Íránci o svém selhávajícím státě hlasují nohama

22. 1. 2021

čas čtení 1 minuta
Rostoucí počet Íránců si fakticky kupuje turecké občanství, aby unikl deprivaci a bídě života v Íránu, informuje Kourosh Ziabari.


Íránci nakupují nemovitosti v Turecku v naději na získání občanství a doufají, že tak za sebou zanechají hořké skutečnosti života v selhávajícím íránském státě a ekonomice.

Cizinci kteří si koupí v Turecku domy, byty, kanceláře, obchody nebo pozemky v hodnotě nejméně 250 000 dolarů mohou získat turecké občanství, podle plánu turecké vlády na získání investic prostřednictvím udělování občanství.

V minulosti činila hranice milion dolarů, ale Ankara v roce 2018 objem minimální koupě snížila, v rámci ekonomické krize a s ohledem na snahu posílit investice od bohatých občanů ze zemí Perského zálivu a íránských přistěhovalců.

Imigrace z Íránu do Turecka v posledních letech vytrvale roste, když první vlna začala v roce 2009 po sporných volbách, které přinesly znovuzvolení prezidenta Mahmúda Ahmadínežáda.

Druhá vlna zjevně odstartovala po Trumpově rozhodnutí z května 2018 odstoupit od jaderné dohody s Íránem a uvalit na něj tvrdé nové sankce. Íránská ekonomika je od té doby v troskách, což vede stále rostoucí počet Íránců k hledání živobytí v zahraničí.

Oficiální íránská zpráva Migrační výhled 2020 publikovaná vládou stanoví počet vystěhovalců v roce 2019 na 1,93 milionu, což představuje 2,3 % celkové populace 82,9 milionu lidí.

Neoficiální odhady však určují velikost íránské diaspory spíše kolem 3 milionů, z nichž zhruba 67 000 Íránců nyní žije v sousedním Turecku. Držitelé íránských pasů mohou bez víz cestovat jen do pěti zemí světa a v dalších 31 zemích dostanou víza po příjezdu.

Celý text v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
5703

Diskuse

Obsah vydání | 26. 1. 2021