Potenciální kandidát na Trumpova viceprezidenta svědčil, že byl prověřen v otázkách, které by Trumpa diskvalifikovaly

12. 6. 2024

čas čtení 2 minuty
 
JD Vance, pravicový senátor ucházející se o post viceprezidenta Donalda Trumpa, nechtěně prozradil v televizi, že mu v rámci prověřování na tuto roli byly položeny otázky, které by samotného Trumpa diskvalifikovaly.

V rozhovoru pro pořad Fox & Friends republikánský senátor za stát Ohio moderátorovi Stevu Doocymu řekl, že jeho tým byl v rámci tradičního prověřování kandidáta na roli viceprezidenta požádán „o řadu věcí“, a dodal, že „řada lidí byla požádána, aby předložila to a to“.

Doocy se do toho vložil: „Třeba vaše daně nebo tak něco?“ a pak zvýšil sázku: „Vaše trestní minulost?“

Vance odpověděl: "Nevím, na co všechno se jich ptali, to ano, ale určitě jako: „Spáchal jste někdy trestný čin?“ „Lhal jste někdy o tomhle?“ „Ano,“ odpověděl.

 

Tato výměna názorů vyvolala okamžitou reakci na sociálních sítích. Jen Psakiová, bývalá Bidenova mluvčí Bílého domu - a nyní moderátorka na MSNBC, napsala, že Trump „by neprošel projít vlastními prověřovacími požadavky na viceprezidenta“. Jiní naznačovali, že podmínkou pro místo na kandidátce může být spáchání trestného činu nebo lhaní.

Je tedy spáchání zločinu, být odsouzeným kriminálníkem, požadavkem pro viceprezidenta?


Jsou tohle diskvalifikační podmínky? Nebo požadavky?



Trump byl minulý měsíc obviněn z trestného činu poté, co byl odsouzen ve 34 bodech obžaloby za falšování dokumentů v souvislosti s penězi za mlčení vyplacenými pornohrečce ve snaze vyhrát prezidentské volby v roce 2016.
 
Rovněž porušil dlouholetou konvenci, že prezidentští kandidáti zveřejňují svá daňová přiznání, a na začátku letošního roku mu byla nařízena pokuta ve výši 464 milionů dolarů za podvodné nafukování hodnoty nemovitostí.

Zdroj v angličtině ZDE

0
Vytisknout
2574

Diskuse

Obsah vydání | 17. 6. 2024