O flagrantní nepřipravenosti vlády ČR na řešení covidové krize

Oni nevědí?

21. 1. 2021 / Jiří Hlavenka

čas čtení 2 minuty

Oni nevědí, že očkování se provádí pomocí jehel a stříkaček, že bez nich to nejde?

Oni nevědí, že v ČR žije deset miliónů lidí a očkuje se dvěma dávkami?

Oni nevědí, že lodí to z asijských fabrik trvá 30 - 40 dní, s návaznou silniční dopravou, překládkami atd. ještě o desítky dní více?

Co ještě oni nevědí?

Stříkačky a jehly jsou banálním spotřebním materiálem, který je v běžném množství u distributorů skladem. Jenomže samozřejmě ne v množství, které by stačilo na covidové očkování, kdy se bude denně spotřebovávat zhruba padesátinásobek běžných počtů.

Co stačilo? Zadat distributorům výzvy někdy koncem léta či začátkem podzimu loňského roku, nechat je to zprocesovat do fabrik, v klidu nakoupit, navézt, naskladnit - bez spěchu, s několikaměsíční časovou rezervou. Na rozdíl od čehokoli dalšího (roušky, dezinfekce, respirátory) je totiž množství potřebných stříkaček a jehel spočitatelné velmi přesně. I kdyby se objednalo víc než je potřeba, tak se to pak spotřebuje na běžné injekce během času - je tam dlouhá expirační doba, obvykle pětiletá.

Takže po prvním infu, že to se stříkačkami a jehlami je bůhvíjaké, jsem sedl za mail a telefon a dva dny sháněl a volal, a dnes máme dodavatele, které nám jsou schopní pohotovostní zásobu do Jihomoravského kraje dodat. Už to samozřejmě není jednoduché, protože je to "za pět minut dvanáct" a je to shánění všude možně po menších kvantech.

Jenomže předtím jsme byli ujišťováni, že to stát má pod kontrolou, že všeho je dost, a kdyby něco chybělo, doveze to osobně Andrej.
Ale dopadlo to jako vždycky. Stát v totálním rozvratu, nelze se spolehnout na nic. Každý instalatér z okolí je spolehlivější než oni.
(Na okraj: jde navíc o totální prkotinu z pohledu financí. Jehla + stříkačka cca za korunu padesát. Vakcína stojí STOKRÁT víc, a veškerá personální obsluha kolem vakcinace vyjde odhadem taky na nízké stokoruny. Ale může to celé zhavarovat na pomůcce za korunu padesát: bude lékař, bude očkovací centrum, bude vakcína, bude kolem dvacet lidí stát v pohotovosti, bude fronta zájemců, ale nebude jehla. Nebo stříkačka.)

Autor, radní Jihomoravského kraje pro vědu, výzkum a inovace, publikoval text na svém FB profilu v reakci na sdělení vlády, že za dodávky potřebného materiálu k vakcinaci z Číny bude ministerstvo zdravotnictví platit expresní přirážku, jelikož při standardním způsobu dopravy lodí by byl materiál využitelný až v dubnu 2021.

0
Vytisknout
8069

Diskuse

Obsah vydání | 26. 1. 2021