Channel 4 News: Mezinárodní právníci: Izraelské útoky v Libanonu jsou závažné trestné činy

19. 9. 2024

čas čtení 15 minut
Izraelské útoky v Libanonu vyvolaly mezinárodní kritiku. Irsko hovoří o bezohledném pohrdání životy civilistů, Belgie o terorismu. Šéf OSN pro lidská práva požaduje vyvození odpovědnosti pro odpovědné osoby.

Právník Sir Geoffrey Nice: Téměř jistě jsou tyto izraelské útoky  trestné z řady důvodů, z nichž mnohé budou znát i vaši diváci, kteří se od roku 2022 více seznámili s právem válečných zločinů ohledně Ruska, Ukrajiny a loni v říjnu i ohledně Izraele, Gazy.

 

Aktualizace:
Počet obětí výbuchů vysílaček v Libanonu stoupl na 20 
Libanonské ministerstvo zdravotnictví oznámilo dalších šest úmrtí v důsledku středečních výbuchů vysílaček po celé zemi. Podle ministerstva je nyní 20 mrtvých a více než 450 zraněných.

Moderátor, Channel 4 News, středa 18. září 2024, 19 hodin:  Dálkově řízený hromadný útok, tentokrát ukrytý ve vysílačkách, 14 mrtvých a 450 zraněných. Izraelský ministr obrany nepřiznává, že stojí za útoky na Libanon, ale tvrdí, že se jeho pozornost přesunula na severní frontu, kde začíná nová fáze války.

Šéf OSN pro lidská práva a mezinárodní právníci mají stále jasnější názor, že tyto útoky jsou trestné. Vyhazování pagerů a vysílaček do povětří mohlo mít za cíl zasáhnout bojovníky Hizballáhu, ale vždy bylo pravděpodobné, že při nich zemřou i civilisté a děti. Což se také stalo. A možná právě proto Izrael nepřiznal, že bombardování provedl. Nyní však tvrdí, že jde o novou fázi války zaměřenou na Libanon a Hizballáh, který podporuje Hamás v Gaze a od 7. října útočí na Izrael. Jaká je však izraelská strategie a co nyní udělá Hizballáh, který byl pokořen a který je mnohem lépe vyzbrojen než Hamás?

Pokud konflikt na Blízkém východě vstupuje do nové fáze, jak tvrdí izraelský ministr obrany, pak to asi nepřekvapilo obyvatele Libanonu, kteří dnes opět zažili nově objevenou hrůzu z komunikačních zařízení, která kolem nich vybuchují. Poslední výbuchy, tentokrát provedené prostřednictvím vysílaček Hizballáhu, zabily nejméně 14 lidí. Další stovky lidí byly podle zdravotnických úřadů zraněny. Reportáž připravil Henry Fawcett.

 

Reportér: Otřesený Libanon, nově otřesený, pohřeb v důsledku včerejších pagerových útoků. Náhle se objevil nový chaos. Na zemi leží muž, zřejmě zraněný výbuchem. Nová vlna zdánlivě větších výbuchů a pohřbů. Bytové domy u prodejen mobilních telefonů, opět komunikační zařízení. V centru pozornosti tentokrát vysílačky, zřejmě spící zbraň. Hizballáh se stále vzpamatovává z toho, do jaké míry byly jeho komunikace prolomeny a ozbrojeny. Nyní zjistil, že průnik je ještě hlubší.

Libanonka: Nic námi neotřese, ani když nás vyhodíte do vzduchu nebo naše děti. Jsme neochvějní na své cestě a svůj krok nezměníme.

Reportér:  Včera odpoledne se nejprve aktivovaly stovky pagerů se zprávou údajně od vedení Hizballáhu a poté explodovaly, přičemž zabily a zranily bojovníky. další členy Hizballáhu, zdravotníky, civilisty. Podle některých zpráv se Izrael obával, že jeho schopnosti jsou na pokraji odhalení. Volba: buď to použijeme, nebo o to  přijdeme.

Izraelský komentátor: „Myslím, že jsou to fámy, nepotvrzené historky, aby se odvrátila kritika uvnitř Izraele, že to někdo předčasně aktivoval, konkrétně to nařídil premiér Benjamin Netanjahu.“

Reportér: Libanonský ministr zdravotnictví dnes uvedl, že při útoku bylo zraněno více než 2750 lidí, 150 jich bylo na východě země, 750 na jihu, přičemž drtivá většina asi 1815 lidí v hlavním městě Bejrútu, asi 300, utrpěla kritická zranění a 460 potřebovalo operaci. Většina z nich očí nebo v obličeji. Operační sály byly zahlceny, protože zejména oční chirurgové se potýkali se zraněními takového rozsahu, jaký ještě nezažili.

Oční lékař: „Třetina z těchto 110 lidí přišla nevratně o zrak na obou očích a u dalších dvou třetin jsme pracovali celou noc. Myslím, že to bude trvat ještě jeden den, než se podaří zachránit jedno oko. Takže všechna zranění očí jsou spojena s amputacemi.“

Reportér:  Stránky nesly značku tchajwanské firmy Gold Apollo. Ta vydala prohlášení, v němž uvedla, že maďarské společnosti udělila licenci na výrobu dotyčných zařízení se svým logem. Maďarská vláda dnes popřela, že by se pagery kdy dostaly na její území, že dotyčná firma nemá žádné výrobní kapacity, i když jeden opoziční poslanec požadoval vyšetření, zda se nejedná o zástěrku izraelské rozvědky. izraelský ministr obrany dnes uvedl, že začala nová fáze války, kdy se pozornost přesunula z Gazy na sever. Stalo se tak po zprávě, že tam byla vyslána divize elitních výsadkářů a velitelů v rámci příprav na další eskalaci, tedy přesně na to, před čím USA již několik měsíců varují. Ministr zahraničí Blinken byl dnes v Egyptě, kde pracoval na novém textu o příměří v Gaze, hlavní spojenec Izraele USA uvedl, že nedostal žádné předběžné varování o pagerech.

Blinken: „Nadále jasně zdůrazňujeme, že je důležité, aby se všechny strany vyhnuly jakýmkoli krokům, které by mohly dále eskalovat konflikt, který se snažíme vyřešit v Gaze, aby se rozšířil na další fronty, není zjevně v zájmu nikoho ze zúčastněných, aby se tak stalo.“

Reportér: Před poslední sérií výbuchů se dnes konal pohřeb nejmladší oběti pagerových útoků, devítileté Fatimy Abdullahové. Ačkoli se Izrael k odpovědnosti nepřihlásil, útoky vyvolaly mezinárodní kritiku. Irsko, které hovoří o bezohledném pohrdání životy civilistů, Belgie o terorismu. Šéf OSN pro lidská práva, požaduje vyvození odpovědnosti pro odpovědné osoby. Vůdce Hizballáhu Hasan Nasralláh má zítra promluvit o svých dalších krocích.

Moderátor: Nyní se ke mně z Tel Avivu připojuje Ronan Bergman, novinář a autor knihy Vstaň a zabij první. tajná historie cílených izraelských atentátů. Dobrý večer. Nebylo by to poprvé, co Izrael použil při útoku komunikační zařízení, ale rozhodně ne v takovém rozsahu. Zdá se to být bezprecedentní. Je už jasnější, jak k tomu mohlo dojít?

Ronan Bergman: Mluvíme o čtyřech až pěti tisících zařízeních. Je velmi těžké manipulovat s každým z nich zvlášť a nezanechat žádné stopy. Takže jak to udělal Izrael na jiných místech, jak  se to dostává do dodavatelského řetězce nebo vytváří dodavatelský řetězec, to se teprve ukáže. A také je třeba vytvořit to zařízení nebo manipulovat se zařízením takovým způsobem, aby to nevzbudilo žádnou pozornost. Aby to nevyvolalo podezření na letištích, pokud to obsahuje výbušniny. A to takovým způsobem, aby celá změna výroby, uvádění na trh, prodeje a dodávek nevzbudila podezření u armády. Zpravodajský aparát Hizballáhu, to znamená, víte  by se velmi, velmi znepokojeně mohl zabývat takovým hackováním nebo sabotováním zařízení. Skutečnost, že Izrael nebo ten, kdo to udělal, jich byl schopen dodávat tak dlouho a že přinejmenším donedávna nevzniklo žádné podezření a Izrael je mohl odpálit, znamená, že tato operace byla velmi komplikovaná. A přinejmenším z izraelského hlediska dosáhla svého cíle.

Moderátor:  Je to určitě ponižující. Pro Hizballáh určitě. Ale jak to zapadá do strategie, když víte, izraelský ministr obrany teď říká, že nastává nová fáze války. Jaká bude strategie při takovémto masovém útoku, který nevyhnutelně zasáhl civilisty?

Ronan Bergman: No, musíte se zeptat ministra obrany, jestli si myslíte, že tento útok nařídil. Nejsem tu od toho, abych mluvil za něj. Mohl bych vidět potenciálně několik cílů, Izrael byl těžce zasažen, překvapen, izraelské odstrašení bylo těžce poraženo  při překvapivém útoku Hamásu ze sedmého října loňského roku. Druhým důvodem je, že od osmého října na Izrael útočí Hizballáh. Něco, co si vynutilo evakuaci 100 000 civilistů ze severu Izraele. A myslím, že to vrhá trochu světla do potřeb z izraelského hlediska provádění Rozhodnutí Rady bezpečnosti  OSN 1701, které v podstatě říká, že všechny síly Hizballáhu by se měly přesunout severně od řeky Litani, což Hizballáh od té doby brutálně porušuje. Takže Izrael, pokud za tím stál Izrael,  je nyní připraven na eskalaci.

Moderátor: Pokud jde o rozhodování, vím, že jste ve své knize mluvil prakticky s každým z izraelské rozvědky. Jak by takové rozhodnutí bylo učiněno, víte, bylo by to rozhodnutí premiéra? Byl by to Mossad? Kdo by to dělal?

Ronan Bergman: Nakonec je to buď premiér, nebo menší skupina, velmi malá skupina ministrů. Vždycky je to na politické úrovni. Nikdy to nejsou jen profesionálové z obranného aparátu. Ti doporučí, obvykle určitou vražednou operaci. Ta se přivede k rozhodnutí.

Moderátor: Dobrá, jak tyto bezprecedentní útoky zapadají do pravidel války? Dnes jsem hovořil s předním právníkem v oblasti lidských práv sirem Geoffreyem Nicem, který vedl stíhání bývalého srbského prezidenta Slobodana Miloševiče u Mezinárodního trestního tribunálu pro bývalou Jugoslávii. Nejprve jsem se ho zeptal, zda jsou tyto útoky legální.

Sir Geoffrey Nice: Téměř jistě jsou tyto izraelské útoky  trestné z řady důvodů, z nichž mnohé budou znát i vaši diváci, kteří se od roku 2022 více seznámili s právem válečných zločinů ohledně Ruska, Ukrajiny a loni v říjnu ohledně Izraele, Gazy. To jsou věci, které vybuchly  na nejistých místech. Samozřejmě explodovaly mezi civilisty, i když také v přítomnosti lidí, na které byly namířeny. Útok na civilní obyvatelstvo je protiprávní. I když poškodí osobu, na kterou se míří, protože pokud není skutečně aktivním bojovníkem, je ten útok nezákonný, i když existuje nějaká jiná obrana pro to, co se děje, tj. argument sebeobrany a všechny tyhle věci.

Je to přiměřené? Zjevně ne. Nemůžete spočítat, jaké vedlejší škody na civilistech, dětech, na komkoli jiném to může být, je dost pravděpodobné, že budou mnohem větší než výhoda, pokud nějaká je, poškození nebo zabití osob, jejichž pager to byl. Proto je to trestné.

Moderátor: Je to tedy terorismus?

Sir Geoffrey Nice: No, já, já bych raději zůstal u samotného zákona. Je to trestné jednání v rámci konfliktu, jak to bylo už od října a určitě i předtím, a bylo to protiprávní nepřiměřeností a také dalšími konkrétními trestnými činy, útoky na školy, útoky na civilisty a teď samozřejmě útoky na zcela neznámé lidi. Je to zločinná válka na obou stranách. A západní země to musí akceptovat a zablokovat obě strany, aby v ní nemohly pokračovat.

Moderátor: Libanon se chtěl pokusit nějakým způsobem pohnat k odpovědnosti Izrael nebo jakoukoli jinou zemi za tato bombardování. Jaké cesty jsou k dispozici?

Sir Geoffrey Nice:  Neexistují žádné zákonné cesty pro  nezákonné  použití síly. Nejlepší cestou pro Libanon je nyní pokusit se přimět Mezinárodní trestní soud, aby se zabýval nejen tím, co se děje na území Gazy a Izraele, což je jurisdikce, kterou již má, ale aby dále zvážil, zda se nejedná o případ jurisdikce, kterou by měl nyní posoudit a zohlednit Mezinárodní trestní soud v samotném Libanonu. A právě na to by měl Libanon tlačit.

Moderátor:  Existuje něco, co by Rada bezpečnosti mohla udělat, aby to spadalo do jurisdikce Mezinárodního trestního soudu?

Sir Geoffrey Nice: Domnívám se, že jí můžete tuto záležitost postoupit. Ano.

Moderátor: Takže by to mohli udělat tento  pátek.

Sir Geoffrey Nice:  Je to opravdu tak. Znepokojující pro obyčejného občana, jako jste vy a já, je  skutečnost, že lidé nechtějí umírat v konfliktech, zřejmě neuznávají velmoci, které si stále rády hrají, když jde o ozbrojené konflikty. Tyto konflikty by měly být zastaveny ohromnou snahou dosáhnout v oblasti míru. A obávám se, že se nedá říci, že by to bylo ohromující přání například ze strany těch, kteří zvláště podporovali tu či onu stranu tohoto strašného konfliktu.

Moderátor:  No, konflikt mezi Izraelem a Hizballáhem je neoddělitelně spjat s válkou v Gaze, dohoda o příměří tam by mohla pomoci uklidnit napětí na severu. Nebo alespoň pozastavit krveprolití. Zdá se však, že vyhlídky na to jsou malé, protože Izrael trvá na tom, aby jeho vojáci zůstali v jižní Gaze, a Hamás trvá na tom, aby nechali bomby nadále padat. Další izraelské údery si přes noc vyžádaly nejméně 17 obětí ve městě Gaza, palestinští kolegové zachytili jejich následky a jejich záběry jsou znepokojivé od samého začátku následující reportáže.

Hrůza a chaos po leteckém útoku na školu Ibin Al Haitham, která byla zároveň útočištěm pro vysídlené osoby. Kam utéct, co dělat? Poslední izraelské nálety zasáhly dnes ráno město Gaza. Podle palestinského ministerstva zdravotnictví přibylo dalších 8 mrtvých k více než 40 000 Palestinců zabitých za necelý rok. Soused nese zraněného chlapečka, který se jmenuje Zane, jediného přeživšího z rodiny, do už tak přeplněné nemocnice.

Po nočním úderu. Starší bratr malého Zanea Omar je pohřben někde v sutinách. Záchranáři pokračují v hledání přeživších pod sutinami. Nemají k dispozici žádné specializované vybavení. Záchrana a ponuré vyprošťování probíhá ručně.

Obyvatelé jsou zmatení z důvodu, že byli napadeni uprostřed noci.

„Spali jsme a najednou nás napadli. V oblasti došlo k více než jednomu úderu a mnoho lidí bylo zabito. Nevím, proč na nás útočí ve čtvrtích, kde jsou civilisté a děti. Všechno jsou to ženy a děti, které byly proměněny v kusy.“

Otázkou pro tyto rodiny nyní je, kam půjdou, aby byly v bezpečí, pokud vůbec někam? 

To byly nejnovější materiály od našich kolegů z Gazy.

-1
Vytisknout
1942

Diskuse

Obsah vydání | 24. 9. 2024