Zpráva OSN svědčí o bezprecedentním rozsahu porušování práv dětí v Gaze, na Západním břehu Jordánu a v Izraeli

12. 6. 2024

čas čtení 4 minuty
OSN ověřila pět případů, kdy izraelští vojáci použili chlapce ke krytí vojenských sil během svých operací

Zpráva uvádí, že na okupovaných územích a v Izraeli je pácháno více „závažných trestných činů“ než kdekoli jinde na světě



Podle zprávy OSN, která má být zveřejněna tento týden, bylo v loňském roce v Gaze, na Západním břehu Jordánu a v Izraeli spácháno více závažných porušení práv dětí než kdekoli jinde na světě.

Zpráva o dětech a ozbrojených konfliktech ověřila, že na okupovaných územích a v Izraeli bylo spácháno více válečných zločinů na dětech než kdekoli jinde, včetně Demokratické republiky Kongo, Myanmaru, Somálska, Nigérie a Súdánu.

„Izrael a okupovaná palestinská území představují bezprecedentní rozsah a intenzitu závažného porušování práv dětí,“ uvádí se ve zprávě.



Výroční hodnocení - které má generální tajemník António Guterres předložit Valnému shromáždění OSN koncem tohoto týdne - poprvé uvádí Izrael v příloze států odpovědných za porušování práv dětí, což vyvolalo pobouření izraelské vlády.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu vydal prohlášení, že se OSN „zapsala na černou listinu dějin, když se připojila k těm, kdo podporují vrahy z Hamásu“.

Zpráva podrobně popisuje pouze případy, které byli vyšetřovatelé OSN schopni ověřit, takže představuje jen část z celkového počtu úmrtí a zranění dětí v průběhu loňského roku.

Celkově OSN ověřila „8 009 případů závažného porušování práv 4 360 dětí“ v Izraeli, Gaze a na Západním břehu Jordánu, což je více než dvojnásobek údajů z Konžské demokratické republiky, která je dalším nejhorším místem z hlediska násilí páchaného na dětech.

Z celkového počtu ověřených dětských obětí bylo 4 247 palestinských a 113 izraelských.

Celkem 5 698 trestných činů bylo připsáno izraelským ozbrojeným a bezpečnostním silám a 116 ozbrojenému křídlu Hamásu, brigádám Izz ad-Din al-Kassam. Izraelští osadníci byli shledáni odpovědnými v 51 případech a palestinské brigády Islámského džihádu al-Kuds se podílely na 21 případech.

Od 7. října do konce prosince loňského roku OSN ověřila zabití 2 051 palestinských dětí a uvedla, že proces přisuzování odpovědnosti probíhá, ale ve zprávě se uvádí: „Většina incidentů byla způsobena použitím výbušných zbraní v obydlených oblastech izraelskými ozbrojenými a bezpečnostními silami.“

Zpráva připustila, že odráží pouze částečný obraz situace v Gaze.

„Vzhledem k vážným problémům s přístupem, zejména v pásmu Gazy, informace zde uvedené nepředstavují plný rozsah porušování práv dětí v této situaci,“ uvedla zpráva.

Zpráva rovněž konstatuje závažné trestné činy ze strany izraelských sil na Západním břehu Jordánu, kde bylo zabito 126 palestinských dětí a 906 jich bylo zadrženo. OSN ověřila pět případů, kdy vojáci použili chlapce „ke krytí sil během operací na vymáhání práva“.

V průběhu roku 2023, v období před útokem Hamásu na Izrael ze 7. října, OSN uvedla, že Hamás a ozbrojená křídla palestinského Islámského džihádu organizovaly „letní tábory“, v nichž byly děti vystaveny „vojenskému obsahu a aktivitám“.

V prvních třech měsících války OSN ověřila 23 samostatných případů odepření přístupu k humanitární pomoci ze strany izraelských úřadů, „které se týkaly odepření koordinace misí humanitární pomoci a zamezení přístupu k lékařské péči“.

V průběhu izraelské ofenzívy v Gaze OSN zjistila, že „téměř veškerá kritická infrastruktura, zařízení a služby byly napadeny, včetně míst, kde se nacházejí kryty, zařízení OSN, škol, nemocnic, vodovodních a hygienických zařízení, obilných mlýnů a pekáren“.

„Dětem hrozí hladomor, vážná podvýživa a smrt, které lze předejít,“ uvádí se ve zprávě OSN.

„Jsem zděšen dramatickým nárůstem a bezprecedentním rozsahem a intenzitou závažného porušování práv dětí v pásmu Gazy, Izraeli a na okupovaném Západním břehu Jordánu,“ uvádí Guterres ve zprávě Valnému shromáždění.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
2119

Diskuse

Obsah vydání | 13. 6. 2024