Svět zuří nad "masakrem" v Gaze, během něhož Izrael zachránil své čtyři rukojmí

9. 6. 2024

čas čtení 6 minut
Aktualizace: Podle ministerstva zdravotnictví vedeného Hamásem zahynulo při izraelském náletu a pozemním útoku, při kterém byli zachráněni čtyři rukojmí držení Hamásem, nejméně 274 Palestinců, informovala agentura AP.

Ministerstvo rovněž uvedlo, že při operaci bylo zraněno asi 700 lidí.


Izraelská vojenská ofenzíva v pásmu Gazy od 7. října zabila již nejméně 37 084 Palestinců a 84 494 jich zranila, uvedlo ministerstvo v prohlášení.

Izraelská armáda uvedla, že zaútočila na „hrozby pro naše síly v oblasti“ a že při záchranné operaci byl zabit důstojník speciálních sil.

Izraelská záchranná jednotka se údajně dostala do hustě obydleného tábora zakamuflována do vozidla s humanitární pomocí. Když byla objevena a Hamás na ni začal střílet, opětovala plabu a střílela na všechno a na všechny, zároveň zavolala izraelská letadla, která civilisty hustě obydlené místo intenzivně bombardovala. Zahynulo mnoho žen a dětí.

Nejvyšší diplomat EU prohlásil, že „krvavá lázeň musí okamžitě skončit“ poté, co izraelské útoky zabily desítky Palestinců



Izraelské útoky v centrální části Gazy v sobotu zabily desítky Palestinců, z nichž mnozí byli civilisté, v průběhu operace speciálních jednotek, jejímž cílem bylo osvobodit čtyři rukojmí, a počet obětí vyvolal mezinárodní pobouření.

Nejvyšší diplomat EU Josep Borrell to označil za „masakr“, zatímco šéf humanitární pomoci OSN popsal detailní scény „roztrhaných těl na zemi“.

„Uprchlický tábor Nuseirat je epicentrem seismického traumatu, kterým civilisté v Gaze nadále trpí,“ uvedl Martin Griffiths v příspěvku na Twitteru a vyzval k příměří a propuštění všech rukojmích.Těla 109 Palestinců včetně 23 dětí a 11 žen byla převezena do nemocnice mučedníků al-Aksá, která také ošetřila více než 100 zraněných, řekl agentuře AP mluvčí Chalíl Degran.



Uvedl také, že do nemocnice al-Awda bylo převezeno více než 100 lidí zabitých při izraelských útocích, celkem se jedná o 210 obětí. Tento údaj uvedla také mediální kancelář Hamásu, ale nebylo možné jej ověřit.

Izraelský vojenský mluvčí r. adm. Daniel Hagari v sobotu potvrdil, že byly zabity desítky Palestinců. Věděl, že bylo hlášeno „méně než 100“ obětí, ale nedokázal říci, kolik z nich byli civilisté, uvedl na brífinku.

Záchranný nálet byl největší izraelskou operací tohoto druhu za celou válku, při níž byli osvobozeni 25letý Noa Argamani, 21letý Almog Meir Jan, 27letý Andrej Kozlov a 40letý Šlomi Ziv. Všichni čtyři byli zdraví a v sobotu se po lékařských testech shledali se svými rodinami.

Zatímco Izraelci oslavovali jejich návrat, Palestinci v Gaze truchlili nad mnoha mrtvými nebo hlídali zraněné blízké v přeplněné nemocnici mučedníků al-Aksá.

Jedna vlna těžkého izraelského bombardování v Nuseiratu byla zahájena, aby byl zajištěn průchod tří mužů, kteří byli drženi pohromadě.Argamani byl zachráněn sám, z jiného místa.

Tým speciálních jednotek, který osvobozoval mužské rukojmí, byl konfrontován s militanty, uvedla izraelská televize Channel 12, a když záchranné vozidlo uvízlo, přivolala posily izraelského letectva a dalších jednotek v oblasti. Ty začaly bombardovat a střílet na civilní obyvatelstvo hlava nehlava. Pod silným ostřelováním se Izraelcům podařilo uniknout, uvedla zpráva.

Izraelský ministr obrany Yoav Gallant uvedl, že speciální jednotky operovaly pod těžkou palbou ve „složitém městském prostředí“, aby provedly záchrannou akci, a označil ji za jednu z nejneobvyklejších operací, kterou za svou desetiletou vojenskou kariéru zažil.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu prohlásil, že tento zásah - teprve třetí úspěšná vojenská záchranná akce v této válce - je důkazem, že „Izrael se terorismu nevzdává“. Dlouhodobě trvá na tom, že vojenský tlak je nejlepším způsobem, jak zajistit návrat všech Izraelců zajatých 7. října.

Mimo Izrael však radostné shledání rukojmích s jejich rodinami zastínila hrůza z toho, kolik lidí bylo v Gaze zabito během operace, která měla zajistit jejich propuštění.

Borrell ve svém příspěvku na Twitteru odsoudil „co nejdůrazněji ... zprávy z Gazy o dalším masakru civilistů“. Vyzval k příměří a propuštění všech zbývajících rukojmích.„Krvavá lázeň musí okamžitě skončit,“ uvedl.Válka se táhne již devátý měsíc a Netanjahu je pod stále větším mezinárodním tlakem, aby se dohodl na příměří, a pod domácím tlakem, aby zajistil návrat všech Izraelců, kteří jsou stále zadržováni v Gaze.

Záchranná operace může Netanjahuovi doma dočasně ulevit. Po zveřejnění této zprávy odložil jeho politický rival Benny Gantz, člen bezpečnostního kabinetu, projev plánovaný na sobotní večer. Všeobecně se očekávalo, že oznámí svůj odchod z vlády, protože dal Netanjahuovi ultimátum na vytvoření dlouhodobého plánu pro Gazu.

Rodiny rukojmích však rychle zopakovaly své požadavky na dohodu o příměří, která by umožnila propuštění jejich blízkých, a v sobotu večer v prohlášení uvedly, že armáda nemůže přivést zpět všechny, kteří jsou stále drženi v zajetí.


Izraelské síly nyní celkem osvobodily sedm rukojmích, ale většina z těch, kteří se nyní vrátili domů, byla předána na základě dočasné dohody o příměří z listopadu loňského roku. V Gaze jich je stále zadržováno 120, z nichž nejméně třetina je považována za mrtvé.

Mluvčí Izz ad-Din al-Kassam, ozbrojených brigád Hamásu, Abu Ubaida, rovněž prohlásil, že někteří izraelští rukojmí byli během záchranného izraelského zásahu zabiti, aniž by uvedl důkazy nebo podrobnosti.Na mezinárodní úrovni může počet mrtvých v Gaze Netanjahua dále izolovat a dodat váhu výzvám k zastavení bojů.

Na podpoře izraelské mise  se údajně podílely americké zpravodajské služby a prezident Joe Biden uvítal návrat čtyř rukojmích, ale zároveň uvedl, že úsilí o dosažení dohody o zastavení války a zajištění návratu všech zadržovaných v Gaze bude pokračovat.

Osobně na dohodu tvrdě naléhá a zřejmě je frustrován odporem izraelské vlády, která v nedávném rozhovoru naznačila, že Netanjahu možná prodlužuje válku, aby ochránil své osobní politické zájmy.

Zdroj v angličtině ZDE

1
Vytisknout
3336

Diskuse

Obsah vydání | 11. 6. 2024