Dopis jihoafrické ministryni mezinárodních vztahů

11. 6. 2024

čas čtení 1 minuta


Její Excelence paní Grace Naledi Mandisa Pandor
Ministryně mezinárodních vztahů a kooperace
Jihoafrická republika


Světové veřejné mínění skládá hold lidu a státní reprezentaci Jihoafrické republiky za její noblesní postoj k utlačovanému palestinskému lidu, a to zvlášť v nynější kruté době probíhající války v Gaze. Oddaně ukazujete, že Palestinci nejsou zdaleka osamoceni v jejich trpké katastrofě.

 
V této souvislosti se na Vás obracím, za mnoho přátel, kolegů a známých, abyste zvážili možnosti iniciovat na půdě Valného shromáždění OSN návrh relevantní rezoluce. A sice vyhlášení dne „Světový den obětí války v Gaze“.

Konkrétním dnem je na Vaše uvážlivé posouzení. Mohl by to být jedno z dat spáchaných masakrů; třeba datum 26. května 2024 – zápalný masakr v táboře vysídlených civilistů v Rafáhu nebo datum 6.6.2024 – bombardování školy UNRWA Al-Sardi v Táboře Nuseirat v centrálním pásmu Gazy.

Každoroční celosvětové připomínání obětí války v Gaze, navíc memorandum spojené se jménem Jihoafrické republiky jako iniciátorem, se navždy stane živým humanitním podnětem pro spravedlivé řešení věci palestinského lidu. Nadto může být motivací pro trvalý boj proti utrpení a trýznění nevinných civilistů na celém světě, především pak dětí, žen a bezmocných.


S úctou


Za kolektiv

Dr. Faisal Ismail
Prague, Czech Republic

9. června 2024


Poznámka autora: její excelenci paní ministryni byl Apel (v Angličtině) odeslán oficiální cestou.


1
Vytisknout
1442

Diskuse

Obsah vydání | 13. 6. 2024