Sloni se navzájem oslovují jménem, zjistila studie

11. 6. 2024

čas čtení 3 minuty
 

Vědci použili algoritmus umělé inteligence k analýze volání dvou stád slonů africké savany v Keni.

Podle nové studie na sebe sloni volají individuálními jmény, která si pro své druhy vymýšlejí.

Zatímco u delfínů a papoušků bylo pozorováno, že se navzájem oslovují napodobováním zvuků jiných jedinců svého druhu, sloni jsou prvními zvířaty, o nichž je známo, že používají jména, která nezahrnují napodobování, naznačili vědci. Pro novou studii zveřejněnou v pondělí použil mezinárodní tým vědců algoritmus umělé inteligence k analýze volání dvou volně žijících stád slonů africké savany v Keni.


 
Výzkum „nejenže ukazuje, že sloni používají specifické vokalizace pro každého jedince, ale že rozpoznávají a reagují na volání adresované jim, zatímco volání adresované ostatním ignorují“, uvedl hlavní autor studie Michael Pardo.„To naznačuje, že sloni dokáží určit, zda bylo volání určeno jim, pouhým zaslechnutím volání, i když je vytrženo z původního kontextu,“ uvedl tento behaviorální ekolog z Coloradské státní univerzity ve svém prohlášení. Výzkumníci prošli sloní „houkání“ zaznamenané v keňské národní rezervaci Samburu a v národním parku Amboseli v letech 1986 až 2022.

Pomocí algoritmu strojového učení identifikovali 469 odlišných volání, mezi nimiž bylo 101 slonů, kteří volali, a 117, kteří volání přijali. Sloni vydávají širokou škálu zvuků, od hlasitého troubení až po dunění tak tiché, že je lidské ucho neslyší. Ve sloních voláních nebyla vždy použita jména. Pokud se však jména ozývala, bylo to často na velkou vzdálenost a když dospělí oslovovali mladé slony. Dospělí také častěji používali jména než mláďata, což naznačuje, že naučit se tomuto zvláštnímu talentu může trvat roky. Podle studie zveřejněné v časopise Nature Ecology & Evolution byl nejčastějším voláním „harmonicky bohatý nízkofrekvenční zvuk“. Když výzkumníci přehráli slonovi nahrávku, na které jeho přítel nebo člen rodiny volá jeho jméno, zvíře reagovalo pozitivně a „energicky“, uvedli vědci.

Tentýž slon však byl mnohem méně nadšený, když mu přehráli jména ostatních.

Na rozdíl od papoušků a delfínů sloni volání zamýšleného příjemce pouze nenapodobovali.To naznačuje, že sloni a lidé jsou jediné známé bytosti, které pro sebe samostatně vymýšlejí  jména, a nikoliv pouze kopírují zvuk příjemce.

„Důkazy, které jsme zde poskytli, že sloni používají neimitativní zvuky k označování druhých, naznačují, že mají schopnost abstraktního myšlení,“ uvedl vedoucí autor studie George Wittemyer. Vědci vyzvali k dalšímu výzkumu evolučního původu tohoto talentu pro pojmenovávání, vzhledem k tomu, že předkové slonů se od primátů a kytovců oddělili asi před 90 miliony let.

Navzdory rozdílům mají lidé a sloni mnoho společného, například „rozšířené rodinné jednotky s bohatým sociálním životem, jehož základem je vysoce vyvinutý mozek“, uvedl generální ředitel organizace Save the Elephants Frank Pope.

„To, že sloni pro sebe navzájem používají jména, je pravděpodobně jen začátek dalších odhalení.“

Podrobnosti v angličtině ZDE

4
Vytisknout
1950

Diskuse

Obsah vydání | 13. 6. 2024