse

Obsah vydání | 2. 2. 2021