Ruská agrese na Ukrajině: Ukrajina zasáhla vyspělý ruský bojový letoun

10. 6. 2024

čas čtení 4 minuty
K účasti na summitu, jehož cílem je připravit půdu pro mír na Ukrajině a který bude od 15. do 16. června hostit Švýcarsko, se dosud přihlásilo devadesát států a organizací, uvedla v pondělí švýcarská vláda.

Rusko nebylo na summit pozváno, ale vláda v prohlášení uvedla, že cílem setkání bude „společně definovat plán“, jak zapojit Rusko i Ukrajinu do budoucího mírového procesu.

-  Podle ukrajinské vojenské rozvědky ukrajinské síly zasáhly vyspělý bojový letoun Su-57 na letecké základně v Rusku, která se nachází téměř 600 km od frontové linie. GUR sdílela satelitní snímky, na nichž se zdá, že je letoun zachycen mezi spáleninami a krátery.

„Snímky ukazují, že 7. června stál Su-57 neporušený a 8. června se v jeho blízkosti nacházely trhliny po výbuchu a charakteristické ohnivé skvrny způsobené poškozením požárem,“ uvedla GUR.     K úderu došlo v sobotu na základně Achtubinsk na jihu Ruska, uvedla GUR. Letoun, schopný nést rakety stealth, patřil mezi „malé množství“ svého typu ve službě. Ruská flotila Su-57 se na obloze nad Ukrajinou z velké části nevyskytuje a místo toho je využívána k odpalování raket dlouhého doletu zpoza hranice.    Britské ministerstvo obrany uvedlo, že Rusko se pravděpodobně snaží vyhnout „poškození pověsti, snížení exportních vyhlídek a ohrožení citlivých technologií“, které by přinesla ztráta všech stíhaček Su-57 na nepřátelském území. Ruské ministerstvo obrany zase uvedlo, že jeho síly sestřelily tři ukrajinské bezpilotní letouny v Astrachaňské oblasti, kde se nachází letiště Achtubinsk. Ruští představitelé běžně uvádějí, že všechny nepřátelské hrozby byly sestřeleny bez ohledu na skutečný výsledek.    Podle nedělních zpráv z obou stran se zdálo, že ruské síly postupují v útoku na strategické ukrajinské město Chasiv Jar.


 Chasiv Jar stojí na vyvýšeném místě asi 20 km západně od Bachmutu, města, kterého se ruské síly zmocnily před rokem, a je považován za potenciální nástupní prostor pro postup Ruska na Kramatorsk a Slovjansk. Ukrajinska pravda citovala vojenský zdroj a blogera, podle nichž ruské síly začaly obsazovat čtvrť Chasiv Jar podél kanálu. Zdroj uvedl, že ruské jednotky používají řízené letecké bomby k vyčištění oblastí podél hlavní silnice a začaly postupovat vpřed a budovat své síly.

- Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj se v nedělním nočním videoposelství o Chasivu Jaru nezmínil, ale uvedl, že oblast kolem města Pokrovsk na jihozápadě zůstává nejobtížnějším sektorem a „sektorem, kde je tlak okupantů největší“.

- Provozovatel ukrajinské elektrické sítě, společnost Ukrenergo, uvedl, že v pondělí od 16 do 22 hodin zavede hodinové odstávky. Omezení se nebudou týkat míst „kritické infrastruktury“, která poskytují životně důležité služby.Ukrajinská vláda minulý pátek nařídila všem ministerstvům a regionálním úřadům, aby přestaly používat klimatizaci a vypnuly vnější osvětlení.

- Místní ukrajinský představitel v pondělí popřel tvrzení vůdce ruského Čečenska, že ruské síly vedené čečenskou speciální jednotkou ovládly pohraniční vesnici na severovýchodě Ukrajiny.

Čečenský vůdce Ramzan Kadyrov v neděli uvedl, že jednotka Achmat-Čečensko stála v čele ruských jednotek, které ovládly Ryživku v Sumské oblasti, napsala agentura Reuters. Tento „rozsáhlý plánovaný postup“ způsobil „značné ztráty ukrajinské straně, která byla nucena ustoupit“, uvedl Kadyrov.

Jurij Žarko, místní úředník v Sumách, však v pondělí v komentáři pro ukrajinské médium Suspilne přítomnost ruských jednotek v Ryživce popřel.

Andrij Kovalenko, vedoucí ukrajinského vládního Centra pro boj s dezinformacemi, na Telegramu uvedl, že ruské síly se pokusily otestovat obranu Ukrajiny na Ryživské frontě. Dodal, že ukrajinské síly mají situaci pod kontrolou, ale hrozba ruských akcí v pohraniční oblasti přetrvává.

Ruské ministerstvo obrany k akci nevydalo žádné prohlášení.

Ukrajinská armáda v posledních týdnech varovala před hromaděním ruských sil v okolí Sumské oblasti v rámci příprav na vojenskou akci. Velký ruský nápor v severním regionu by rozvrátil ukrajinské jednotky a otevřel novou frontu ve válce.



Zdroj v angličtině ZDE

2
Vytisknout
2100

Diskuse

Obsah vydání | 12. 6. 2024