Jak si Trump vedl v oblasti národní bezpečnosti?

11. 9. 2020

čas čtení 4 minuty
Prezident Trump se pyšní svou národněbezpečnostní politikou. Tvrdí, že "zcela přebudoval" ozbrojené síly a dosáhl četných zahraničněpolitických úspěchů. Naposledy jeho tým přesvědčil Spojené arabské emiráty a Izrael, aby se vzájemně uznaly a normalizovaly vztahy - což je úspěch, který podle poradce pro národní bezpečnost zasluhuje Nobelovu cenu míru, píše Joseph J. Collins.


Avšak širší hodnocení Trumpovy národněbezpečnostní politiky ukazuje málo úspěchů a mnoho chybných kroků. Pro účel tohoto pojednání ponecháme stranou desítky kritických témat z oblasti obranné politiky a podíváme se jen na to, jak se administrativa snažila čelit čtyřem klíčovým hrozbám.

Rusko. Trump se nedokázal Rusku postavit a přetrvávají otázky ohledně pomoci, kterou dostal z Moskvy během první kampaně. Tyto otázky vyostřila Muellerova zpráva a nedávná zpráva Republikány kontrolovaného senátního zpravodajského výboru. Nejdůležitější prezidentův poradce, kampaňový manažer, jeho zástupce a první poradce pro národní bezpečnost byli všichni usvědčeni z činů, které souvisí s interakcemi s Rusy. Bývalý šéf kampaně Paul Manafort dokonce sdílel citlivé údaje průzkumů veřejného mínění se spolupracovníkem, který byl nedávno identifikován coby ruský zpravodajský agent. Američanům se dosud nedostalo vysvětlení, co udělá americká vláda, aby čelila zpravodajským informacím, podle nichž ruští operativci nabídli Talibánu odměny za zabíjení amerických vojáků v Afghánistánu.

Čína

, která je jak naší hlavní dlouhodobou hrozbou, tak hlavním obchodním partnerem. Trump prosadil obchodní dohodu prostřednictvím hrozeb a cel. Pokusil se odrazit agresívní čínskou taktiku v Jihočínském moři, ale Peking se v této oblasti těší silné výhodě domácího prostředí. Trump posílil spolupráci s Tchaj-wanem v oblasti obrany a veřejného zdraví, což Peking dále rozčílilo. Současně ale podle knihy Johna Boltona Trump posvětil masivní čínské potlačování Ujgurů, z nichž tisíce byly nuceně přesídleny do převýchovných táborů. Je těžké uvěřit, že by se americký prezident tak málo staral o lidská práva. Přednedávnem se Trump pokusil svalit vinu za koronavirovou krizi na Čínu. Souhrnně vzato, nedosáhl za poslední čtyři roky žádných velkých vítězství ani porážek.

Írán. Snažení administrativy zanechalo Írán ekonomicky slabší, ale v regionálním měřítku politicky silnější - a odhodlaný obnovit jaderný program. Administrativa pod nálepkou "maximálního tlaku" jednostranně odstoupila od osmistranné smlouvy JCPOA, obnovila jednostranné sankce a bez úspěchu se snažila omezit íránské operace v Sýrii a Iráku. Spojené státy a Írán na sebe střílely v Iráku. Poté co nepokoje ohrožovaly naše velvyslanectví, americké síly zabily generálmajora Kásima Sulejmáního. Odvetný raketový úder zranil desítky amerických vojáků v Iráku, ale způsobil jen málo jiných škod. Obě strany brzy podnikly ohromný krok nazpět od přímého konfliktu. Zatímco tohle píšu, snaží se USA u spojenců a dalších zemí dosáhnout obnovení někdejších mezinárodních sankcí proti Íránu.

Severní Korea netestovala jaderné zařízení nebo mezikontinentální raketu od roku 2017, ale neprokázala ani ochotu opustit jaderný program. Nějaké testy raket pokračovaly, ale cirkusová fanfára, která doprovázela americko-severokorejské summity přinesla velmi málo, kromě omezení či rušení většiny hlavních americko-jihokorejských cvičení. Kim Čon-unův režim doma čelí extrémní bídě, pokračují lídrovy zdravotní problémy a možná krize kolem nástupnictví. Navzdory těmto slabinám, silným sankcím a diplomatické gymnastice Trumpova administrativa neomezila jadernou ani konvenční hrozbu z KLDR.

Národněbezpečnostní politika je obtížná. Nejen že existuje mnoho sporných témat, ale opozice vůči americkým zájmům ze strany velmocí a regionálních mocností je vážná, trvající a zaručeně poroste. Byrokratické a spojenecké záležitosti politiku komplikují. Dnešní úspěchy mohou přinést zítřejší krize. Mnoho problémů může být vyřešeno teprve v řádu dekád.

I při zohlednění vysokého stupně obtížnosti není možné dát Trumpově národněbezpečnostní politice dobrou známku. Ve vztahu ke čtyřem hlavním hrozbám administrativa nedosáhla významného úspěchu. V jiných záležitostech spadajících pod hlavičku národní bezpečnosti, jako jsou pandemie koronaviru nebo klimatická krize, jsou problémy sotva vůbec připouštěny. Trumpovo dysfunkční rozhodování se nezlepšuje. Je nejvyšší čas přepřáhnout a převést odpovědnost na nové lídry.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
5957

Diskuse

Obsah vydání | 15. 9. 2020