Trump plánuje pomstu proti senátorům, kteří ho "zradili"

25. 1. 2021

čas čtení 2 minuty
 
V neděli znovu vyšlo najevo, jak ostře rozhádaná je americká Republikánská strana. Čtyři dny po odchodu z Bílého domu naznačuje na Floridě Donald Trump, že uvažuje o vytvoření nové politické strany. Někteří lidé to považují za Trumpovu hrozbu republikánským senátorům před procesem v rámci impeachmentu s ním v Senátu, který má začít 8. února. Trump tam má být souzen za vyvolání násilného povstání proti Kapitolu.


Trump uvažuje, že založí politickou stranu MAGA (Učiňme Ameriku znovu velkou), anebo Vlasteneckou stranu, aby tak měl možnost vyvinout nátlak na senátory, kteří by mohli hlasovat pro jeho odsouzení, které by mu zabránilo znovu kandidovat na politický úřad. Podle deníku New York Times však od tohoto návrhu prý Trump nakonec ustoupil, když mu bylo jemně naznačeno, že vyhrožovat založením nové strany a zároveň vyhrožovat, že zvítězí v primárkách Republikánské strany, nedává smysl.

Nicméně se Trump chce pomstít těm senátorům, kteří odmítli podpořit jeho lež o tom, že vyhrál volby.

Má-li být v Senátu Trump odsouzen, k 50 demokratům by se muselo přidat 17 republikánských senátorů. Zdaleko to není jisté. Někteří republikánští senátoři jsou proti impeachmentu Trumpa. V sobotu vydala Republikánská strana v Arizoně ostrou kritiku Cindy McCainové, vdovy po Johnu McCainovi, a dalších dvou prominentních republikánů, kteří se odvážili odmítnout Trumpa.

Washington Post informuje, že jsou v Senátu republikáni a demokraté tak rozhádáni, že se ani nedokáží dohodnout o procedurách, jaké by měly platit při rozdělení Senátu 50 na 50 senátorů z obou stran, kdy má rozhodující slovo viceprezidentka Kamala Harris. Republikáni se chystají systematicky blokovat jakékoliv zákonné návrhy Joea Bidena prostřednictvím tzv. filibustering, tedy vedením nekonečných debat.

Podrobnosti v angličtině ZDE 

0
Vytisknout
5759

Diskuse

Obsah vydání | 27. 1. 2021