Francie: Macron vyzývá voliče, aby odmítli "extremismus"

14. 6. 2024

čas čtení 3 minuty
Francouzský prezident Emmanuel Macron po vyhlášení předčasných voleb po úspěchu krajní pravice v evropských volbách apeloval na voliče, aby řekli ne extremismu.

Francouzský prezident Emmanuel Macron vyzval "všechny, kdo říkají ne extremismu", aby ho podpořili v předčasných parlamentních volbách, které vyhlásil po volbách do Evropského parlamentu, v nichž krajní pravice zaznamenala velké zisky po celé Francii.

"Přál bych si, aby se tito muži a ženy se zdravým rozumem, kteří jsou schopni říci ne extremismu, spojili," řekl ve středu na tiskové konferenci v Paříži.

Vyzval centristická hnutí, aby se sjednotila v boji proti extrémní pravici, která podle něj hlásá "vyloučení", a extrémní levici, kterou obvinil z "antisemitismu" a "antiparlamentarismu".

Macron: "Nechci předat klíče od moci krajní pravici"

Poté, co drtivá porážka ve volbách do Evropského parlamentu ještě více poškodila jeho domácí autoritu, když již ztratil parlamentní většinu, prezident Macron překvapil své příznivce i odpůrce tím, že vyhlásil nové volby na konec června a začátek července.

"Nechci v roce 2027 předat klíče od moci krajní pravici," řekl s odkazem na příští prezidentské volby ve Francii. "To je důvod, proč jsem vyvolal předčasné (zákonodárné) volby."

"Věci jsou dnes jednoduché: Máme nepřirozená spojenectví na obou extrémech, která se neshodnou na ničem jiném než na pracovních místech, která mají být sdílena, a které nebudou schopny realizovat žádný program," řekl Macron.

"Návrat k suverénnímu lidu je podle mého názoru jediným republikánským rozhodnutím v tomto kontextu."

Macron: "Není to dokonalé, ale dosáhli jsme výsledků"

Na domácí půdě Macron potvrdil nový projekt výstavby osmi nových jaderných reaktorů, které jsou podle něj "nezbytné" pro energetickou transformaci země a tvrdí, že návrhy penzí jiných stran by "vedly k bankrotu" penzijního systému.

"Rozpuštění Národního shromáždění je zkouškou pravdy mezi těmi, kteří se rozhodli posílit svou vlastní ruku, a těmi, kteří se rozhodli posílit ruku Francie," řekl.

Na obhajobu výkonu své vlády řekl: "Nejsme dokonalí, nemáme všechno správně, ale dosáhli jsme výsledků."

Na adresu některých hlavních témat krajní pravice řekl: "Potřebujeme větší bezpečnost, potřebujeme omezit nelegální imigraci, potřebujeme silnější reakci na násilí mládeže a autorita republiky musí být viditelná na všech úrovních."

Uznal, že voliči mají "potíže s existencí, i když pracují" a "každodenní potíže", které vyvolaly "hněv, někdy i zášť".

Lidé "mají pocit, že jim nikdo nenaslouchá a nerespektuje je," řekl. "Nemůžeme zůstat lhostejní ke všem těmto zprávám."

Vyzval všechny, "kteří odmítají extremistickou horečku", aby se spojili.

Macron útočí na krajní pravici a krajní levici v zahraničních záležitostech

Na mezinárodní scéně varoval, že krajní pravice pod vedením Marine Le Pen a Jordana Bardelly by mohla vyvést Francii z NATO a zavést novou "nejednoznačnost" vůči ruské agresi ve východní Evropě.

Zaútočil také na to, co nazval "krajně levicovou" stranou Neskloněná Francie (LFI) a obvinil ji z toho, že má "nemožné názory jak na Ukrajinu, tak na Blízký východ".

Zdroj v angličtině: ZDE

1
Vytisknout
2121

Diskuse

Obsah vydání | 18. 6. 2024