Nejlepší přátelé Ruska v Evropském parlamentu

10. 6. 2024

čas čtení 3 minuty
Prozkoumali jsme 16 rezolucí Evropského parlamentu kritizujících Rusko – a identifikovali jsme zákonodárce EU, kteří důsledně ukazují svou pravou tvář, píší Hanne Cokkelaere a Elisa Braun.

S probíhajícími volbami do Evropského parlamentu se POLITICO podívalo na data, aby zjistilo, kteří poslanci EP jsou hlavními spojenci Kremlu v Evropském parlamentu.

Rezoluce Parlamentu kritizující Moskvu obvykle podpořila velká většina poslanců EP, a to na témata, jako je posilování ruské armády na ukrajinských hranicích a otrava opozičního politika Alexeje Navalného.

Malá skupina se však vytrvale stavěla proti protiruským textům, zdržela se hlasování nebo se hlasování nezúčastnila.

POLITICO zkoumalo záznamy o hlasování zákonodárců o 16 rezolucích od roku 2020 a sestavilo seznam 30 zákonodárců, kteří odmítali svou podporu nejvíce.

Dvě třetiny poslanců se tento týden ucházejí o znovuzvolení. Převážnou část tvoří krajně levicoví a krajně pravicoví europoslanci ze skupin Identita a demokracie a Levice, většina ostatních je nezařazená.

V jejich řadách je i Taťjana Ždanoka, která byla obviněna ze špionáže pro Rusko. Lotyšská europoslankyně, který se neuchází o znovuzvolení, obvinění popřela a řekla: "Ano, jsem agent, agent míru." Parlament provedl vlastní šetření a zjistil, že porušila kodex chování poslanců EP, a uložil jí pokutu ve výši 1 750 eur.

Maximilian Krah, kontroverzní kandidát krajně pravicové Alternativy pro Německo, který po sérii skandálů přestal vést kampaň a vzdal se své vedoucí role v AfD, nepodpořil žádný z textů kritizujících Rusko. Ostatní zákonodárci AfD se do značné míry shodovali s jeho volebními výsledky.

Marcel de Graaff, holandský politik, který opustil skupinu ID kvůli tomu, co označil za protiruský postoj, a jehož asistent je zapleten do vyšetřování ruské propagandy, hlasoval "ne" při každém protiruském hlasování, kterého se zúčastnil.

Irská levicová dvojice Clare Daly a Mick Wallace, které čeká těžký boj o znovuzvolení, hlasovala v Evropském parlamentu proti rezoluci vyzývající ke zřízení tribunálu, který by stíhal ruské vedení za zločin agrese proti Ukrajině. Vyšetřování deníku Irish Times z roku 2022 odhalilo, že poslanci Evropského parlamentu byli široce pokryti státem kontrolovanými médii v Rusku, Číně i jinde a byli z velké části vykreslováni jako podporovatelé politiky těchto vlád.

Daly obhajovala svůj postoj proti sankcím tím, že si vzala na mušku řinčení zbraněmi ze strany EU. "Může to znít radikálně, kolegové, ale odpovědí na válku není další válka, je to mír, a mír není zajištěn hlavněmi zbraní. Uskutečňuje se diplomacií, dialogem," řekla v dubnu 2022.

Záznamy o hlasování také odhalují hluboké rozpory uvnitř skupin.

V ID se zákonodárci AfD zdrželi hlasování nebo se postavili proti většině textů (AfD byla v květnu vyhozena z ID kvůli Krahovým činům), zatímco zákonodárci z francouzského Národního sdružení podpořili jen čtvrtinu z nich.

Zákonodárci z italské Ligy však protiruské texty z velké části podpořili a dánský poslanec Anders Vistisen, který v předvolebních debatách zastupoval skupinu ID, zaznamenal pouze zdržení se hlasování a hlasování "ano".

Záznamy o hlasování naznačují, že někteří zákonodárci zmírnili svůj postoj a stále častěji se s protahující se ruskou válkou na Ukrajině stále častěji rozhodují pro zdržení se hlasování než pro hlasování "ne".

(Na seznamu Politica najdete české europoslance Ivana Davida, Kateřinu Konečnou a Hynka Blaška - pozn. BL.)

Zdroj v angličtině: ZDE

1
Vytisknout
1959

Diskuse

Obsah vydání | 11. 6. 2024