Argentina se připojí k dodávkám letadel na Ukrajinu

14. 6. 2024

čas čtení 1 minuta
Argentinské úřady jednají s Francií o možnosti předání pěti odstavených útočných letounů Super Etendard Kyjevu.

Argentina zakoupila letouny Super Etendard v roce 2018, ale nebyly uvedeny do provozu kvůli embargu, které na zemi uvalilo Spojené království po válce o Falklandy. Buenos Aires plánuje vyměnit útočné letouny za jiné vybavení a Francie opraví a předá útočné letouny Kyjevu.

Argentinská ministryně zahraničí Diana Mondino jednala o transferu zbraní s francouzským ministrem zahraničí Stéphanem Séjournetem a asistentem amerického prezidenta pro národní bezpečnost Jakem Sullivanem. Podle publikace je jediným problémem v technickém stavu letadla nedostatek potřebných patron k vystřelení sedadel pilota v případě nouze. Buenos Aires plánuje vyměnit letadla za drony a vrtulníky.

Argentinský prezident Javier Miley přijede na mírovou konferenci o Ukrajině, která se bude konat 15. a 16. června ve Švýcarsku. Hlava státu dříve uvedla, že se summitu nezúčastní.

Dassault Super Etendard je francouzský palubní útočný letoun. Svůj první let uskutečnil v roce 1974. Byl dodán do Argentiny, kde byl použit proti britským lodím během války o Falklandy. V roce 2015 Francie stáhla tento typ letounu z výzbroje. V současné době je Super Etendard ve výzbroji pouze u argentinského námořnictva. Celkem bylo postaveno 85 letadel tohoto typu.

Minulý týden francouzský prezident Emmanuel Macron uvedl, že Paříž předá bojové letouny Mirage 2000-5 Kyjevu a zahájí výcvikový program pro ukrajinské piloty, aby se naučili létat se stíhačkami. Podle časopisu Forbes může Paříž Kyjevu předat asi 20 stíhaček Mirage 2000-5, které jsou modernizovanou verzí Mirage 2000 čtvrté generace, stejně jako chytré bomby AASM Hammer.

Zdroj ve španělštině: ZDE

1
Vytisknout
2119

Diskuse

Obsah vydání | 18. 6. 2024