OSN: Na světě je letos 120 milionů uprchlíků. Jednou z nejhorších zemí je Súdán

14. 6. 2024

čas čtení 3 minuty


Moderátor, Channel 4 News, čtvrtek 13. června 2024, 19 hodin:  Zatímco v těchto volbách v Británii se hodně diskutovalo o žadatelích o azyl, kteří připlouvají do Spojeného království na malých člunech, méně se mluvilo o tom, proč jsou lidé vyháněni ze svých domovů. Organizace spojených národů ve čtvrtek  uvedla, že v loňském roce bylo kvůli válce a pronásledování nuceno opustit své domovy rekordních 117 milionů lidí, a odhaduje, že do konce letošního dubna se jejich počet zvýšil již na 120 milionů.

Největší světovou krizí zůstává Sýrie, kde je vysídleno téměř 14 milionů lidí. Válka v Gaze vyhnala z domovů 1,7 milionu lidí, tedy 75 % tamní populace, a konflikt v Súdánu přinutil za pouhý rok opustit své domovy téměř 11 milionů lidí.

Statisíce těchto Súdánců uprchly do města El Fasha, které se v současné době snaží dobýt polovojenské jednotky rychlé podpory. Je to poslední velké dárfúrské město pod kontrolou súdánské armády, ale civilisté jsou zde v extrémním a bezprostředním nebezpečí, protože boje se zintenzivňují. Naše mezinárodní redaktorka Lindsey Hilsonová přináší tuto reportáž:


Reportérka: Súdánské milice Rychlých podpůrných sil (RSF) dnes v El Fasha v Dárfúru. Snaží se sestřelit vládní letadlo. Vítězství nepřináší čest, ale zboží k rabování a ženy ke znásilňování. Není divu, že miliony Súdánců z konfliktu utíkají. Lidé v táboře Zimzam mají hlad a je tam malá lékařská péče, ale bojí se jak vládních sil ve vzduchu, tak RSF na zemi, a proto v noci utekli ze svých domovů v El Fasha.


Žena: "Přes den jsme nemohli odejít, protože jsme se báli náletů a těžkých zbraní. Vyhrožovali nám. Kam jdete? Co máte v tašce? Vzali nám všechny věci. Ale s tou trochou peněz, která nám zbyla, jsme se mohli dostat do zdejšího uprchlického tábora."


Reportérka: Sedmiletá Rataš vzpomíná na někdejší život předtím, než dva  generálové začali bojovat o moc. "Stýská se mi po našich sousedech," říká. "Chybí mi náš dům, náš nábytek, moji kamarádi, moje hračky, moje postel, moje matrace, moje tužky, moje sešity a knížky."

Reportérka: Súdán sousedí se sedmi zeměmi, včetně Čadu, je nejrychleji rostoucí uprchlickou krizí na světě. Ne však ta, které se dostává největší pozornosti a pomoci.


"Nikdy bychom neměli zapomínat, že 9 milionů Súdánců, kteří jsou vysídleni nebo uprchlíci, to jsou ti, kterými se zabývá moje organizace, mezi mnoha dalšími, kteří ani neodešli, ale jsou postiženi ve svých domovech, miliony z nich, že tito lidé trpí přesně jako civilisté na Ukrajině nebo civilisté v Gaze."

Reportérka: Minulý měsíc RSF vypálila tábor Abu Shoot pro vysídlené lidi v Al Fasha, Spojené arabské emiráty popřely četné zprávy, že tyto milice vyzbrojují. Tento týden prokurátor Mezinárodního trestního soudu uvedl, že má důkazy o opakovaných. útocích na civilisty.


Proukrátor Karim Khan: Zejména o útocích namířených proti táborům pro vnitřně vysídlené osoby. Zdá se, že ukazují na rozšířené a převládající používání znásilnění. A dalších forem sexuálního násilí. Zdá se, že důsledně odhaluje ostřelování civilních oblastí. Drancování majetku. A útoky na nemocnice."

Reportérka: Možná, že jednoho dne bude spravedlnosti učiněno zadost. Ale právě teď súdánský lid potřebuje pomoc a ze všeho nejvíc mír. Bez něj budou dál trpět a utíkat.

0
Vytisknout
2359

Diskuse

Obsah vydání | 18. 6. 2024