Izrael odmítá příměří, tři tisíce palestinských dětí na jihu Gazy jsou ohroženy hladověním před zraky svých rodičů

13. 6. 2024

čas čtení 5 minut

Dětem v Gaze je to jedno. Nezajímají je postoje amerického ministra zahraničí Tonyho Blinkena k požadavku Rady bezpečnosti OSN na okamžité zastavení palby. Je jim jedno, že Hamás tvrdí, že rezoluci přijímá. Je jim jedno, že ji izraelská krajně pravicová extremistická vláda odmítá.

Jejich vážnému nezájmu o geopolitiku odpovídá pouze jejich touha po skutečné konkrétní potravinové pomoci. A pokud ji nedostanou, pomstí se dospělým tím, že zemřou. UNESCO identifikovalo přibližně tři tisíce pravděpodobných kandidátů na hladomor.

Jediné, co je může spasit, je příměří. Vůdce izraelské fašistické vlády, válečný zločinec Benjamin Netanjahu, takové příměří odmítá, soudí Juan Cole.

Poslechněte si Janeze Lenarčiče, komisaře pro krizové řízení na Generálním ředitelství Evropské komise:

“Převážná většina obyvatel pásma Gazy je plně závislá na humanitární pomoci. Navzdory veškerému úsilí humanitárních aktérů v uplynulých osmi měsících, kdy často sami riskovali, kleslo množství pomoci, které bylo do Gazy vpuštěno, na nepřijatelně nízkou úroveň. Je zoufale zapotřebí uzavřít příměří, aby bylo možné doručit životně důležitou pomoc těm, kteří ji potřebují, a zajistit propuštění rukojmích. Je třeba chránit a usnadnit životně důležitou práci pracovníků agentur OSN, kteří jsou v této krizi napadáni jako málokdy v historii."

Regionální ředitelka UNICEF pro Blízký východ a severní Afriku Adele Khodr s tímto hodnocením souhlasí: "Z Gazy stále přicházejí děsivé záběry dětí, které umírají před očima svých rodin v důsledku přetrvávajícího nedostatku potravin, zásobování potravinami a zničení zdravotnických služeb."

Podvyživené děti jsou vystaveny zvláštnímu riziku onemocnění z nemocí nebo znečištěné vody, zatímco se do pásma dostává pouze 25% pitné vody z množství, které dostávaly před 7. říjnem.

Světový potravinový program, v jehož čele stojí Cindy McCain, uvedl, že sklady jeho organizace byly zasaženy palbou izraelské armády, přestože WFP poskytl Izraelcům jejich souřadnice.  

Naznačila, že použití amerického mola při zpackané záchraně izraelských rukojmích, při níž zahynulo 274 Palestinců a možná i další tři izraelští rukojmí, způsobilo, že WFP přestal s distribucí humanitární pomoci z mola, protože se tato organizace obává, že se stane terčem útoku.  McCain zopakovala, že terénní pracovníci její organizace viděli na severu Gazy jasné známky hladomoru, odmítla útoky izraelské vlády proti její osobě a vyvrátila propagandu Tel Avivu, že je tam dostatek potravin.

Izraelský útok v polovině května na Rafáh, kam vyhnal více než milion Palestinců, přerušil klíčové dodávky potravin pro přibližně 3 800 dětí na jihu Gazy, z nichž asi 75% nyní hrozí smrt hladem. Podle nevládních humanitárních organizací, které působí na místě a které své obavy naléhavě sdělují UNESCO, se v jižní Gaze prudce zvýšila závažná podvýživa nezletilých.

Pro stabilizaci zdravotního stavu těchto podvyživených dětí byly zřízeny stanice rychlé pomoci, ale pouze dvě z nich jsou stále schopny plnit své poslání.

UNICEF vysvětluje: "Léčba akutní podvýživy dítěte obvykle trvá šest až osm týdnů nepřetržité péče a vyžaduje speciální terapeutickou stravu, nezávadnou vodu a další lékařskou podporu."

Na společné egyptsko-jordánské konferenci Martin Griffiths, náměstek generálního tajemníka OSN pro humanitární záležitosti a koordinátor pomoci při mimořádných událostech, zdůraznil naléhavou potřebu okamžitého příměří: "Jednohlasně zaznělo zděšení nad obrovským počtem mrtvých, zraněných, vysídlených, opakovaně vysídlených, traumatizovaných a deprivovaných obyvatel Gazy za pouhých devět měsíců, jakož i nad strašlivými ztrátami na životech humanitárních pracovníků, včetně pracovníků OSN, samozřejmě zejména z UNRWA, které přesáhly počet mrtvých na celém světě za posledních 12 let dohromady."

Jak zabránit dalším katastrofám? Griffits řekl, že pracovní skupina, jíž se účastnil, "zdůraznila potřebu těchto okamžitých opatření, která by usnadnila poskytování pomoci: za prvé, funkční mechanismus pro operativní koordinaci a oznamování; za druhé, plný přístup pro základní vybavení z důvodu bezpečnosti a ochrany humanitárních pracovníků; za třetí, průjezdné silnice a odstranění výbušných náloží; za čtvrté, neomezený průjezd pro distribuci pomoci a přístup do komunit napříč Gazou; a konečně, dostatečné a předvídatelné toky pohonných hmot a prioritní pomoci."

 

Celý článek v angličtině ZDE

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1
Vytisknout
2431

Diskuse

Obsah vydání | 18. 6. 2024